Kolme pikkuvinkkiä kotioluen kirkkauteen

10 kommenttia
 
Viimeisin IPA-tyylinen olueni.
Viime vuonna tuli valmistettua kotipanimossa 256 litraa olutta - se on noin 20 keittoa minun eräkoollani. Siinä ehtii jo hyvin kokeilemaan ja virittelemään prosessia ja olenkin muutamalla pienellä pikkujutulla saanut entisestään parannettua kotioluideni kirkkautta. Nämä ovat kaikki ihan perusjuttuja, mutta niitä ei alkuperäisessä pussimäskäysohjeessani mainittu (koska en niistä silloin tiennyt), joten näistä lienee eniten hyötyä lähinnä teille, jotka olette pussimäskäysohjeillani oluenteon aloittaneet.

1. Kattilaan jääneen vierteen kierrättäminen mallaspedin läpi

Pussimäskäysohjeessani mallaspussi nostetaan mäskäyksen jälkeen kattilasta lävikköön ja kattilaan pussin nostamisen jäljiltä jääneelle vierteelle ei tehdä mitään. Nyt olen muutaman kerran tehnyt niin, että nostan mallaspussin lävikköön (joka on käymisastian päällä) ja valutellut siitä ennen varsinaista (vedellä) huuhtelua hiljakseen läpi myös kattilaan jääneen vierteen. Tämä kirkastaa vierrettä hieman. Vielä parempaan (kirkkaampaan) lopputulokseen pääsee, jos malttaa valuttaa vierteen mallaspedin läpi useaan kertaan - hanallinen astia auttaa tässä suuresti.

Vaahdon kuorinta siivilällä


2. "Vaahdon kuorinta" - Hot break

Kun vierrettä aletaan keittämään, alkaa hieman ennen kiehumista oluen pinnalle kertyä "vaahtoa", koska vierteessä olevat proteiinit saostuvat. Tämä on niin sanottu hot break - Lue lisää: http://www.howtobrew.com/section1/chapter7-2.html 

Oluen kirkkauteen ja yleiseen laatutasoon voi vaikuttaa kuorimalla vaahdon vierteen päältä pois. Parhaiten olen todennut tämän onnistuvan ihan perinteisellä siivilällä. Vaahto tarttuu siivilään, josta se on helppo huuhtoa pois ja ottaa sitten seuraavan satsin vaahtoa. Tätä kannattaa jatkaa niin kauan, että saa lähes kaiken "vaahdon" pois. Huom! Tee kuorinta ennen ensimmäistä humalalisäystä. Jos lisäät ensin humalat, niin osa niistäkin lähtee kuorinnan aikana pois ja sitähän emme halua.

3. Oluen viilentäminen ennen pullotusta - Cold crash

Kolmas tapa saada oluesta kirkkaampi on viilentää käymisastiassa oleva olut mahdollisimman lähelle nollaa ennen pullottamista. Tämä tekniikka tunnetaan nimellä Cold crash, lue lisää: http://www.homebrewingstoredirectory.com/8-things-you-should-know-about-cold-crashing-beer/

Helpoiten tämä onnistuu tietysti talvella, esim. ullakolla tai parvekkeella. Hiiva ja muu oluen seassa vellova kama pelästyy kylmää ja laskeutuu astian pohjalle. Olut myös vaahtoaa pullottaessa huomattavasti vähemmän kuin huoneenlämpöinen, joten lappoaminenkin tuntuu helpommalta. Tästä aiheutuu tietysti sellainen, että pulloihin menee vähemmän hiivaa, joten hiilihappojen muodostuminen pullokäymisellä saattaa kestää viikon tai kaksi pidempään kuin ilman cold crashia, mutta odotuksen tuloksena saat kuitenkin kirkkaampaa olutta.

Näillä keinoin siis kohti parempaa, laadukkaampaa ja kirkkaampaa kotiolutta!

10 kommenttia:

  1. Hei,

    Ensinnäkin kiitos erittäin hyvistä ohjeistuksista oluen tekemiseen kotona. Minulla on nyt ensimmäinen erä olutta käymässä ja mietin tuosta cold crashistä, että kuinka kauan olet olutta pitänyt kylmässä? Tuolla ohjeissa kun puhutaan peräti viikosta. Vähempikin riittänee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 2-5 vrk on omat olleet toistaiseksi. Kyllä sekin jo auttaa. Optimaalisesta ajasta en osaa sanoa.

      Poista
  2. Ensimmäinen mäskäämällä valmistettava olut (resepti aika lailla mallia reittausblogi IPA) on ollut reippaan viikon käymässä. Kiitokset hyvistä ohjeista! Ominaispaino laskenut hyvin lukemasta 1060 lukemaan 1020. Tosi sameaa tavaraa vielä, mutta ilmeisesti ihan normaalia tässä vaiheessa? Tarkoitus joka tapauksessa tehdä ennen pullottamista cold crash jääkaapissa, sitä varten täytyy lappoa maitotonkasta astiaan joka sopii jääkaappiin. Karbonoinnin aion tehdä vierteellä jonka pakastin tätä varten. Kannattaakohan tuo jälkikäymisvierre lisätä astian pohjalle ennen lappoamista (ja siis ennen cold crashia) vai vasta juuri ennen pullottamista. Ajattelin että jos lisää cold crashin jälkeen joutuu turhaan vielä hämmentämään olutta ja pohjaan painuneet sakat sekoittuu. Jos lisää ennen, onkohan jotain huomioitavaa jälkikäymisvierteen määrässä? Jos olen ymmärtänyt oikein, ei hiivan pitäisi "syödä" tuota jälkikäymisvierteen sokeria siellä jääkaapissa cold crashin aikana, vai?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että nyt ollaan tekemässä timanttista reseptiä ja heti kunnolla. Hiiva on siitä pirullinen eliö, että se saattaa käydä kylmässäkin. Itse pistäisin vasta juuri ennen pullotusta tuon vierteen. Voithan tehdä niin, että lappoat cold crashin jälkeen uudelleen maitotonkkaan, tai muuhun astiaan, johon laitat ensiksi tuon vierteen.

      Poista
  3. Ookko kirkastanut koskaan gelatiinilla (liivatejauho)?
    Jos oot niin miten oot tehnyt sen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole käyttänyt gelatiinia, mutta ymmärtääkseni se lisätään pari päivää ennen pullotusta käymisastiaan ja se sitoo hiivan ja laskeutuu sitten pohjalle.

      Poista
  4. Tein cold crashin keväällä. Laitoin käymisastian ulkoportaille yhdeksi yöksi. Lämpötila oli n 5- 8 C. Kirkasta olutta tuli. Pullot myös sihahtivat hyvin 6g/l jälkikäymissokerilla. Seuraavan satsin tein ilman cold crashia, kun ei kylmätilaa kesällä ollut saatavilla. Olut oli sameampaa, mutta maussa tai sihahtavuudessa ei eroa.

    VastaaPoista
  5. Moi

    Mitenhän cold crash toimii hieman kylmemmällä ilmalla parvekkeella? Pullotuspäivä lähestyy ja ajattelin kokeilla cold crashia. Onkohan 10h crashaamisesta mitään hyötyä? Yöllä pakkasta näyttäisi olevan joka -7, enkä uskalla noin kylmään yöksi jättää. Ajattelin laittaa aamulla parvekkeelle ja pullottaa illalla.

    Toinen asia mikä mietityttää on vesilukko. Mulla on tavallista vettä siellä ja sehän jäätyy noissa lämmöissä. Mulla on speidelin fermenteri, johon saa vesilukon tilalle normaalin korkin. Kannattaisikohan poistaa vesilukko cold crashin ajaksi vai laittaa vesilukkoon esim. vodkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata päästää jäätymään. En osaa sano miten muutama tunti cold crashia kirkastaa, mutta sen nyt osaan sanoa, ettei siitä haittaa ainakaan ole. Vesilukon tilalle voi hyvin laittaa korkin, eihän siellä enää käymistä pitäisi tapahtua.

      Poista
  6. Hot break kuoriminen on taidettu nykyisin todeta jo huuhaaksi

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.