Kellarin kätköistä: Nøgne Ø #100 (23.03.2010)

1 kommenttia
 

Nøgne Ø #100

Panimo: Nøgne Ø, Norja
Oluttyyli: Double IPA
Alkoholipitoisuus: 10,0%
Saatavuus: Poistui Alkon valikoimasta marraskuussa 2012

Joulusta on selvitty, kinkut sulateltu ja pienimuotoinen flunssakin alkaa olemaan voitettu - on siis reittauksen aika ja tällä kertaa vintagea. Tämä norjalainen huippuolut valitettavasti poistui Alkon valikoimasta juuri viime kuussa. Täytyy sanoa, että tämän poistuminen meni hieman ohi, enkä ehtinyt ostamaan kellariin edes täydennystä. Sinne jäi enää yksi pullo, kun tämän nyt nautittavan yksilön sieltä mukaani nappasin. Kellariin jäänyt pullo on samaa erää, batch #493, valmistettu 23.03.2010 ja parasta ennen 23.03.2015. Batchista en ole aivan täysin varma, sillä sen ensimmäinen kirjain on etiketissä hieman suttaantunut. 

Muutama sananen myös itse tästä oluesta, joka oli puolitoistavuotiaana (batch 365, maistettu 7.11.2009) itse asiassa yksi parhaimmista koskaan maistamistani oluista. Tyylinä on Double IPA, jonka kerrotaan ikäännytyksen myötä saavan barley winen sävyjä. Oluen erikoinen nimi tulee siitä, että se oli panimon sadas oluterä. Tuo erä valmistettiin aikanaan panimon omaksi iloksi, mutta runsaan kysynnän vuoksi olut on nyt ympärivuotisessa tuotannossa. Alkoholipitoisuutta on 10%. Valmistusaineet: Maris Otter, vehnä ja suklaamallas, Columbus, Chinook ja Centennial humalat, englantilainen pintahiiva ja paikallinen Grimstadin vesi. Melko kutkuttavaa on korkata tämä nyt jo lähes kolmevuotinen yksilö, sillä viimeisestä maistosta on jo aikaa - ei ole kaikkien uutuuksien keskellä ehtinyt. 



Ihan ensimmäiseksi, sillä olen jo kuvan ottamisen ja tekstin aloittamisen jälkeen maistanut olutta, on sanottava tämä - perkele kun on hyvää! Pullo piti aukaistaessa reilun suhahduksen ja lasiin kaatuessa olut vaahtoaa voimakkaasti. Hiiva on pikkuhiljaa tehnyt duuniaan oluen seisoessa kellarissa... elävää olutta, tosiaan. Ulkonäkö on edelleen hyvin tummanruskea, sameahko ja vaahto siis runsas sekä lisäksi erittäin tiivis ja pitsinen. Double IPAt ovat yleensä vaaleampia, mutta tämä on aina ollut tällainen tummempi yksilö. Upeassa tuoksussa on paljon kaikenlaista. Siinä on hyvin brittityylistä, sanoisinko jopa Fuller'smaista hedelmäisyyttä. Runsaasti jenkkien barley wine tyylistä karamellista maltaisuutta ja runsasta humalaisuutta, joka ei enää ole kovin aromaattista, mutta silti voimakkaasti tuoksussa läsnä. Lisäksi vielä belgisuuntaan kumartavia luumuja, rusinaa ja lakritsaa, jotka ovat voimistuneet ajan saatossa sekä keveää paahteisuutta ja suklaata. Alkoholi esiintyy pehmeänä lämpimänä hehkuna, kuten tuoreessakin. Aivan kertakaikkisen upea ja monimuotoinen tuoksu. Ikäännytys on vienyt jenkkihumaloinnin havuisuudet ja sitruksiset hedelmäisyydet mennessään ja korvannut ne runsaalla maltaisuudella sekä selkeällä brittihiivan tuomalla hedelmäisyydellä hienoisine marjaisine vivahteineen. Maku ei jää yhtään huonommaksi - siitä löytyy karamellimaista, hieman suklaista ja kevyen paahteista maltaisuutta, joka on täyteläistä ja pehmeää. Lakritsaisuus ja rusinaisuus näyttelevät myös merkittävää roolia maltaisuuden takana ja humalointikin on hyvässä terässä katkeron puolesta, sillä sitä riittää aivan kuten tuoreessakin. Se ei iske aivan niin vimmatulla voimalla vaan pikemminkin kerääntyy hiljalleen ja nousee voimiensa tuntoon vasta loppuliu'ussa. Kaiken maistaminen vaatii useamman siemauksen ja runsaasti aikaa - siinä onkin yksi osa tämän oluen taiasta. Suutuntuma on melko täyteläinen ja pehmeä - vahvoille ja hieman makeille oluille ominaista tahmaisuutta ei esiinny kuin hieman. Hiilihappoisuutta on melko maltillisesti. Kokonaisuutena tasapainoinen, herkullinen, monimuotoinen ja elämyksellinen - edelleen. Ikäännytyksen vaikutuksia ei välttämättä voi sanoa positiiviksi, muttei myöskään negatiiviksi. Erinomaista tuoreena, erinomaista lähes kolmevuotiaana. Ikäännytetty oli selvästi erilainen, mutta myös selvästi sama olut. Hämmentävän moniulotteinen tapaus. No, ei tätä kannata yrittää filosofoida tai tieteistää sen enempää - kyse on kuitenkin vain oluesta, joskin helvetin hyvästä sellaisesta. Tää rokkaa mun maailmaa!

Yhteenveto

Norjan lahja maailmalle
ARVOSANA: Utrolig

1 kommentti:

  1. Batch 446:ta (brygget 190809) on varattu 1 kpl. Eiköhän 100 ole grimstadilaisista yhä kestävimpiä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.