On olemassa olut, joka maistuu aina maailman parhaalta juuri sillä hetkellä kun nautin sitä. Se yllättää, siinä on taikuutta, siinä on hekumaa, siinä on sitä jotain. Se on täyden kympin olut. Tuo olut on Orval. Se ei ole mikä tahansa olut vaan se on ihan omanlaisensa, aina pullon ulkomuodosta lähtien. Minulla on ollut muutamia Orvaleita kellarissa vuodesta 2009 asti ja nyt keskikesän juhlan kunniaksi ajattelin korkata niistä yhden.
Orval on belgialainen trappist-olut, eli trappist-munkkien luostarin tiloissa ja vähintäänkin munkkien hartaan valvovan silmän alla, ellei sitten munkkien itsensä valmistama. Se ei ole aivan normaali trappist-olut, eikä aivan normaali belgiolut muutenkaan. Se on runsaasti humaloitu pale ale tyylinen olut, joka on vielä kuivahumaloitu Hallertau, Stryrian Goldings ja French Strisselspalt humalalajikkeilla. Sen lisäksi siihen lisätään aina pullotuksen yhteydessä annos taikuutta, tai ei se enää varsinaisesti ole taikuutta, sillä nykytiede jo tuntee mistä on kyse, mutta taianomaiseksi se tämän oluen kuitenkin tekee.
Pullotuksen yhteydessä jokaiseen pulloon lisätään Brettanomyces hiivaa, jota voisi kai kuvailla eräänlaiseksi kesytetyksi villihiivaksi, vaikkei se villihiivaa varsinaisesti koskaan ole ollutkaan. Lisätyn Brettanomyces hiivan lisäksi jokaiseen pulloon lisätään myös hieman sokeria, jotta Brettalla olisi pullossa jotain syötävääkin. Brettanomyces hiivaa, eli lyhyesti Brettaa, löytyy lambiceista ja monista viineistäkin. Se tykkää pesiä niiden valmistukseen käytetyissä tammitynnyreissä ja hypätä sieltä noihin jaloihin juomiin mukaan. Orval valmistetaan kuitenkin kuten mikä tahansa muukin olut, mutta Bretta lisätään pullotusvaiheessa. Orvalin maku muuttuu huomattavasti kellarikypsytyksessä, sillä Bretta elää ja hyvin hyvin hitaasti mutustelee pullossa kaikkea sille kelpaavaa samalla muodostaen omia omintakeisia makukomponenttejaan. Tuoreena Orval on voimakkaan humalainen, erittäin aromaattinen ja vähemmän happaman lambicmainen kuin ikääntyneenä. Brettan tuottamia makuja kuvaillaan usein tallimaisiksi tai nahkasatulaisiksi. Englanniksi yleisin termi on "horse blanket". Monissa arvosteluissa näistä aromeista puhutaan yksinkertaisesti termillä "brettainen".
Toin tuon vuonna 2009 pullotetun Orval-pulloni kellarista jääkaappiin jo perjantaina. Aina kun olen käynyt jääkaapilla se on katsonut minua ja minä sitä, mittaillen, arvioiden ja valmistautuen siihen mitä tuleman pitää. Se Bretta-kaveri on kolme vuotta asunut tuossa seksisukkulaksi nimittämässäni pullossa, mutustellen sen sisältöä ja ulostaen omaa nahkasatulaista makuaan. Se oli siellä kun tyttäreni oppi kävelemään, se oli siellä kun opetin poikani polkemaan pyörällä ilman apupyöriä, se oli siellä sillä välin kun minä reittasin olutta Turun SOPP:ssa. Kesät, syksyt ja talvet se on mutustellut ja maiskutellut pullon sisältöä kellarin seiniä katsellen. Nyt minä katson sitä ja se minua. Puhuisin sille ääneen, ellei vaimoni olisi kuuloetäisyydellä. Sillä kävi tuuri, sillä minä arvostan sitä. Aion laskea sen lasiin, jota olen puunannut, huuhdellut ja puunannut uudestaan, kunnes se aivan varmasti on täysin puhtoinen. Aion kaataa sen sinne, antaen sen vaahdota valtoimenaan. Aion ihastella sitä, tutkia sen piirteitä ja tutustua siihen kunnolla, ennen kuin varmoin ja hellin ottein kippaan sen kitusiini, arvostaen jokaista hetkeä, jonka se minulle tarjoaa.
Tunnen olevani valmis, haen pullon jääkaapista. Tämä heila pitää viedä
ulos, kerran kun pullosta ulos pääsee, niin saakoon samalla tuntea
Suomen juhannuksen kostean ja kolean puhurin. Ulkona on muutenkin mukava
nauttia oluesta, vaikkei nyt tosiaan aivan lämpimin ilma olekaan.
Koiratkin saavat samalla jaloitella ja hätistellä harakoita pihalta
tuntien itsensä hyödyllisiksi. Orval on uskomaton olut. Ei voi muuta
sanoa. Pitkäkestoinen vaahto antaa runsaasti aikaa tuoksuun
tutustumiseen. Bretta, olet tehnyt hyvää työtä, totean sille
ajatuksissani. Tuoksu on edelleen tuoreen Orvalin tavoin runsaan
aromaattinen, hapokkaan hedelmäinen ja parfyymimainen, mutta se on
saanut runsaasti myös kuohuviinimäisiä ja lambicmaisia piirteitä. Maussa
sama toistuu, humalan katkero ei ole enää niin voimakas, mutta nuo
lambicmaiset piirteet ovat tehneet näyttävän esiinmarssin. Suussa Orval
tuntuu erittäin hienovaraiselta, se on hieman vaahtoavaa, pisteliään
hapokasta ja melko runsaasti hiilihappoista tuntuen höyhenenkevyeltä ja
pakottaen nauttimaan hitaasti, ettei fiilistely menisi pelkäksi
röyhtäilyksi.
Olut on maailman paras juoma silloin kun se on valmistettu pieteetillä ja rakkaudella ja silloin kun se nautitaan sen ansaitsemalla arvostuksella. Tämän kirjoituksen ja fiiliksen myötä haluan toivottaa hyvää juhannusta kaikille blogia seuraaville.
Olut on maailman paras juoma silloin kun se on valmistettu pieteetillä ja rakkaudella ja silloin kun se nautitaan sen ansaitsemalla arvostuksella. Tämän kirjoituksen ja fiiliksen myötä haluan toivottaa hyvää juhannusta kaikille blogia seuraaville.
Orval kuuluu Alkon vakiovalikoimaan.
Alkaa olla jutut sitä luokkaa että suosittelen alkoholinkäytön vähentämistä.
VastaaPoistaJuttu oli hienosti kirjoitettu, mutta sinulle, Anonyymi, minä suosittelisin trollaamisen vähentämistä.
Poista"Legendaarinen" Anonyymi voisi olutharrastajien sijaan kohdentaa alkoholin liikakäyttöön kohdistuvan huolensa Pirkkalaatikkoroudareihin. Päivystyspiste lähimmän Citymarketin sisäänkäynnille.
PoistaEnempi sitä alkoholia sulla kuluu jos vertaa tavalliseen laatikkoroudariin kun ottaa huomioon sen että juot huomattavasti vahvempia oluita.
PoistaTavallisimpia runsaan alkoholinkäytön aiheuttamia sairauksia ovat tapaturmat, masennus, pelkotilat, hermotaudit ja vatsan alueen sairaudet. Älykkyydessä, kätevyydessä ja lihasvoimassa ilmenee toimintakykyä heikentäviä muutoksia. Alkoholi kohottaa myös verenpainetta ja voi johtaa aivoverenvuodosta johtuvaan halvaukseen. Kohtuullinen alkoholin käyttö vähentää sepelvaltimotaudin, sokeritaudin ja vanhuuden tylsistymisen vaaraa.
Pitkäaikainen alkoholin käyttö lisää vaaraa sairastua parantumattomaan ruumiilliseen sairauteen, esim. aivosurkastumaan, maksakirroosiin, hermorappeumaan, haimatulehdukseen sekä suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven ja mahan syöpään. Raju humala johtaa helposti hengenvaaralliseen sydämen rytmihäiriöön.
En tiedä, miten tuo jostain THL:n tai vastaavan intressin sivuilta löytynyt teksti liittyy blogistiin tai hänen alkoholin kulutukseen, mutta ilmeiesti jotenkin. Anonyymi voisi edes esiintyä omalla nimellään ja jättää selkään puukottamisen pois. Jatkossa tuollaiset trollit voi poistaa, ettei muut lukijat ärsyynny turhaan..
PoistaAnnetaan kunnia sille, jolle se kuuluu, joten kehutaan Rauman miestä. Hienoa kirjoittamista jälleen kerran, jopa runollista. Kyllä me vielä kirjailija hra Metsäjoesta saadaan :)
Ainako se pitäis olla kehumassa eikä koskaan kritisoimassa, sitten jos kritisoi asiallisesti niin on kaiken maailman simo mölyapinat kimpussa, jos haluatte nuolla perseitänne niin nuolkaa.
PoistaKyseinen blogisti poistaa asiallisetkin kritisoinnit ettei vaan nolaa itseään omista virheistään.
Toivoisin, että kirjoittaisit omalla nimellä. Eikös blogistilla lue, että henk.koht. palautteet suoraan hänelle ja juttuihin liittyvät näin jutun alle. Mielestäni ensimmäinen palaute meni juuri jutun rajoissa, mutta toinen palaute ei, joten ehdotin sitä poistettavaksi. Kielenkäyttöäkin voisi hieman siistiä ja provosointia vähentää. Jos hyvä olut kiinnostaa, kuten se tuntuu tekevän, niin hyvä homma ja tervetuloa kerhoon. Oman bloginkin voit perustaa. Mutta älä hauku blogistia alkoholistiksi, jos et tiedä, paljonko hän juo viikossa.
PoistaHyvän oluen ja asiallisen kirjoittelun puolesta,
Antti Flyktman
Mistä virheistä? Jos minun mielipiteeni on eri kuin sinun mielipiteesi, niin onko se sinun mielestäsi minun virheeni?
PoistaHienoin esimerkki tämän Anonyymin nerokkuudesta saatiin kun hiljattain kritisoin Alkon umpisurkeita kesäuutuuksia (pari tummaa lageria) ja sen jälkeen itse join Vakka-Suomen Saariston Olutta, joka on tumma lager ja kirjoitin siitä omaksi ilokseni tänne blogiini. Siitähän Anonyymi riemastui ja alkoi paukuttamaan sen jutun alle monta kertaa päivässä tämän kaltaista kommentointia:
"Ruikutit hiljattain siitä kun alko toi kesävalikoimaan tummaa olutta ja nyt kuitenkin lipität tummaa lageria. Blogisti on kova poika provoamaan."
Yksi viikonloppu meni siinä, että aina tietokoneelle istuessa sain poistella näitä asiattomiksi kokemiani kommentteja.
Anonyymi koki ehkä joutuneensa huijauksen uhriksi ja kokeneensa suuren vääryyden, kun oli viisaudessaan ymmärtänyt etten missään nimessä voisi juoda tummaa lageria kesällä, kritisoinhan niin voimakkaasti noita Alkon uutuuksiakin. Nyt kuitenkin olin sen virheen tehnyt, että olin mennyt sen Saariston Oluen sitten kuitenkin juomaan ja Anonyymi olikin päättänyt, että nyt koko maailma saisi kuulla tästä minun valtavasta virheestäni kun hän sivaltaisi näppäimistönsä välityksellä jutun alle tuon yllä mainitun kommentin kaltaista neroutta.
Suosittelen Anonyymille tutustumista foliohattuihin, Saariston Olueen ja Orvaliin. Löysää nyt hyvä mies(?) ja nauti erinomaisesta oluesta (varo kuitenkin alkoholin vaaroja ja liiallista käyttöä!)
Anonyymille:
PoistaSaatko jotain mielihyvää siitä, että provosoit ja häiriköit yksittäisen - palkitun ja hyvämaineisen - olutharrastajan blogissa?
Tuntuuko siltä, että kerrankin sinulla on elämässäsi joku tarkoitus?
Olen jo pitkään ajatellut, että olet pelkkä trolli, mutta valitettavasti taidat olla ihan tosissasi... Kuinka vanha sinä oikein olet? Haukut minua "mölyapinaksi" kuin joku 5-vuotias.
Tiedätkö sinä edes mitä rakentava kritiikki tarkoittaa? (Et näköjään.)
Tähänkin bloggaukseen sinun piti heti aamulla herätessäsi rynnistää haukkumaan blogisti alkoholistiksi, kun hän päätti Orvalin innoittamana kirjoittaa hieman letkeämmin.
Never feed the troll...eli älkää lähtekö tämmöisten ihmisten mukaan. Ne tykkää siitä ja teillä ei nouse kuin verenpaine
PoistaNyt ei kyllä herra Anonyymin laskupää taida oikein toimia.
VastaaPoistaLaatikkoroudarit vetävät yleensä sen laatikon putkeen, joten "hieman" enemmän siitä tulee alkoholia, kuin muutamasta pitkin iltaa nautitusta vahvasta oluesta.
Hienosti osasit kyllä valikoiden kopioida tekstin Päihdelinkin sivuilta, joten et sinä ihan toivoton tapaus ole. (Olet sinä.)
Anonyymillä taitaa olla omakohtaisia kokemuksia. Ote hänen viestistään: "Älykkyydessä ilmenee toimintakykyä heikentäviä muutoksia."
PoistaHieno ja hauska juhannuskirjoitus, kiitos! Itse nautiskelin juhannuksen kunniaksi ulkotiloissa muutaman Brew Dogin tuotoksen ja hätistelin siinä sivussa sikarinsavulla itikoita. On ilo aina lukea blogiasi, mukavaa kesän jatkoa.
VastaaPoistaKiitos! Ei kuulosta ollenkaan hullumalta tuo sinunkaan juhannuskattauksesi.
PoistaReittausblogi on juhannuksen kunniaksi vaihtanut tyylinsä gonzoon?
VastaaPoistaNäin kai voidaan sanoa, vielä ei kuitenkaan aivan eksytty gonzo-pornon puolelle.
PoistaJoku on näköjään ottanut elämäntyökseen tämän blogin kritisoimisen. Anonymous, jos nyt ihan aidosti oikeesti tässä mietitään, niin sulla ei oo kaikki ihan kohdallaa, kun sun pitää joka jutussa tulla lätisemään jotain pa****. Oikeesti alkaa vaan jo vi.... lukee noita väsyneitä trollauksia joka kommentissa. Hanki elämä!
VastaaPoistaOrvalia ei tietystikkään pysty liikaa kehumaan. Itselläni viime Orval kokemuksesta on muutama kuukausi. Edellinen huippuolut on viime viikonloppuinen Nøgne Ø # 100. Ajattelinkin kysyä sen verran tästä taikajuomasta nimeltä Orval. Osaatteko sanoa kuinka kauan Orvalia kannattaa kellarissa pitää, että se on parhaimmillaan? Mitä muita oluita suosittelette kellarisäilytykseen ja kuinka pitkään niiden siellä tulisi muhia? Ajattelin ruveta keräämään mukavan kokoisen satsin näitä huippuoluita talteen ja onpa sitten aina mistä maistella.
VastaaPoistaKiitoksia hienosta blogista ja jatka samaan malliin.
Tattis vaan! Kellaroinnista ei ole vielä niin hirvittävästi kokemuksia, mutta nyrkkisääntönä vahvat (yli 6%) ja pullossa jälkikäyvät (hiivaa pullossa) säilyvät ja kehittyvät parhaiten. Orvalista en osaa sanoa koska on parhaimmillaan, mutta tämä kolmivuotias oli erittäinkin hyvää (kuten saatoit tekstistä päätellä...) Toisaalta Orval on tuoreenakin hyvää, joten makuasioiksi menee.
PoistaChimay Blue, sekin Alkon valikoimista, ainakin hyötyy kellaroinnista. Maku pehmenee huomattavasti. Nøgne Ø # 100:sta löytyy myös minun kellaristani, 2010 vuonna pullotettuja, mutta en ole raaskinut vielä juoda...
Pieni yleisohje kellarointiin HumalaBlogissa: http://humalablogi.info/olutartikkelit/oluen-ikaannyttamisesta/
Siitä vaan kokeilemaan!
Tuosta linkistä saikin muutamia hyviä vinkkejä.Tänks!
PoistaPitääpä aloittaa appiukon kellarin täyttäminen seuraavanlaisilla yksilöillä:
- Orval
- Nøgne Ø # 100
- Chimay Blue
- Sinebrychoff Porter
- ja joku heräteostos...
Näitä kaikkia on tullut maisteltua tuoreena. Muutaman vuoden päästä on mukava sitten kokea kuinka tavara putelissa on muuttunut vuosien varrella.
ps. Pitää vaan toivoa, ettei appiukko käy niitä juomassa :)
Mun kellari sijaitsee myös appivanhempien tiloissa, rintamamiestalon kellarikerroksessa. Tasainen 12-16 asteen lämpö hieman vuodenajasta riippuen. Onnea kokeiluihin.
PoistaKertakaikkiaan mahtava kirjoitus. Kylmät väreet kohosi selkäläskeihin. Nyt on omat Orvalit kellarissa kypsymässä :)
VastaaPoistaAevan mahoton meininki! Hyvä Aarne, että teillä siellä suuressa ja mahtavassa ameriikassakin on Orvalia, se on varmasti oivaa janojuomaa teille uutisreporttereillekin.
Poista