Eilen julkaisin hyvin yksinkertaisen ja aloittelijaystävällisen vehnäolutreseptin ja tänään on vuorossa jotain hieman haastavampaa. Tekeminen on loppupeleissä prosessina yhtä yksinkertainen, mutta erityisesti maltaita on nyt useampaa eri laatua. Lisäksi oluen valmistuminen ja erityisesti kypsyminen kestää parin viikon sijaan useamman kuukauden.
Oluen pohjana toimii Fuller's Past Masters Double Stoutin resepti, jonka on Homebrewtalk foorumille kirjoittanut oluthistorioitsija Ron Pattinson, joka itse myös toimi konsulttina Fuller'sille Past Masters -sarjan oluiden yhteydessä. Olen korvannut reseptin sisältämän sokerin savumaltaalla ja säätänyt maltaiden määriä hieman. Tällä reseptillä syntyy varsin tuhtirunkoinen ja tasapainoinen brittityylinen Imperial Porter, jossa on ripaus savua ja miellyttävä brittihumalien aromi. Halusin tehdä mahdollisimman autenttisen brittioluen, joten tilasin olutta varten brittiläisiä Thomas Fawcettin maltaita.
Vinkki: reseptin sisältämiä erikoismaltaita voi esim. Brewcatista
tilata suoraan tarvitsemansa määrät (100 gramman tarkkuudella). Itse
tein niin, eikä jäänyt ylimääräisiä mallaspusseja säilöön vanhenemaan.
Katajainen Ansa (vol. 2)
Imperial Porter / Foreign Stout
Speksit:
Original Gravity (OG): 1.090
Final Gravity (FG): 1.028
Alcohol by Volume (ABV): 8.07 %
Colour (EBC): 103.1
Bitterness (IBU): 69.9
Boil Time (Minutes): 60
Maltaat:
72,07% Maris Otter Pale Ale (Viking Maltin Pale Ale käy myös)
9,01% Brown Malt
5,41% Black Malt
5,41% Flaked maize
5,41% Thomas Fawcett Smoked Malt
2,7% Kaurahiutale
Humalat:
2.3 g/L East Kent Golding Pellet (7.4% Alpha) @ 60 Minutes
0.9 g/L East Kent Golding Pellet (7.4% Alpha) @ 30 Minutes
2.7 g/L Fuggles Pellet (5.05% Alpha) @ 15 Minutes
Humalat:
2.3 g/L East Kent Golding Pellet (7.4% Alpha) @ 60 Minutes
0.9 g/L East Kent Golding Pellet (7.4% Alpha) @ 30 Minutes
2.7 g/L Fuggles Pellet (5.05% Alpha) @ 15 Minutes
Mäskäys:
Yksivaiheinen (infuusio)mäskäys 90 minuuttia 68 asteessa. Mäskin huuhtelu katajanoksapedin läpi. Itse käytin mehumaijaa, jonka marjaosan pohjalle asettelin muutamia lämpimällä vedellä huuhdeltuja katajanoksia ja nostelin mäskin siihen päälle. Jos tämä tuntuu hankalalta, voidaan huuhteluvetenä käyttää vettä, jossa on keitetty katajanoksia tai vaihe voidaan jättää kokonaan tekemättä, joilloin tuloksena on maistuva Imperial Porter ilman katajanoksien pientä vivahdetta.
Hiivaus ja käyminen:
Hiivataan
käyttäen brittityylistä hiivaa Safale S-04. Annetaan käydä loppuun noin 20 asteisessa tilassa. Oma versioni kypsyi käymisastiassa noin kuukauden päivät, jonka jälkeen pullotin oluen.
Muuta:
Jälkikäymissokeria 4g/litra tai oman maun mukaan. Olutta kannattaa kypsyttää 2-3 kuukautta pullossa ennen nauttimista ja paranee vaan vanhetessaan (omani ovat nyt kirjoitushetkellä 5kk ikäisiä ja menevät yhä parempaan suuntaan).
Linkit:
Olut Seppo Äyräväisen arvioitavana Olutopas -blogissa (38/50 pistettä)
Millaisella vesi/mallas-suhteella olet tehnyt? Tässä pelkät prosentit ja raastoin hermojani Brewtargetin kanssa.
VastaaPoistaProsentit on sen takia, että on helppo suhteuttaa määrät omalle laitteistolle sopivaksi. Mulla kun on 17 litrainen kattila niin tässä oli mallasta yht 5,55kg ja mäskäysvettä noin 11 litraa. Tästä saatiin sitten 16,5 litrainen mäski, josta irroitettiin keittoon noin 13 litraa vierrettä. Lopullinen eräkoko 11 litraa, joten mäskäystehokkus vain 60%.
PoistaMorjesta!
VastaaPoistaKiitos ensinnäkin erinomaisesta blogista. Kolmas pussimäskäys viikonloppuna tuli pistettyä aluilleen ja lähes täysin tämän blogin neuvoilla.
Meinaako "5,41% Flaked maize" ihan vaan aamupalapöydästä tuttuja Corn Flakeseja? :)
Mitä mieltä olet tuosta katajapedin läpi suodattamisen korvaamisesta katajanmarjojen uitolla keiton päätyttyä? Onkohan efekti paljonkin erilainen?
Moro! Maissihiutaleet tilasin Brewcatista, en tiedä miten hyvin murot vastaa niitä. Kataja ei lopputuloksessa juuri maistu, joten sinällään sen voi jättää poiskin. Katajasta tulee enemmän neulasmainen ja marjoista kevyen maustemainen aromi.
VastaaPoistaKiitoksia reseptistä. Tällä lähdimme kaverille tekemään hänen ekaa satsiaan ja saimmekin hyvää olutta.
VastaaPoistaÖtökkäinvaasion takia jouduimme jättämään maissihiutaleet pois. Tilalle laitoimme ihan sokeria. Katajia ei siihe tilanteeseen ollut saatavilla joten nekin jäi pois,. Nyt kun kolme viikkoa primääriä ja kaksi viikkoa pulloa on takana niin oli aika tehdä koemaisto. Hyvää oli. Kyllä meitä hymyilytti ja kaverikin oli mielissään. Saimme juuri sen tyylistä olutta millaista hän tykkää nauttia. Kunhan vain malttaisi kaveri pulloja hieman varastoida vielä. Varmasti paranee vaan.
Vähän mutkia oikoen tehtiin tämä kevättalvella ja juhannuksena sitten nautittiin. Oli ihan sika hyvää! Kiitos paljon reseptistä ja muista vinkeistä!
VastaaPoista