Kirja-arvio: Tule Meille Oluelle (1969)

0 kommenttia
 
"Tiedä että pieni noste, viaton huimaus aivoissamme on mielellemme terveellinen tuulenpuuska, liioinkin koska elämämme taivas näkyy meille harmaaksi." -Aleksis Kivi
Poimin nettihuutokaupasta kesällä tällaisen kotimaisen vuonna 1969 julkaistun "helmen", jonka ovat kirjoittaneet Martti ja Helena Vuorenjuuri. Irtosi kohtalaisen edullisestikin, hintaa oli 7,99€. Ostin teoksen lähinnä sen takia, että saisin katsauksen Suomen olutkulttuuriin 60-luvun lopulla. Kirja on kirjoitettu juuri samoihin aikoihin kun alle 4,7% oluet vapautuivat Alkon ikeestä elintarvikemyymälöidenkin myytäviksi, se tapahtui alkuvuonna 1969, eli samana vuonna kuin tämä kirja julkaistiin. 

Kesällä otettu foto, jossa mukana toinenkin nettihuutokaupan löytö.

Kirjan nimi, "Tule Meille Oluelle", antaa mielestäni jollain tapaa ymmärtää että kirjassa käsiteltäisiin olutkulttuuria ja sen sosiaalisia puolia. Lievänä pettymyksenä havaitsin, ettei näitä asioita juurikaan käsitelty. Sen sijaan tarjolla on oluen valmistuksen historiaa aina muinaisten sumerialaisten ajoista "nykypäivään" asti ja sahdistakin kerrotaan. Suomen panimohistorian avaaminen painottuu tässä kirjassa lähes kokonaan Sinebrychoffiin. Historiaosio on sen verran kattava, että pitää antaa siitä erikseen krediittiä, sitä kokoon parsiessa on nimittäin saanut kirjastoja kahlata, kun ei internetiä ollut vielä keksitty. 

Myös oluenvalmistuksesta kerrotaan pitkästi ja melko tarkasti. Yleinen fiilis on se, että 60-luvulla ihannoitiin ainakin kirjan kirjoittajien taholta teollista oluenvalmistusta, joka on tietysti sen aikakauden yleisessä teollistumisen huumassa täysin ymmärrettävää. Oluenvalmistusosio ja historiaosio kattavat helposti noin puolet kirjan annista, niiden jälkeen on 8 sivua muuta asiaa ja loppuosa onkin pyhitetty runsaammalle kuvitukselle ja ruokaresepteille. Kirjan mielenkiintoisin anti on noissa kahdeksassa sivussa, jotka alkavat otsikolla "Oluen tavat". Voisin irrottaa sieltä muutaman poiminnan, joita pidin mielenkiintoisina. 

"Nykyisin olut käy varastoastioissaan paineen alaisena ja se myös pullotetaan vastapaineen alaisena ja täysin suodatettuna. Se ei enää käy pullossa, eikä siis liioin muodosta sakkaa" 

Yleinen olettamus kirjassa on että "nykyään" kaikki olut on suodatettua (koska kuka nyt enää valmistaisi suodattamatonta, koska suodatuskin on keksitty). Kirjassa käytetään termiä "meidän nykyinen oluemme", aivan kuin muunlaista olutta ei enää olisikaan. Tämä oli varmasti todellisuuttakin, eihän Suomesta tuolloin liiemmin suodattamatonta olutta tainnut saadakaan, eikä valikoimien runsaudella mässäilty.

"Ammattiolutmaistajat nauttivat oluen aina 12-asteisena" 
"Jääkaappikylmä olut ei anna makuhermoille parastaan"

Aivan oikein. Tosin jotkut tyylit vaativat hieman kylmempää ja jotkut toimivat parhaiten huoneenlämmössä, mutta 12-astetta on hyvä yleistys, varsinkin sen ajan valikoimiin peilaten. "Ammattiolutmaistaja", onko siihen ammattikoulua tai jotain kurssia ja missä voi ilmoittautua?

"Oluen on oltava kirkasta, sameutuminen merkitsee aina pilaantumista"

"Hyvässä säilyvässä vaahdossa pysyy tulitikku pystyssä"

Tätä voisi koittaa nykypäivän kotimaisella vaalealla lagerilla, ei taitaisi tärkkelyshötössä tikku juuri seisoa.

"Oluen säilytyksessä tehdään paljon virheitä. Vähittäiskaupassa olut saa seistä lämpimässä ja valossa. Olut on erittäin arka auringon ja loisteputkien valolle. Varsinkin lähellä olutpulloja oleva loisteputki pilaa oluen maun hyvin nopeasti" 

Jo vuonna 1969 tiedettiin se mitä Alko ei tiedä vielä tänä päivänäkään tai jos tietää niin ei välitä. Alko Arkadian myymälässä kalliit jenkkiherkut kun seisovat lämpimien muutamien senttien päässä olevien loisteputkien alla päivät pitkät.

"Uusien tutkimusten mukaan oluen merkittävin terveydellinen arvo ei ole sen ravintoaineissa, vaan sen henkistä jännitystä laukaisevassa ominaisuudessa"

Nyt Pekka Puska hereillä, tässä olisi oikeellista tutkimustietoa tarjolla!

Ei mitään mullistavaa tietoa oluesta jo jotain tietäville, mutta historianörteille mielenkiintoinen katsaus menneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.