Kasteel Donker, joka aiemmin tunnettiin nimellä Kasteel Bier Brune, on Alkossa eräänlainen klassikkotuote. Se on kuulunut valikoimaan jo varmaan 20 vuotta, eli se on nykyvalikoiman yksi pitkäikäisimmistä oluista. Jos jokin olut pysyy valikoimassa pitkään, se kielii siitä että kauppa käy. Ilmeisesti tämä onkin saanut vuosien saatossa paljon "faneja", jotka ostavat sitä säännöllisesti. Olen itsekin hankkinut ja nauttinut tätä monesti aiemminkin, mutta nyt on hieman erilainen maistelu edessä ja aionkin yrittää jotain sellaista mitä en suosittele kenellekkään - nimittäin nauttia kaksi pulloa tätä makeaa ja tujua sokerilientä saman illan aikana.
Älkää ymmärtäkö väärin, pidän tästä oluesta, mutta makeannälkä talttuu kyllä yhdelläkin pullolla ja itseasiassa siihen riittäisi varmaan puolikaskin. Kyseessä on nimittäin erittäin makea, mutta herkullinen belgiolut, joka on tarkoitettu nautittavaksi harvoin ja ajan kanssa. Legendaarinen Beer Hunter Michael Jackson niputtaa yhdessä kirjassaan Kasteel Brunen Barley Wine tyyliin kuuluvaksi ja mainitsee oluen valmistuksessa käytettävän kolmea eri mallasta sekä tummaa kandisokeria, josta olut saa tumman värinsä. Kuivahumaloinnissa Jackson kertoo käytetyn brittiläistä Kent Goldins lajiketta.
Olen hankkinut tätä pari vuotta sitten kellariin ikäännyttämistä varten ja tänään olisi siis tarkoitus testata miltä noin 3 vuotta vanha Kasteel maistuu reilun puolivuotiaan yksilön rinnalla. Parin viime vuoden aikana oluen nimi ja etikettikin on ehtinyt vaihtua, vanhemmassa pullossa oluen nimi on Kasteel Bier Brune ja nykyinen nimihän on siis Kasteel Donker. Parasta ennen päivämäärä lienee 5-6 vuotta pullotuksesta eteenpäin, sillä vanhemman pullon etiketissä on teksti "Brewed Anno 2008" ja parasta ennen päivämäärä on 05/2014. Uudemmassa pullossa ei enää panovuotta ole mainittu, mutta parasta ennen on 06/2016, eli ikäeroa maistelun oluilla on joka tapauksessa noin 2 vuotta. Vanhempaa olutta olen siis varastoinut noin kahden vuoden ajan kellarissa, jossa lämpötila vaihtelee 10-15 asteen välillä ja tuoreemman olen ostanut eilen Laitilan Alkosta.
|
Vasemmalla vanhempi etiketti ja vanhempi olut. Oikealla uudempi. |
Ulkonäkö
Oluet kaatuvat lasiin ja yksi seikka, jota tosin tiesin odottaakin, pistää heti silmään. Ikääntynyt olut vaahtoaa selkeästi vähemmän. Tuoreemman vaahto on runsas ja sen laskemista saa odotella hyvän tovin. Molemmat oluet ovat väriltään tumman ruskeita ja beigevaahtoisia.
Tuoksu
Oluissa on selkeästi erilaiset tuoksut. Tuoreemmassa yksilössä hedelmäisyys on päärynäistä ja omenankuorimaista, kuivattujen hedelmien pysyessä taustalla. Ikääntyneen tuoksussa on kypsän ja kuivatun hedelmäisiä, jopa banaanisia vivahteita. Molemmissa on taustalla se tuttu hieman sokerinen ja runsas maltaisuus, joskin ikääntynyt vaikuttaa tuoksun perusteella hieman kuivemmalta.
Maku
Tuoreen yksilön maku on tutusti sokerisen makea, sen hedelmäisyys on aromaattista, päärynäistä ja hieman kirsikkaistakin. Alkoholi lämmittää taustalla tuntuvasti ja kitalaki jää nielaisun jälkeen tahmaiseksi, kuten huuletkin, jos niitä sattuu nuolaisemaan. Ikääntyneen maku on samankaltaisesti sokerisen makea, mutta sen hedelmäisyys on enemmän esim. Chimay Bluesta tuttua kuivattua hedelmää ja rusinaisuuttakin. Lisäksi suutuntuma on selvästi kuivempi ja pehmeämpi, eikä niin tahmainen. Oluiden hedelmäisyys on siis selkeästi erilaista, mutta runsas ja täyteläinen maltaisuus taustalla on sama. Ikääntynyt sopii hieman paremmin omaan makuuni, mutta kyllä tuoreempikin erittäin hyvää on.
Suutuntuma
Molemmat ovat täyteläisiä ja melko maltillisen hiilihappoisia. Ikääntynyt on hieman pehmeämpi, eikä niin tahmainen kuin tuoreempi.
Yhteenveto
Ikääntynyt voittaa tämän rinnakkainvertailun. Omaan makuuni sopii paremmin ikääntymisen mukanaan tuoma kuivempi suutuntuma ja kuivatun hedelmäinen, vivahteikkaampi ja "syvempi" maku. Tuoreempi Kasteel on edelleen hyvää, mutta ikäännytetty parempaa.
Jatkan kellarikokeiluja Kasteelin parissa. Seuraava yksilö saa ikääntyä selvästi pidempään ja odotettavissa on, että sillekin saa vielä vaikka viiden vuoden päästä ostaa Alkosta (jos monopoli vielä pystyssä on) tuoreen yksilön rinnalle.