Kotiolutta: Bergsta 4 Dumb Blondes & Barrett's Privateer

2 kommenttia
 
Porvoon luultavasti kovin panomies Sebastian Gren, joka alan foorumeilla tunnetaan nimimerkillä Olutsieppo, lähetti minulle taas kotioluitaan arvioitavaksi. Ensimmäinen kohtaaminen Olutsiepon kotipanimon tuotoksien kanssa minulla oli heinäkuussa, jolloin sain nauttia kolmesta hyvästä oluesta. Heinäkuisesta iltamasta ja Olutsiepon kotipanimosta voit lukea tästä linkistä. Nyt paketissa oli peräti viisi erityylistä olutta - American Black Ale, Belgityylinen ale, Belgityylinen vahva ale (luostariolut), Old Ale ja Double IPA. Monipuolista tyylikirjoa, se on hienoa. Seba on ilmeisesti painanut Braumeister kuumana menemään ja mikä ettei, sillä heinäkuussa maistellut oluet olivat sen verran hekumallisia, että olisi syntiä olla valmistamatta lisää.

Otan tänään ensimmäisinä lasiin pari valikoitua yksilöä, ensimmäisenä belgityylinen 4 Dumb Blondes ja toisena brittityylinen Barrett's Privateer. Mitään tiettyjä valintakriteereitä ei sen enempää ollut, nämä nyt vain tuntuivat tähän iltaan sopivilta. Arvostelen oluet tällä kertaa samalla pisteskaalalla kuin arvostelen kaupallisetkin oluet Olutoppaaseen. Tavoitteena on antaa Olutsiepolle mahdollisimman tarkka palaute ja Olutoppaan eri osa-alueisiin jaoteltu ja aistiarvioin terästetty pisteskaala sopii siihen parhaiten. Pisteskaala on siis 0-50, se jaetaan niin, että tuoksusta annetaan 0-10, ulkonäöstä 0-5, mausta 0-10, suutuntumasta 0-5 ja yleisvaikutelmasta 0-20 pistettä. Nämä kun lasketaan yhteen saadaan kokonaispistemäärä. Lisäksi annetaan aistiarviot makeudesta, katkeruudesta, happamuudesta ja täyteläisyydestä asteikolla 0-10. Tästä lähtee, ensimmäisenä 4 Dumb Blondes.

4 Dumb Blondes
Belgityylinen blond ale, 6,8%, 20 IBU

Korianterinsiemenillä ja kuivatuilla appelsiininkuorilla maustettua belgiblondea - kuulostaa omaan makuuni erittäin hyvin sopivalta. Reseptissä kolmea eri ohramallasta, vehnää ja kandisokeria. Fiilis on hyvä ja jopa hieman jännittää, pullostahan voi paljastua ihan mitä tahansa. 4 Dumb Blondes on pullotettu Chimayn pulloon, jonka suusta kuuluu vaimea sihahdus kun väännän korkin auki. Voimakas appelsiininkuorinen tuoksu leijailee pullosta ulos, samalla kun olut kaatuu lasiin. 


Väriltään oranssihtavaa ja melko maltillisesti vaahtoavaa olutta, utuista. Näyttää kauniilta valoa vasten. Tuoksu on kerrassaan mainio, siinä on voimakkaasti, muttei kuitenkaan ylilyödysti raikasta appelsiinista hedelmäisyyttä sekä belgityylistä päärynäistä tai päärynänkuorista hedelmäisyyttä. Hieman myös hedelmäsokerisen tuntuista taustalta huokuvaa makeutta. Tuoksu on melko lähellä mm. Affligemin Blondea, ainoastaan parempi, sillä appelsiinisuus toimii meikäläiselle aina. Puhdas, raikas, voimakkaan hedelmäinen ja todella hämmästyttävän belgialainen tuoksu. Tuoksun perusteella menisi sokkotestissä aidosta belgiassa valmistetusta oluesta. Maku on myös hyvä ja voimakas, yleisilme on makeahko ja hedelmäinen. Appelsiini on eniten esillä ja nyt ehkä hieman turhankin voimakkaasti, se tuntuu peittävän muita makuja alleen. Tuoksun raikas päärynäisyys ei nouse appelsiinisuuden alta kunnolla esille ja lopputulos on tuoksua raskaampi, eikä niin raikas. Taustalla tuntuu belgihiivaista hieman pisteliäistä mausteisuutta, joka omalta osaltaan myös johdattelee makua kohti kuivempaa loppua. Humalointia ei juuri noteraa lopun kevyttä katkeroa lukuunottamatta ja niinhän sen tässä tyylissä pitääkin olla. Tässä kyseisessä oluessa katkeroa olisi voinut kuitenkin olla hieman enemmänkin tai sitten vähemmän makeutta - nyt suu jää nielaisun jälkeen hieman tahmaiseksi kun lopun kuivattava pyyhkäisy jää vajaaksi. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja vähän päälle, hiilihappoisuutta on maltillisesti. Ehkä runsaampi hiilihappoisuuskin olisi tehnyt kokemuksesta raikkaamman, tällaisenaan olut on hieman raskas, eikä niin raikas kuin parhaat belgiblondet. Vallan hyvää silti, upea tuoksu ja hieman heikompi maku, mutta kokonaisuutena hyvän kaupallisen tason belgi.

Pisteytys
  • Tuoksu 8 - Raikas aidon belgin tuoksu ja appelsiinisuus toimii!
  • Ulkonäkö 3 - Kaunis väri, mutta vähäinen vaahto
  • Maku 7 - Hyvä maku, jossa ei kuitenkaan raikkautta tuoksun veroisesti
  • Suutuntuma 3 - Miellyttävän täyteläinen, mutta lisähiilihapot eivät olisi välttämättä pahitteeksi
  • Yleisvaikutelma 15 - Hyvä ja täysin kaupallisen tason belgiolut belgien ystäville!
Aistiarviot
  • Makeus 6
  • Katkeruus 2
  • Happamuus 3
  • Täyteläisyys 6
Kokonaispisteet: 36/50

Seuraavaksi lasiin Barrett's Privateer, joka on brittityylinen ale, nimellisesti ainakin Old Ale tyylisuuntaa. Olut on brittihiivalla käytetty ja neljä viikkoa kypsynyt 7,5% ale. Tästä neljästä viikosta yhden viikon ajan seassa on ollut myös ranskalaisia tammilastuja. Humalana on käytetty Northdownia, joka on brittiläinen lajike. Perinteisimmät Old Alet valmistetaan sekoittamalla vanhaa ja tuoretta olutta keskenään. Vanha olut on saanut kypsyä yleensä vähintään vuoden verran tammitynnyrissä ja ennen pullotusta se blendataan nuoremman oluen kanssa. Kypsymisaika ja tammen kanssa kosketuksissa vietetty aika on tässä aika vähäinen, eli ehkä kyseessä on enemmänkin strong ale, kuten Olutsieppo itsekin ounastelee. Genrellä nyt ei ole mitään väliä, sillä pisteytys tehdään puhtaasti oluen perusteella. Kunnianhimoinen projekti kuitenkin, harva se tällaisia kotonaan virittelee, kyseessä kun ei ole se kaikista "seksikkäin" oluttyyli vaan ehkä jo hieman sellainen unohduksiin painumassa oleva helmi oluttyylien moninaisessa kirjossa.


Barrett's Privateer
English Strong Ale, 7,5%, 32 IBU
 
Ulkonäöltään sameaa, läpinäkymättömän tumman ruskeaa olutta. Oluen päälle muodostuu ohut, erittäin tiivis ja pitkäkestoinen luonnonvalkoinen vaahto. Tuoksu on rusinainen, hieman taatelinen ja marjaisen hedelmäinen sekä hieman tammipuinen. Aromaattista hieman sitrusmaista humalointiakin  löytyy. Maltaisuus tuoksuu aavistuksen toffeisena, paahteisena ja paahtoleipäisenä. Tunnistettavasti brittityylinen ja tasapainoinen tuoksu. Maussa on enemmän tammea ja old ale vibaa, mikä on hyvä. Maku alkaa hieman makeana ja tammipuisena ja jatkuu kevyen karamellisena sekä toffeisen maltaisena. Maltaisuus saa myös hieman paahteisia sävyjä. Alkoholi lämmittää ja tuntuu sopivana potkuna, mutta ei tunge mausta läpi. Taustalla vaikuttaa hienoista hedelmäisyyttä, johon ei oikein pääse tarkemmin kiinni ennen kuin juuri jälkimakua ennen häivähtää aromaattinen sitrus joka jatkuu liukuna jälkimakuun saaden hieman greippisen happamiakin piirteitä. Jälkimaussa on myös hieman sokerista tahmeutta. Voimakasta ja tyylikkään makuista olutta, niin kuin vain britit osaa (ja ilmeisesti porvoolaisetkin). Makeutta on omaan makuuni vielä hieman liikaa ja olut yleisestikin tuntuu siltä, että se todennäköisesti hyötyisi muutamasta kellarissa vietetystä kuukaudesta tai useammastakin. Suutuntuma on melko täyteläinen ja keskiverron hiilihappoinen. Hyvä olut, tällaista on mukava siemailla menemään kiireettömänä iltana. Hitaasti nautittavaa ja kokonaisuutena toimivaa sekä teknisesti täysin virheetöntä olutta. Kaupallista tasoa tämäkin.

Pisteytys
  • Tuoksu 7 - Hyvä brittioluen tuoksu
  • Ulkonäkö 3 - Kestävä vaahto ja tyylinmukainen väri
  • Maku 8 -Miellyttävästi tamminen ja tasapainoinen maku
  • Suutuntuma 4 - Täyteläinen, kantaa vahvuutensa onnistuneesti
  • Yleisvaikutelma 15 - Hyvä ja täysin kaupallisen tason brittiherkku
Aistiarviot
  • Makeus 5
  • Katkeruus 3
  • Happamuus 3
  • Täyteläisyys 7
Kokonaispisteet: 37/50

Kaksin kappalein onnistuneita oluita Olutsiepolta jälleen kerran. 4 Dumb Blondes toimii belgien ystäville ja Barrett's Privateer brittioluista pitäville. Itse pidän molemmista, onneksi, ilokseenhan näitä nautiskelee. Vielä jäi kolme Bergstan pulloa nautittaviksi, niistä lisää myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta nämäkin tuotokset. Olis todella mukavaa päästä joskus maistelemaan oikeen ajan ja taidon kanssa kotioloissa tehtyjä oluita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotioloissa tehdyiksi näitä ei sokkotestissä tunnistaisi, mikä ei toisaalta ole ihme, prosessihan on sama kuin "oikeassakin panimossa", mutta koko vaan pienempi.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.