Ruotsin hallitus sanoi "nej" pienten tuottajien ulosmyyntioikeuksille, kertoo Beersweden. Eli pienpanimot, pienet siiderin-, viinin- tai väkevien valmistajat eivät saa jatkossakaan myydä tuotteitaan suoraan asiakkaille. Tilanne on sama kuin Suomessa, tosin sillä erotuksella, että pienpanimomme saavat myydä alle 4,7% vahvuisia tuotteita panimon yhteyteen rakennetusta elintarvikemyymälästä ja tilaviiniyrittäjät saavat myydä alle 13% vahvuisia viinejään. Ruotsissa pienillä tuottajilla ei ole muuta myyntikanavaa kuin alkoholimonopoli Systembolaget ja ravintolat.
Ruotsin hallitukselta ei siis, ikävä kyllä, näillä näkymin moraalista tukea löydy kun Suomen hallitus alkaa pohtimaan alkoholipoliittisia asioita ensi vuonna. Ruotsista kun on haluttu mallia ottaa ennenkin. On tosin samaan hengenvetoon todettava, että Systembolaget on ruotsalaisille tuottajille huomattavasti helpompi ja ymmärtäväisempi kauppakumppani kuin Alko suomalaisille pientuottajille.
Suomessa Alkolla on EU:lta saatu tilapäinen oikeus alkoholimonopolin ylläpitoon, voisin kuvitella, että Systembolagetilla on Ruotsissa samanlainen. Pienetkin myönnytykset tai vapautukset monopoliasemaa kohtaan koetaan hallituksissa riskaabeleiksi. Toimittaja ja oluen monitoimimies Heikki Kähkönen kirjoitti erinomaisesti tästä aiheesta Olutoppaan foorumilla viime viikolla:
Monet muistavat, että edellisen eduskunnan aikana maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) runnoi peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) tuella hallituksessa periaatepäätöksen tilaviiniliköörien ulosmyynnin vapauttamisesta. Alkoholilain muutoksen oli tarkoitus tulla eduskuntaan ennen kevään 2011 vaaleja, mutta toisin kävi. Suurella julkisuuskohulla vedätetty esitys osoittautui täydelliseksi kuplaksi ja se vedettiinkin pois hallituksen agendalta.
"Jouduimme tarkastelemaan asiaa myös EU-oikeuden näkökulmasta. EU:n kannalta ei ole yksiselitteistä, että Suomessa vain kotimaiset tilaliköörit saisivat erityiskohtelun muiden jäsenmaiden vastaaviin tuotteisiin verrattuna", selvitti esityksen pikaista poisvetoa STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen haastattelussani sanomalehti Karjalaisessa.
Laajemmalta kantilta katsottuna kyse oli viime kädessä väkevien myynnin sallimisesta muissa kuin Alkon myyntipisteissä eli viinamonopolin osittaisesta purkamisesta. Ja sehän ei käynyt, sillä Alkon monopoli on STM:lle ja maan hallitukselle koskematon asia.
"Mikäli loppupelissä joudumme asettamaan vastakkain Alkon monopolin ja tilaliköörit, on ratkaisu luonnollisesti aika selvä. Toivon mukaan niin pitkälle asiassa ei tarvitse mennä", Tuominen totesi.
Ja niin jäi liköörien myynti yksin Alkon harteille, koska valtiovalta ei siis halunnut lähteä testaamaan monopolin pitävyyttä (ts. purkamisen mahdollisuutta) EU-yhteisöoikeudessa.
Suomen hallitus siis pelkäsi koko alkoholimonopolin romahtamista EU-oikeudessa. Luultavasti Ruotsin hallituksella on tässä kohtaa samanlainen pelko persiissä, eikä ulosmyyntioikeuksia siksi voitu sallia. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Kannattaa ehdottomasti lukea tuo Olutoppaan foorumilta löytyvä keskustelu kokonaan läpi, sieltä löytyy myös mielenkiintoisia tilastoja Alkon olutmyynnistä. Ketjun alkuun suoraan tästä linkistä.
Jos Alko ottaisi hoitaakseen normaalivahvuisten (yli 4,7%) pienpanimo-oluiden (edes paikallisen) levityksen, niin mikäs siinä. Huonokin puoli tässä on - nimittäin hinnan tuplaantuminen, kun olut kulkee Alkon kautta (kiinteä hinnoittelukerroin jne.)...
VastaaPoistaPaikallisten tuotteiden myynti pitäisi sallia paikallisen Alkon kautta ja samalla pienpanimoille pitäisi antaa "omat" ulosmyyntioikeudet. Molempi parempi.
PoistaMikä on hintataso näissä nykyisissa panimoiden omissa myymälöissä? Onko se selkeästi ruokakauppojen alle vai lähelle samaa tasoa? En usko että Alkossa vahvojen pienpanimo-oluiden hinta olisi merkittävästi korkeampi kuin panimoiden omissa myymälöissä, toki tietenkin sillä ehdolla että Alko pelaisi normaaleilla kertoimilla eikä keksisi niille mitään lisämaksuja.
PoistaMaitokauppavahvuisissa on melko samat hinnat kuin maitokaupoissakin. Vahvemmat oluet voisivat tulla Alkoa halvemmaksikin, mene ja tiedä.
PoistaKaupat pitää korkeita hintoja kun tietävät että hölmöt olutharrastajat maksaa oli hinta sitten melkein mitä tahansa. Eli tyhmiltä rahat pois periaatteella.
VastaaPoistaYhdestä myydystä tölkkisalkusta, siis 24 tölkistä olutta, jää kaupalle vähemmän käteen kuin yhdestä yksittäin myytävästä "erikoisoluesta". Niin suuret ovat katteet. Salkkuolut toimii ainoastaan sisäänvetotuotteena.
PoistaOli puhe kauppojen "erikoisoluista", ei salkkuoluista. Sinäkin tuet eräiden ruokakauppojen ylihinnoittelua maksamalla 4-6 euroa alle 4,7% perusoluesta joka on todella ylihintainen eikä hintansa arvoinen.
PoistaTue mielummin järkevää hintatasoa äläkä ahneita kauppiaita.
Niinhän juuri tarkoitin sanoa. Salkku toimii sisäänvetotuotteena ja voitot kääritään "erikoisoluilla". Kauppa saa yhdestä "erikoisoluesta" moninkertaisesti enemmän voittoa kuin yhdestä kokonaisesta salkusta. Vaikka kyseessä on periaatteessa yksi olut versus 24 olutta. Kieroutunut systeemi. Mikäli salkkuoluelle ja "erikoisoluelle" käytettäisiin samanlaista hinnoittelukerrointa olisi tilanne täysin eri. Joko yksi salkku maksaisi ~80 euroa tai yksi "erikoisolut" ~3 euroa, riippuen siitä kumman kerrointa käytettäisiin. Nämä luvut on nyt vedetty hatusta, mutta periaate tulee varmaan selville.
PoistaJos pienpanimoiden ulosmyynti tultaisiin sallimaan, niin en usko että suoraan panimolta saisi olutta ostaa juuri kauppoja halvemmalla. Ainut erotus olisi siinä, että voitto jäisi täysimääräisenä panimolle, eikä kauppa saisi mitään.
PoistaSuomi on Monopoliliikkeiden kultainen maa. Suomi on paska maa. Eihän täällä mitään kilpailua ole oikein millään tasolla, siksi monesta asiasta voi pyytää ylihintaa. Isot ketjut vetää yhtä köyttä ja pienet ei pärjää kilpailussa.
PoistaNäinhän se menee. S- ja K-ketjut muodostavat vähittäiskauppojen duopolin. Asfalttiliikkeet ovat hintakartellista käräjillä. Auton katsastuksessa liikutaan hieman harmaalla alueella.
PoistaNo onneksi meillä on kaikilla töitä ja liksatkin maailmanluokkaa, eiku...