Pääsiäisen pyhinä on aikaa pysähtyä erittäin mielenkiintoisen rinnakkainvertailun pariin. Tänään toiseen nurkkaukseen asettuu legendaarinen Plevnan Siperia ja sen ainut pullotettu erä, joka tuli Alkoon joulun kausioluena marraskuun alussa 2013. Olut on siis nyt noin 1,5 vuoden ikäistä. Siperian kantava voima tuoreeltaan on aina ollut jenkkihumalilla toteutettu voimakas humalointi ja kuivahumalointi, joten nyt on mielenkiintoista maistaa mihin suuntaan kokonaisuus on elänyt ajan myötä.
Toisessa nurkkauksessa on Ukonmalja kotipanimon Kuuratursas Imperial Stout, joka on valmistettu 31.7.2013 - ikää on siis suunnilleen saman verran kuin Siperiallakin. Kuuratursaan vahvuus on sama 8% kuin Siperialla, eli molemmat asettuvat vahvuudeltaan Imperial Stout tyylin kevyeen päähän. Humalina pelkkiä jenkkilajikkeita - Columbus, Centenial, Amarillo ja Cascade. Kuuratursaan taustoista enemmän Ukonmaljan omassa blogissa ja Olutkellari -blogissa.
Speksit vaikuttavat sen verran samantyylisiltä, että rinnakkainvertailu lienee kaikkein hauskin tapa näiden nauttimiseen. Samalla tulee selvitettyä myös Siperian pulloversion nykykunto - kellariin kun jäi vielä joitakin pulloja. Siperia on siis vanha tuttu, mutta Kuuratursas on minulla nyt ensimmäistä kertaa maistossa.
Käytän pisteytyksessä Olutoppaasta tuttua skaalaa, jossa kokonaispisteet (5-50) muodostuvat seuraavanlaisesti: Tuoksu (1-10) + ulkonäkö (1-5) + maku (1-10) + suutuntuma (1-5) + yleisvaikutelma (1-20)
Korkataanpa ensin vanha kunnon Siperia, jonka parasta ennen merkintä korkissa on muuten 3/17 - eli säilyvyyttä on luvattu vielä pari vuotta eteenpäin. Koska olut on Nokian Panimolla pullotettu, on korkissa myös pullotuspäivä. Se on viikon 34 keskiviikko vuonna 2013 eli jossain elokuun kieppeillä. Pullo suhahtaa tutusti ja heti pullonsuusta tuoksu on tutun herkullinen. Lasissa olut on pikimustaa ja vaahdoltaan tiheää ja mokkavivahteista.
Sitten Kuuratursas - voimakkaampi suhaus pullonsuusta ja lasiin kaatuu mustaa olutta. Olut ei paljaalla silmällä näytä aivan niin pikimustalta kuin Siperia. Kaadoin molemmat oluet laseihin suoraan lasia kallistamatta. Kuuratursas vaahtosi selvästi Siperiaa enemmän ja sen vaahto on vaaleamman sävyistä. Molemmat jättävät kaunista pitsikuviota lasin reunamille.
Jos reittaisin nämä toisistaan erillään, niin laittaisin luultavasti molemmille ulkonäöstä 4 pistettä. Nyt Siperia on kuitenkin jylhemmän näköinen tummemmalla vaahdollaan, joten pisteet Siperia 5, Kuuratursas 4.
Tuoksu
Oluita tuoksutellessa tulee esiin ero intensiivisyydessä eli tuoksun voimakkuudessa. Siperian tuoksu nousee lasista voimakkaammin ja vivahteikkaammin kuin Kuuratursaan. Aromeiltaan Siperia on edelleen voimakkaasti paahtomaltainen, lakritsainen ja huokuu runsasta greippimäistä humalointia. Mallas on kuitenkin nyt voimistunut ja humalointi jäänyt enemmän taakse, tuoksussa on suolaisuutta ja jopa pieniä soijakastikkeen ja turpeen vivahteita.
Kuuratursas on Siperiaan verrattuna selvästi kahvimaisempi, peräti herkullisen kahvimainen. Siperian kaltaista lakritsaisuutta ja suolaisuutta siinä ei ole. Tuoksu on Siperiaa raikkaampi - jos Imperial Stoutista nyt niin voi sanoa - ja kevyemmän oloinen. Kuuratursaan tuoksu on myös hedelmäisempi.
Maku
Siperia on edelleen jylhän makuinen ja katkeruus puree lopussa johdatellen kuivan yrttimäiseen ja suolaiseen loppuvetoon. Lakritsaisuus tuntuu kasvaneen ja tuoksussakin esiintynyttä maanläheisyyttä on tullut makuunkin, tavallaan oluen runkoa syventäen. Tuoreen hekumallinen sitrushedelmäisyys on nyt enää pelkkää tiukasti purevaa greippiä ja yleisilme on muutenkin muuttunut - nyt runko on enemmän framilla. Jotenkin tämä tuntuu nyt myös tavallaan tuoretta "isommalta" ja runsaammalta, syvyyttä on ehkä eri tavalla kuin tuoreessa versiossa. Erilaista, mutta erinomaisen hyvää vieläkin.
Kuuratursas on maultaankin kahvimaisempi, eikä niin intensiivisen voimakas kuin Siperia. Paahteisuutta on ja suolaisuuttakin kertyy loppuvetoon, mutta sitä tummempaa lakritsaista osastoa ja "ison oluen tuntua" tässä ei ole. Hiivan käymisesterit tuntuvat tuovan hieman hedelmäisyyttä makuun ja humaloinnin greippisyydessä on jotain samaa kuin Siperiassa, mutta intensiivisyys on siinäkin matalammalla tasolla. Siperiassa on enemmän katkeruuttakin. Hyviä elementtejä siis, mutta se iskevyys ja väkevyys kateissa - rinnakkainvertailussa ero tulee selkeästi esiin, mutta yksinään maisteltuna nämä nyanssit on vaikeampi hahmottaa.
Kuuratursas on edelleen hyvä - maut ovat hyviä, laatutaso virheetön ja olut on kestänyt aikaakin hienosti, mutta Siperia painii isommassa painoluokassa. Ero maailmanluokkaa olevan timanttiseksi hiotun reseptin ja ensimmäistä kertaa työstössä olevan kotireseptin välillä on selkeä. Pisteet Siperia 9, Kuuratursas 7. Mainittakoon, että soolomaistelussa olisi saattanut lipsahtaa Kuuratursaalla kasinkin puolelle.
Suutuntuma
Vaikka oluiden vahvuus on sama, on Siperian suutuntuma täyteläisempi, mutta ei kuitenkaan mitenkään "paksu" Imperial Stoutiksi. Siperian runsaampi maku tuntuu tuottavan myös täyteläisemmän suutuntuman, jossa makeuttakin on enemmän kuin Kuuratursaassa. Kuuratursaassa on myös hieman ärhäkkäät hiilihapot. Pisteet Siperia 4, Kuuratursas 3.
Kuuratursaan pisteet ovat tässä kategoriassa peräti poikkeuksellisen alhaiset tämän tyylin oluelle ja näistä ominaisuuksista tekijä itsekin on suurimmat parannuskohteet löytänyt.
Kokonaisuus
Siperia, kuten todettua, on edelleen ikääntyneenäkin maailmanluokan olut. Sen sysimusta lakritsaisen suolainen mallaspohja yhdistyy tiukan greippivetoiseen humalointiin niin herkullisella tavalla, että se yllättää jokaisella maistelukerralla. Vaikka ero tuoreen ja ikääntyneen Siperian välillä on merkittävä, on herkullisuus kuitenkin edelleen omasta mielestäni samalla tasolla. Kuuratursas jää tässä vertailussa ikään kuin Jedimestarina toimivan Siperian oppipojaksi - elementit ovat siellä, mutta lisää voimaa ja kokoa tarvitaan, jotta noustaan huipulle. Pisteet Siperia 17, Kuuratursas 15.
Siperia kokonaispisteet: 44/50
Kuuratursas kokonaispisteet: 37/50
Kiitos Tommille hyvästä oluesta ja toki Plevnalle myös!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.