Menneen viikonlopun aikana tuli pitkästä aikaa paneuduttua lambicien ihmeelliseen maailmaan. Lambic on maailman vanhimpia oluttyylejä ja maultaan täysin omanlaisensa. Ne eivät ole lagereita, eivätkä aleja, vaan spontaanikäyneitä. Lambicin valmistuksessa vierteeseen ei lisätä hiivaa, vaan vierre lasketaan matalaan, mutta pinta-alaltaan suureen altaaseen yöksi ja sitten alkaa tapahtumaan ihmeitä. Panimon katon avonaisista luukuista laskeutuu vierteeseen ilmassa leijailevia villihiivoja jotka saavat vierteen käymään. Aamulla vierre siirretään puisiin tynnyreihin, jossa varsinainen pääkäyminen tapahtuu. Lambicia ikäännytetään puutynnyreissä vähintään vuoden, usein kahden ja joskus jopa viiden vuoden ajan. Valmiit, kaupalliset tuotteet sekoitetaan yleensä huolellisesti eri ikäisistä lambiceista. Kun vanha ja nuori lambic sekoitetaan ja pullotetaan, nuoremman lambicin vielä sisältämät käymiskelpoiset sokerit saavat aikaan pullokäymisen, joka luo hiilihapot olueen. Lambic on nimisuojattu EU:n toimesta ja oikeaa lambicia saa valmistaa ainoastaan Brysselin lounaispuolella Pajottenlandin alueella.
Lambicit ovat itseasiassa yksi syy miksi ryhdyin olutblogia kirjoittamaan. Kesällä 2010, ennen Reittausblogin syntyä, tuli tutustuttua kunnolla lambicien maailmaan ja silloin viimeistään oluen monimuotoisuus todella valkeni. Samalla alkoi vaivaamaan se, ettei siitä yleisesti tiedetä. Oli aika levittää ilosanomaa.
|
Boon Oude Kriek Mariage Parfait |
Viikonlopun aikana tuli nautittua kaksi kriekiä, eli kirsikka-lambicia, maailman johtavilta lambic-valmistajilta
Boonilta ja
Cantillonilta. Kriekin valmistuksessa käytettävät kirsikat lisätään kokonaisina nuoren lambicin sekaan puutynnyreihin ja annetaan liota kuukausia. Lasiin valikoitui kummankin valmistajan spesiaali-kriekit, Boonilta Oude Kriek Mariage Parfait ja Cantillonilta Lou Pepe Kriek. Molemmat oli pantu alulle vuonna 2008 ja pullotettu loppuvuodesta 2010.
Boonin Oude Kriek Mariage Parfait, eli täydellinen avioliitto. Nimi viittaa siihen, että tämä on valmistajan mielestä täydellinen sekoitus, eli nuoren ja vanhan lambicin täydellinen liitto. Alkoholia on lambicille jylhät 8% ja valmistukseen on käytetty ylikypsiä kirsikoita 400g litraa kohti. Se on paljon se.
Cantillon Lou Pepe Kriek on taasen hieman spesiaalimpi tapaus, siinä ei ole sekoitettu nuorempaa ja vanhempaa lambicia, vaan se on kokonaan vanhaa kahden vuoden ikäistä lambicia, joka on valmistettu aiemmin viininvalmistuksessa käytetyissä tynnyreissä. Hiilihapot luova jälkikäyminen pullossa saadaan aikaan lisäämällä tietynlaista sokerilientä pullotuksen yhteydessä. Lou Pepe sarjan kriekissä on käytetty 300g kirsikoita litraa kohti, kun panimon
Alkostakin löytyvässä perus-kriekissä kirsikoita on ainoastaan 200g.
Sellaisia herkkuja siis. Alla olutarviot erikseen ja niiden alla yhteenveto. Aloitetaan perjantai-illalla nautitusta Boonista. 0,375-litrainen pullo oli shampanjapullon tapaan suljettu.
Boon Oude Kriek Mariage Parfait 2008
alc. 8,0%, pullotettu 28.10.2010
Tummanpunainen, melko kirkas ja vinhasti pinkkivaahtoinen olut. Tuoksu on hieno, siinä on toisinaan pirteän tuoretta ja toisinaan pehmeän kypsää kirsikkaisuutta sekä puuta, hieman vaniljaa ja kevyesti "hohkaavaa" alkoholin lämpöä. Tuoksussa taustalla vaikuttaa lambicin pehmeästi hapan perusvire ja marjaisa mehutiivistemäinen ote, kuitenkin ilman tiivisteen sokerista makeutta. Maku on aluksi voimakkaasti kypsän kirsikkainen ja hieman suuta supistavan hapokas ja kevyesti hapan. Kirsikkaisuus vaihtuu puiseen, tammiseen kuivuuteen maun loppupuolella. Tämä on selvästi täyteläisin lambic jota olen maistanut. Aluksi hiilihappoisuus on iskevän napakkaa, mutta se laantuu nopeasti kun olut hetken istuu lasissa. Raikas, mutta lämmittävä ja todella kirsikkainen lambic.
Arvosana: 9+
Sitten lauantai-illan Cantillonin pariin. Tässä 0,75-litraisessa pullossa oli perinteiseen Cantillonin tapaan sekä kruunukorkki, että korkkikorkki, jonka avaamiseen tarvitaan viinipullonavaajaa.
Lou Pepe Kriek 2008
alc. 5,0%, pullotettu 21.9.2010
Viininpunainen olut, jonka vaahto on viehättävän pinkki ja melko kestävä. Tuoksu on kirsikkainen, tammipuinen ja tallimainen - nahkasatuloineen ja kaikkineen. Upea tuoksu. Maun pääosassa on tietysti kirsikka, joka esiintyy edukseen kypsin ja pehmein ottein, alun jälkeen intensiivinen hapokkuus yhdessä nahkasatulaisen happamuuden kanssa kietoo kielen, supistaa suuta ja tarttuu hampaisiin. Hapokkuus pyyhkäisee suun kuivaksi ja sen jälkeen tammisen puiset ja hienoiset vaniljaiset maut nousevat esiin. Upea, intensiivinen kokemus. Ensimmäisellä siemaisulla hapokkuudesta tuli melkein vedet silmiin, vaikkei tässä liikuta vielä edes kovin lähellä kovimpien gueuze-lambicien tasoa. Nopeasti suu kuitenkin tottuu hapokkuuden ja happamuuden haasteisiin jolloin nauttijalle jää enemmän paukkuja hedelmäisistä mauista nauttimiseen. Suutuntuma on matalahiilihappoinen, hapokkuus tuo tässä raikkauden, ja täyteläisyydeltään kevyen ja keskitäyteläisen väliltä. Totaalisen upea olut, oikea elämys.
Arvosana: 10
|
Näin kaatuu Cantillon |
Yhteenveto:
Cantillon vei siis voiton tässä "kilpailussa", mutta kuten arvioista voi päätellä, niin molemmat maistuivat erittäin hyvin, enkä hetkeäkään vaihtaisi pois. Cantillonin tallimaisuus ja intensiivisempi hapokkuus olivat enemmän mieleeni kuin Boonin pehmeämpi ote. Perjantain jälkeen Boon oli kuitenkin vielä paras kriek jota olin maistanut, joten tässä meni top-listat viikonlopun aikana tyystin uusiksi. Hienoja oluita molemmat. Mikäli lambicit ovat sinulle vielä tutkimaton tie, niin poikkea a-kaupassa ja nappaa mukaasi Cantillonin perus-kriek, joka on erinomainen sekin, arvioon
tästä linkistä. Lambicit sopivat myös lahjaksi tai maistatettavaksi viiniä harrastaville tutuille. Maistattaessa kannattaa pitää kamera valmiudessa, sillä ensimmäisen siemauksen jälkeisistä ilmeistä riittää hupia pitkäksi aikaa.