Olutarvio: Boon Oude Kriek

2 kommenttia
 

Boon Oude Kriek
  • Panimo: Brouwerij Boon
  • Maa: Belgia
  • Alkoholipitoisuus: 6,5% 
  • Saatavuus: Ulkomailta
  • Oluttyyli: Lambic (hedelmä)

Tänään reittauksen uhrina on Boon Oude Kriek, jonka tyyli on lambic  ja tarkemmin kriek. Kirsikkaista tavaraa on jälleen luvassa, kuten aiemmin arvostellussa Liefmans Cuvée-Brutissa, joka ei tosin ollut lambic vaan ns. blended ale. Tässä ei ole Liefmansin oluen tapaan käytetty mitään makeutus- eikä muitakaan lisäaineita, vaan täysin puhtaasta ja aidosta lambicista on kyse. Lambicit ovat erikoisia tapauksia, sillä ne eivät ole pohja-, eikä pintahiivaoluita, vaan spontaanikäyneitä.
 
Ote Wikipedian artikkelista Lambic:
Lambic (flaamiksi lambik) on olutlaji, jota valmistetaan ainoastaan Belgiassa, Senne-joen laaksossa Pajottenlandin seutukunnalla Brysselin länsipuolella. Lambic-olueiden erikoispiirre on se, että olutvierteeseen ei lisätä ollenkaan hiivaa, vaan olutpanimon ullakolla olevassa suuressa matalassa altaassa villihiivat ja muut pieneliöt saavat aikaan oluen spontaanikäymisen. Tämä voidaan tehdä vain loka-toukokuun välisenä aikana, jolloin ilma on riittävän viileää. Puhdas lambic on yleensä erittäin hapanta.
Käymisen alettua olut siirretään kypsymään vanhoihin tammi- tai pähkinäpuutynnyreihin, jossa sitä pidetään yhdestä kolmeen vuotta. Näin syntyy puhdasta lambicia, perusraaka-ainetta varsinaisille kaupallisille oluille. 
Maltaina lambicissa käytetään mallasohraa (~70 prosenttia) ja mallastamatonta vehnää (~30 prosenttia). Lambicissa käytettävä humala on yleensä vähintään kolme vuotta vanhaa. Tällaisessa humalassa ei ole enää oluen katkeruutta lisääviä aineita.
Koko artikkeli kannattaa lukaista läpi ja yleensäkin olueen perehtyminen ennen nauttimista syventää kokemusta. Wikipedian englanninkielinen artikkeli on hieman laajempi, joten tuossa linkki siihenkin, olkaa hyvä. Olen lambicien maistajana vielä kokematon, sillä tämä on vasta toinen lambic jota pääsen maistamaan, ensimmäinen oli saman panimon erinomainen Boon Oude Geuze Mariage Parfait


Korkkikorkilla suljettu pullo on hillityn tyylikäs. Etiketissä mainitaan yhteen litraan oluita käytetyn perusraaka-aineiden lisäksi 400 grammaa kirsikoita. Parasta ennen päiväyksestä (21.01.2030) päättelisin oluen pullotetun tämän vuoden tammikuussa ja päiväys 20 vuotta siitä eteenpäin. Lienee selvä, että olut sopisi mainiosti myös ikäännytettäväksi. Jostain luin, että lambicit ikääntyisivät niin, että hedelmäisyys jäisi taka-alalle ja happamuus nousisi enemmän esiin, mutta omia kokemuksia ei ole.


Olutarvio: Boon Oude Kriek on lasissa tummanpunainen ja läpinäkymätön, puna hehkuu näyttävästi valoa vasten tarkasteltuna. Vaahto on myös hienosti punertava ja melko kestävä, vaikkei kovin suuri olekaan, tosin kaatokin oli melko varovainen. Tuoksu on hapan, varmasti yksi happamimmista oluista joita olen nuuhkutellut, kirsikkaa löytyy vähemmän yllättävästi myös, mutta ei juuri ollenkaan makeutta. Lisäksi tuoksussa on esillä navetta, luitte oikein, navetta ja hieman puuta, ehkä tynnyreistä joissa tämä on kypsynyt. Ehkä tuota maanläheistä navetan tuoksua voisi kuvailla myös termeillä märkä nahkasatula tai hevostalli. Eikä se ole negatiivinen tuoksu, vaikkei kenties kovin positiivinenkaan, mutta yllättävä ja mielenkiintoinen. Yleiskuva tuoksusta on hyvin, hyvin hapan ja hieman kirsikkainen. Maku on myös hyvin hapan ja kirsikkaisuus tuo hieman makeutta, mutta luonnollista makeutta, ei sokerista ja vain hieman. Suutasupistava suutuntuma on melko kuiva. Hiilihappoisuus on aluksi melko runsasta ja kutittelee kieltä, mutta lasin loppua kohti pehmenee huomattavasti oluen samalla muuttuen miellyttävämmäksi ja nautittavammaksi. 

Siinä se, ensimmäinen kriek, jota maistoin. Positiivinen kuva jäi, eikä se ollut mikään yllätys. Ei tämä mikään superduper olut ollut, mutta nautittava ja elämyksellinen, kuten uudet kokemukset aina. Tämä oli myös tavallaan tuulahdus menneisyydestä, sillä tällä oluenpanotavalla on pitkät perinteet. Tämä toimii jatkossa sitten benchmarkina tuleville kriek maisteluille.

Yhteenveto: Hapan, mutta nautittava ja mielenkiintoinen. Jokaisen tulisi maistaa edes yksi lambic.
Nautintasuositukset: Jääkaappikylmänä on hyvä aloittaa lasillinen. Mieluiten viinilasista. Lasia pyörittelemällä suurin hiilihappoisuus katoaa ja juotavuus paranee.

KOULUARVOSANA: 8½

    2 kommenttia:

    1. Jos olut on pullotettu tämän vuoden puolella, mitä etiketissä näkyvä 2006 tarkoittaa?

      VastaaPoista
    2. Niin, hyvä kysymys. Tämä asia jäi itselleni myös hieman epäselväksi. Yläetiketin teksti on "2006 Crop" eli 2006 vuoden satoa. Veikkaisin, että olut muodostuu 2006 vuonna alulle pantuun puhtaaseen lambiciin, johon kirsikat olisi lisätty myöhemmin ja koko komeus olisi pullotettu tänä vuonna. Ennen pullotusta olut olisi kenties viihtynyt tynnyreissä jonkin aikaa.

      VastaaPoista

    Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.