Kuva: Alko |
Alkoon tuli tällä viikolla pari olutta, joista toinen on jopa otsikon arvoinen, eli Young's Bitter. Olkoonkin, että se on 4,5%, eli sitä voidaan myydä myös Alkon ulkopuolella. Tällainen laadukkaan panimon (olettavasti) laadukas ja kohtuuhintainen perusbitteri nimittäin puuttui ennen tätä Alkon valikoimasta. Lisäksi 4,5% on aivan tyylinmukainen vahvuus bitterille. Tämä kyseinen olut oli itseasiassa joskus 3,7%, sekin aivan normaali bitterin vahvuus nykypäivänä, mutta näemmä alkoholipitoisuutta on sittemmin rukattu ylöspäin. Voisin itseasiassa tässä samassa yhteydessä suositella maitokaupoista löytyvää Fuller's Chiswick Bitteriä, joka on 3,5% ja silti herkullinen.
Toinen "uusi" olut, jota myös jo loppuviikolla voi hyllystä löytyä on Kulmbacher Edelherb Pils, joka on paluumuuttaja. Se poistui Alkon valikoimasta elokuussa 2010 ja tekee nyt siis comebackin. Tätä pidän hieman turhana uutuutena, pils-tyylin oluita löytyy jo riittämiin ja niiden joukosta myös ehkä paras saksalaistyylinen pils mitä olen maistanut: Vakka-Suomen Prykmestar LuomuPils. Vaihtelu on toki tervetullutta, mutta kun paljon parempaakin olisi maailmalla tarjolla.
Young's Bitterille siis peukkua ja Kulmbacherille kulminen rypistelyä ja kyräilyä. India Pale Ale tyylin vähyys Alkossa puhuttaa edelleen. Hiljattain Alkosta poistui sekä Brewdog Hardcore IPA, että Nøgne Ø India Pale Ale eikä uusia tyylin edustajia näy eikä kuulu. Kyse on kuitenkin edelleen olutmaailman kuumimmasta tyylistä.
Sinä se jaksat tuota vakka-suomea mainostaa lähes jokaisessa arvostelussa, paljonko ne maksaa sulle siitä mainonnasta, sillä alkaa olla sen verran läpinäkyvää puuhastelua.
VastaaPoistaEi ole otsikon arvoisia nämä uutuudet.
Sinä se jaksat tuota väsynyttä juttuas täällä jauhaa...
PoistaMun puolesta blogisti vois poistaa anonyyminä kirjottelun.
LuomuPils on todellinen taidonnäyte ja ehdottomasti pilsien parhaimmistoa, joten siitä ei voi puhua liikaa.
Johtunee varmaan osittain tuoreudesta - tuontipilsit kun kulkevat pitkän matkan Suomeen.
Anonyyminä kirjoittelua ei viitsisi yhden jannun takia poistaa, jollain toisella nimettömällä voi olla jotain oikeaa asiaakin.
PoistaMitä Anonyymi luulet, paljonko Young's latoi puntia tiskiin tuosta otsikkopaikasta?
Katsoppa montako arvostelua olet tehnyt vakka-suomen tuotteista ja kuinka usein mainitset kyseisen panimon muissakin arvosteluissa.
PoistaKyllä sen huomaa että kun kävit kyseisellä panimolla vierailulla niin sen jälkeen alkoi kova kehuminen ja mainostaminen.
Kyllä. Silloin panimomestarin kanssa saunassa taputtelimme toisiamme selkään ja sovimme, että nyt tehdäänkin kuule pätäkkää molemmat ja oikein kunnolla.
PoistaSyntyi todellinen masterplan: Reittausblogi kehuisi Vakka-Suomen oluita, jotka kyllä vietiin käsistä jo ennen vierailuakin, maasta taivaaseen ja kansa ostaisi niin pirusti. Vakka-Suomen myynti, joka on vuosittain muutenkin lisääntynyt niin paljon että hyvä kun panimo pysyy perässä, kasvaisi entisestään ja Reittausblogi saisi mittavaa komissiota.
Samaten Cantillon, jonka kaikki oluet jotka olen käsiini saanut olen arvostellut blogiin ja kehunut, maksaa minulle aivan tuhottomasti. Niin tekee Nokian Panimokin, muistinhan kehua Luomua ja Kellaria. Saimaan Juomatehtaalta saan erityissuurta palkkiota viikottain, koska Luomuvehnä sai niin hyvän arvosanan. Kaikille näille oluille on tosin yhteistä se, että pidin niistä ja kirjoitin niistä ainoastaan oman mielipiteeni.
Kyllä Olutbloggarin kelpaa, rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Ei tarvitse kuin nauttia olutta ja kirjoitella siitä nettiin. On se niin helppoa, että luulisi olutblogeja olevan enemmänkin.
Jos tykkää Metallican musasta ja kehuu sitä nettiblogissa niin tuleeko Hetfield ja lykkää tukun seteleitä kouraan?
Äiti jo pienenä opetti, että älä poika koskaan syötä trollia, mutta kai tätäkin taktiikkaa on joskus koitettava.
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
PoistaHenkilökohtaisuuksiin menevä kommentti kaljamahaisesta juopottelijasta poistettu. Ehkä järkevän argumentoinnin eväät oli hänen osaltaan jo syöty.
PoistaEt sinä pahemmin älyllä loista, ensin poistat viestin ja sitten kirjoitat saman viestin omaan viestiisi.
PoistaKyllä, jotta muutkin voisivat todeta Anonyymin eväiden loppuneen.
PoistaMiksi blogisti kutsuu Luomupilsiä saksalaistyyliseksi? Sangen hyvä Pils, ehdottomasti, mutta mielestäni kaukana saksalaistyylisestä.
VastaaPoistaItse otan Kulmbacherin vastaan enemmän hymyillen kuin Youngsin. Kyllä noita bittereitä löytyy ihan tarpeeksi jo. Sen sijaan kunnon saksalaista pilsiä ei mielestäni löydy, tuo saattaa valikoimiin tullessaan olla jopa paras. Tietysti, parempiakin löytysi helposti, ei siinä mitään.
Joku nimetön kyseli miksi kutsun LuomuPilsiä saksalaistyyliseksi, mutta ilmeisesti sittemmin poisti kommenttinsa, koska se ei täällä ainakaan tällä hetkellä näy. Sähköpostissani se on kuitenkin tallessa.
VastaaPoistaTämä oluiden lokerointi menee hieman hiustenhalkomiseksi, mutta mielestäni LuomuPils on nimenomaan saksalaistyylinen pils. Tshekkiläiselle pilsille ominaista diasetyyliä, eli voimaisuutta en ole siinä havainnut.
Samassa kommentissa mainittiin, että bittereitä löytyy jo ihan tarpeeksi. Totta, niitä löytyy, mutta ei Alkosta ja maitokaupoissa vastaavat brittibitterit maksavat helposti 4-5€ pullo. Siksi siis ehdottoman hyvä uutuus Alkoon.
En sitä muuten tarkoituksella poistanut, jostakin syystä se on vain hävinnyt :O
PoistaJoo, ei tsekkityylinen myöskään ja juurikin mainitsemastasi syystä. Mutta ei se kovin lähellä ole myöskään jeveriä, joka on hyvin klassinen esimerkki.
Totta, mitä kirjoitit bittereist. Monet naurettavissa hinnoissa. Perustotteita on onneksi edullisemmin saatavilla (esim. Fuller's).
Laita äsken kirjoittamani kommentti ihmeessä näkyviin ja kiitokset nopeasta vastauksesta.
-Nimetön
Sain alkuperäiset viestit palautettua bloggerin asetuksista, olivat syystä tai toisesta menneet roskapostikansioon. Siitä syystä poistin ylimääräiset.
PoistaAlkon valikoimassa on tällä hetkellä laskujeni mukaan 25 belgialaista olutta, 25 saksalaista olutta, 25 olutta yhteensä Englannista ja Skotlannista. Yhdysvalloista on 8, Tanskasta 9 ja Norjasta kokonaista 2. Näistä kolmesta mielestäni merkittävästä olutmaasta on siis yhteensä vähemmän oluita kuin Belgiasta, Saksasta tai Britanniasta yksinään. Itseäni tilanne korpeaa, koska en juurikaan välitä esimerkiksi saksalaisista tai brittiläisistä oluista, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Mitä mieltä blogisti on tästä maajakautumasta; löytyykö sille asiaperusteita? Sitten vielä sekin, että kun esim. Tanskasta tulee oluita Alkon vakiovalikoimaan, ne tuppaavat usein olemaan lagereita tai muita jo vahvan edustuksen omaavia tyylejä.
VastaaPoistaMaajakaumasta ei sinänsä ole mielipidettä, vaikka mieluusti enemmän jenkkioluita valikoimassa näkisinkin (vaikka niitä on vaikea saada tänne tuoreina). Myös suomalaisia pienpanimo-oluita pitäisi olla reilusti enemmän. Oluiden jaottelu valmistusmaittain alkaa olemaan jo muutenkin vanhentunut tapa. Nykyään jopa Saksassa tehdään uuden aallon tyylejä aina IPA:sta tynnyrikypsytettyyn Imperial Stouttiin ja maustettuihin oluisiin.
PoistaMaajakaumaa enemmän kiinnostaa mahdollisimman laaja tyylijakauma ja oluiden yleinen taso. Keskivertotavaraa tuntuu pukkaavan jatkuvalla syötöllä, mutta ne todelliset huippuoluet ovat harvinaista herkkua. Sitten kun jotain huippuja tulee, niin nekin suurimmaksi osaksi ainoastaan Helsingin Arkadian Alkon erikoisvalikoimaan.
Olet varmasti osittain oikeassa maajaon vanhentuneisuudesta, mutta toisaalta kyllä ainakin Alkoon tulevat saksalaiset, belgialaiset ja brittiläiset oluet yleensä mielestäni tunnistaa näistä maista tuleviksi. Joku Brewdog voi olla maininnan arvoinen poikkeus. Muuten esimerkiksi Alkon valikoimasta löytyvät Britti-IPA:t ovat aivan erityylisiä kuin USA:sta, Norjasta ja Tanskasta tulevat IPA:t keskimäärin. Myös Imperial Stouteissa kolme viimeksi mainittua maata ovat esim. Ratebeerin mukaan aivan eri asemassa kuin Britannia, Belgia tai Saksa, vaikka joitain yksittäisiä poikkeuksia löytyykin (Struise).
PoistaAlkoon tulevat sakemannit, belgit ja britit useimmiten tunnistaa kyllä, se johtuu taas siitä, että se on enimmäkseen sitä keskivertokamaa eikä esim. Struisea (Mocha Bomb II Alkoon kiitos!)
PoistaMielestäni ei ole kovinkaan ihmeellistä, että noin paljon on maista, joissa olut on se juoma ollut ties kuinka kauan ja siellä sitä tehdään isolla voluumilla. Itsekin tykkäisin kyllä nähdä enemmän amerikkalaisten, tanskalaisten, norjalaisten ja erityisesti ruotsalaisten pienpanimoiden tuotteita Alkossa. Tuo jälkimmäinen erityisesti yllättää, kun ihan vieressä maa on. Mutta syynä on kai lähinnä tämä Alkon periaate, joka sen toimintaa tällä puolella niin paljon haittaa. Eli jotta tuote saadaan vakiovalikoimaan, sitä pitää saada ostettua todella iso määrä, jotta sitä riittää jokaiseen liikkeeseen. Tämän takia usein amerikkalaiset oluet tulevat vain Arkadiaan, samoin esimerkiksi Hornbeerin tuotteet. Tai näin ainakin mutulla. Sama varmaankin suomalaisten pienpanimoiden kohdalla. Tietävämpi voi korjata, mutta esimerkiksi BH ja Stadin panimo taisivat ainakin muutaman erän tehdä IPA:jaan, kun tuota 25-vuotishommelia varten saivat oluensa Alkoon.
PoistaAnteeksi näin asian vierestä, mutta taisi olla jo mennyt pitkään.
Kyllähän se näin on. Alkon pitäisi muuttaa systeemiään joustavammaksi ja alkaa ottaa pienempiä eriä tuotteita lyhemmäksi aikaa myyntiin. Näin kotimaisten pienpanimoiden tuotteetkin pääsisivät paremmin esille. Esim. vaikka kerran kuussa kertaerä jotain pienpanimo-olutta ja muutama loota jokaiseen hieman isompaan myymälään. Tavallaan kuten ne vuosijuhlaoluet, mutta pienemmässä mittakaavassa.
PoistaJos nyt jatketaan tästä vielä, niin kun yleensä suositellaan sitä Ruotsin mallia, niin miksei tässä kohdassa. Pienpanimoiden oluitahan kun saa kolmesta panimoa lähinnä sijaitsevasta Systembolagetin liikkeestä. Tarkkoja yksityiskohtia en sitten tiedä, että miten tämä toimii, mutta olisi ihan tervetullut systeemi Suomeenkin, miksei nyt sitten muidenkin kuin oluiden kohdalle, jotta oltaisiin tasapuolisia. Mutta pienpanimot tätä eniten kaipaavat, kun vähittäismyynti väylää ei yksinkertaisesti ole.
PoistaSe on juuri se itseäni eniten kalvava asia, että yli 4,7% oluille ei käytännössä ole mitään vähittäismyyntikanavaa. Itse kun en elämäntilanteesta johtuen liiemmin ravintoloissa ehdi käymään. Eikä Raumalla toisaalta kunnollista olutravintolaa olekaan. Tuotteen saaminen myyntiin Alkoon vaikuttaa todelliselta arpapeliltä.
PoistaItse en Chiswickistä oikein itse pitänyt, mutta tämä Young's täytyy varmaan käydä hakemassa. Kyllähän maitokaupoista löytyy hyviä bittereitä, mutta kovaan hintaan kyllä.
VastaaPoistaSyy miksi IPAzioneja ei alkoon liiemmin tule, selittyy varmastikin myyntikäyrillä. Lagerit, niin vaaleet kun tummatkin, ovat tuttuja ja turvallisia ystäviä valtavirralle. Lagereita saadaan myytyä varmasti enemmän, ja näin ollen katettakin tulee enenmmän. Parempi täyttää siis hyllyt rahalla, kuin hyvillä tuotteilla :)
VastaaPoistaNäin ainakin itse tuumin, toki voin olla väärässäkin?
Monopolin tehtävä on ylläpitää mahdollisimman laajaa valikoimaa, koska yksityisten yrittäjien ei sitä anneta tehdä. Ei siinä myyntikäyriä pitäisi ajatella. Valtion rahantekokone se kuitenkin on, joten myynnitkin varmasti vaikuttavat. Alko kerää myydyimpien tuotemerkkien tilastoa ja julkaisee sitä vuosittain, harmittavasti listaan sisältyy ainoastaan top-20 tuotteet ja se siis sisältää muutkin miedot kuin oluet.
PoistaAlkon myydyimmät miedot vuonna 2011:
Lähde: Alkon myyntitilastot
1. Original Long Drink
2. Karhu A
3. Olvi Export IV A
4. Olvi Tuplapukki IV B
5. Lapin Kulta A
6. Karhu Tosi Vahva
7. Original Long Drink Light
8. Original Long Drink Strong
9. Karjala IV A
10. Sandels IV A
11. Original Long Drink Cranberry
12. Karjala IV B
13. A. Le Coq Gin Long Drink
14. Sinebrychoff Gin Long Drink
15. Koff IV A
16. Koff Extra Brew
17. Swing Dry Apple Strong Cider
18. Karjala Terva
19. Vahva Kukko Pils IV A
20. Ecusson Cuvée Spéciale
Hyvä Blogi, mutta tarviiko tänne kirjoittaa jokaisesta Alkon uutuusoluesta, joista voi lukea muiltakin foorumeilta ? Tuntuu, että kirjoittaja hakee vain blogitikkejä (enemmän blogitekstejä) näillä jutuillaan.
VastaaPoistaHei, kiitti kehuista. Kaikista uutuuksista ei tarvitse kirjoittaa, eikä kirjoitetakaan. Mielenkiintoisista tai muuten sykähdyttävistä (lue: paskoista) uutuuksista kirjoitellaan. Kaikki eivät kuitenkaan lue foorumeita ja kuitenkin hei, enemmän näkyvyyttä on aina enemmän näkyvyyttä, sitä olutkulttuuri tarvitsee.
PoistaHyvin näytti tämäkin vaatimaton uutinen saavan kommentteja aikaan.
PoistaAnna Harri mennä vaan.
VastaaPoistaPainukaa himaan anonyymit huutelijat.
Hyvä blogi tää on, ilolla luen.
Tattis! Turha huoli pois, Reittausblogin Titanic ei anonyymien jäävuoriin uppoa!
PoistaIhme sanasota tästäkin uutisesta... Kuitenkin, mielestäni tuo kulmbacherin ynnä muiden vähän eritasoisien oluiden tuleminen alkon valikoimiin selittyy sillä että ne usein tulevat pienempien alkojen valikoimiin varmoiksi myyntituotteiksi. Esim oma paikallinen alko tarjoilee (kaudesta riippuen) 15-30 eri olutta. Sinne tuollainen kulmbacher on ihan pirteä lisä, muuten niin laiskaan valikoimaan.
VastaaPoistaOlet varmasti ainakin osittain oikeassa. Monien pienten pitäjien Alkojen valikoima on todella huono. Onhan se niinkin, että eihän esim. Victory Hopdevil IPA siellä peräkylän pikkupuodissa todennäköisesti kaupaksi kovin hyvin kävisi, mutta toisaalta eihän se voi käydäkään jos ei sitä siellä myydä. Oluttietoisuuden lisääminen on tässäkin avainasemassa, harva ihminen on valmis sijoittamaan "sokkona" ~4,5€ ostaakseen jotain IPA olutta, jos ei tiedä mitä se tarjoaa. Aktiivisten harrastajien "puskaradion" kautta tietoisuus lisääntyy parhaiten, eli ei muuta kuin suosittelemaan hyviä oluita ja laukomaan tanakkaa olutpropagandaa kavereille.
PoistaRonille tämä saattaa olla ihan selvä juttu, mutta muille tiedoksi, että Alkon vakiovalikoiman tuotteita voi tilata ILMAN LISÄMAKSUA mihin tahansa Alkoon. Esim. jos mielesi halajaa yhtä pulloa Orvalia (joka on taikuutta!), eikä sitä lähi-Alkostasi löydy, niin lähetä emailia tai soita sinne ja tilaa sitä, vaikka vain se yksi pullo. Heillä on (monopoli asemassa toimivana) velvollisuus sitä hankkia.
Ainakaan oma lähialkoni ei suostu ottamaan kovin pieniä tilauspyyntöjä vastaan - eli yhden Orvalin tilaaminen voi osoittautua mahdottomuudeksi. Tämä sen takia, että tilauksen tekevä Alko joutuu maksamaan kuljetuskustannuksia, ja harva myymälä haluaa tehdä näillä tilauksilla persnettoa. Voisin kuvitella, että homma alkaa toimia siinä vaiheessa, kun tilauksen kokonaissumma alkaa olla jossain 15-20€ nurkilla. Ja siirto pitää sitten tehdä yhdestä myymälästä, muuten joutuvat maksamaan useammat kuljetukset.
PoistaTuo luultavasti pätee siinä tapauksessa, että tuote siirretään toisesta myymälästä toiseen. Sellaista joudutaan tekemään jos tuote on keskusvarastolta loppu, esim. poistuvilla alennetuilla hinnoilla myytävillä tuotteilla on usein näin.
PoistaNormaalit keskusvarastolta tulevat tuotteet pitäisi saada aina tilattua haluttuun myymälään. Vai ovatko sellaisissakin tapauksissa kieltäytyneet? Helpostihan toki tuo 15-20€ tulee näillä hinnoilla täyteenkin...
Lokakuussa näyttäisi olevan jokin pienpanimo -IPA/DIPA tulossa Alkon lisähakujen perusteella. Toivottavasti jotain rapsakkaa...
VastaaPoista