Maistelussa Achelin trappisteja

0 kommenttia
 
Trappistluostarien munkkien valvonnassa toimivia panimoita on yhteensä seitsemän. 6 Belgiassa ja 1 Hollannissa. Panimot valmistavat pääasiassa vahvoja belgialeja, sekä vaaleita että tummia, joita kutsutaan trappist-oluiksi. Trappist ei ole oluttyyli, vaan suojattu nimi, jota ainoastaan aidot trappistluostarit saavat käyttää. Belgialainen Sint Benedictus Abdij – De Achelse Kluis, tuttavallisemmin Achel, on näistä trappistpanimoista uusin, oluen valmistus alkoi siellä nykymuodossaan vuonna 1999. Luostarissa valmistettiin olutta vuodesta 1850 alkaen, mutta vuonna 1917 saksalaiset tulivat ja veivät metalliset käymisastiat, sota oli munkkien olutta tärkeämpi. Kyseessä on itseasiassa ensimmäinen luostaripanimoravintola, sillä oluita myydään luostarin tiloissa olevassa pubissakin, joka on itseasiassa ainut paikka maistaa panimon kevyempiä oluita.

Vahvempia pullotettuja tuotteita viedään moniin maihin ja yksi niistä on Suomi, Alkosta nimittäin saa panimon Achel 8 Bruinia.  Ostin viime marraskuussa kaksi pulloa kyseistä olutta, toisen join silloin heti ja toinen on nyt vuoden verran kypsynyt kellarissa. Kellarissa kypsyneen Bruinin kaveriksi hankin ulkomailta Achel 8 Blonden, joka myös on jo ikääntynyt sillä pullon parasta ennen merkintä on 20/05/11. Achel merkkaa parasta ennen päivät kaksi vuotta pullotuksesta eteenpäin, joten Blonden ikä on noin 2,5 vuotta. Bruinin päiväys on 17/03/11, eli sillä on ikää reilut 1,5 vuotta. Useimmiten nämä vahvemmat trappistit ikääntyvät tyylikkäästi ja saattavat hyvinkin jopa parantua kellaroinnilla, joten en ole ollenkaan huolissani tulevista makunautinnoista. 

Bruinin totesin vuosi sitten varsin hyväksi, mutta Blonde on minulle uusi tuttavuus. Pullot ovat ulkonäöltään miltei identtiset, etiketissä vain teksti ja reunuksen väri vaihtuu, lisäksi korkit ovat eriväriset. Blondessa valkoinen ja Bruinissa ruskea. Alkosta ostettua pulloa "koristaa" lisäksi tuttu "sisältää ohramallasta - innehåller kornmalt" tarra, joka on lätkäisty takaetiketin yläpuolelle. Trappist-oluilla on omanlaisensa lasi, tai jokaisella panimolla on tietysti omansa, mutta ne ovat kaikki samankaltaisia isoja avonaisia maljoja. Gobleteiksi niitä lontooksi sanotaan. Minulla on Chimayn gobletti, mutta kyllähän Achelikin sinne istuu oikein hyvin.


Achel 8 Blonde. Oluen kaatamiseen menee noin kymmenisen minuuttia, sillä se vaahtoaa niin maan pirusti ja vaahdon laskeutumiseenkin menee pieni ikuisuus. Todella höttöistä ja paksusti pitsiä jättävää vaahtoa. Olut on väriltään vaalean kultainen ja utuinen. Tuoksu on hyvin belgialainen, se tuo mieleen jopa jotkin t'IJ:n oluet herkullisella happamuudellaan. Päärynäisen hedelmäinen, aromaattinen, hieman pippurisen mausteinen, erittäin hyvä tuoksu. Taustalla on hieman alkoholin potkua, joka tulee enemmän eteen oluen lämmettyä. Maku on erittäin hedelmäinen ja aromaattinen sekä sopivasti hapan, belgihiivainen ja hieman mausteinen. Tuttua päärynäistä belgihedelmäisyyttä on todella runsaasti. Lopussa on sopivasti katkeroa, joka yhdessä alkoholin potkun kanssa johtaa kuivaan loppuliukuun ja hieman yrttisen mausteiseen jälkimakuun. Tasapainoista ja upean aromaattista belgiolutta. Yleisilme kääntyy kuivahkon puolelle. Suutuntuma on täyteläisen ja keskitäyteläisen väliltä ja pehmeää hiilihappoisuutta on keskiverrosti. Todella nautittavaa olutta. Miksei vastaavaa aromaattista hedelmäisyyttä koe juuri muissa kuin aidoissa belgioluissa? 

 
Achel 8 Bruin. Vaahtoaa runsaasti, mutta ei kuitenkaan yhtä runsaasti kuin Blonde. Olut on väriltään ruskea ja utuinen. Tuoksu on kuivatun hedelmäinen, hieman mausteinen, aniksinen ja aromaattinen. Sama belgihiivainen hieman hapan ote kuin Blondessakin, mutta hedelmäisyys ei yllä samalle tasolle, enkä usko että on tarkoituskaan. Maku on runsaan kuivatun hedelmäinen, kuivahko ja runsaasti, mutta miellyttävästi mausteinen. Humalaa on annosteltu rohkeasti ja se sopiikin tähän hyvin. Tämä on vaaleampaa veljeään hieman kuivempi, mutta yhtä lailla aromaattinen. Suutuntuma on hieman hiilihappoisempi kuin Blondella. Toki tämä on nuorempi yksilökin ja se saattaa hyvinkin vaikuttaa asiaan. Pyörittely ja odottelu parantaa nautintoa, kun olut hieman pehmenee. Hyvä olut, mutta itselleni Blonde putosi paremmin. Laadukasta kamaa kuitenkin, voisihan tätä noutaa pari pulloa kellariin ja koittaa pidempääkin ikäännytystä, josko pehmenisi ja kuivuisi entisestään.

Suositteluni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.