Jopon kotioluthaaste #2: Vaalea 6,3% olut

13 kommenttia
 
Eilen alkanut kotioluthaaste jatkuu tänään. En siis tiedä oluesta muuta kuin alkoholipitoisuuden ja loput on oluen mukana tulleessa QR-koodissa, jonka saan lukea maistamisen jälkeen. Tänään vuorossa on olut #2, joka on pullossa näyttää vaalealta ja lähes täysin kirkkaalta. Pullossa on toki hiivaa, mutta se on ehtinyt viime viikkojen aikana laskeutumaan pohjalle. Vahvuutta on 6,3%. Tässä on paljon vaihtoehtoja, mutta pintahiivapuolella erittäin todennäköisesti pysytään, joten ehkä todennäköisin tyyli on APA tai IPA, myös Saison on yksi varteenotettava vaihtoehto.

Joppo kirjoitteli eilen vielä laitteistostaan näillä sanoin: 
Ja "laitteistona" on tosiaan 10 litran kattila ja mäskäyspussi. Mäskäys uunissa, keitto liedellä, jäähdytys tiskialtaassa ja käyminen 10 litran ämpäreissä. Eräkoot ovat toki pieniä, mutta sitä suuremmalla syyllä voi panna useammin. -Joppo
Eli mies vetää käytännössä lähes joka keittiöstä löytyvillä välineillä ja eilinenkin olut oli 38/50 pisteen arvoinen. Kyse on siis enemmänkin henkilökohtaisesta osaamisesta ja prosessin tuntemisesta, kuin "panimon" hienoudesta.



Pullo suhahtaa jälleen mukavasti ja hieman "ruudinsavuakin" nousee kun korkin taittaa sivuun. Olut yritti pyrkiä pullosta uloskin, mutta aikeet olivat sen verran verkkaiset että ehdin kaatamaan lasiin ennen kuin tuli yli. Hieman hiivaa päätyi kuitenkin lasiin, mutta se ei haitanne mitään. Olut on väriltään kultainen ja hieman oranssiakin sävyä on joukossa. Ei aivan täysin läpinäkyvää, nyt kun osa hiivoista tuli lasiin mukaan. Vaahto on belgityylisen ilmava, muutaman sentin vahvuinen ja kestävä. 

Tuoksu on selvästi belgityylinen ja belgihiivainen, myös brettaisen nahkasatulaistakin aromia löytyy. Lisäksi siinä on eksoottisempaa mangomaista hedelmäisyyttä ja sitä tuttua belgihedelmää, joka on hieman päärynäistä tai omenankuorimaista. Vaikuttaa tässä vaiheessa brettaiselta saisonilta tai belgialelta, ehkä jonkinlainen Orval-kloonikin voisi tulla kyseeseen, mutta aivan niin aromaattinen tuoksu ei ole - tämän perusteella veikkaan tälläkin kertaa, ettei olutta ole kuivahumaloitu, mutta aika 50-50 arpomiseksi menee.

Maku on tietysti myös selvästi belgimäinen, eihän se tuollaisen tuoksun jälkeen muuksi voi muuttuakaan. Se on mukavan raikas ja hedelmäinen - sitä belgihedelmää ja hieman jotain eksoottisempaa appelsiinimaista ja kukkaistakin osastoa joukossa. Humalan aistii nyt tuoksua paremmin, sillä katkeruus muodostuu saisonmaisen runsaaksi ja tästä johtuen loppu onkin kuiva sekä ruohoisen ja yrttisen sävyinen. Tästä tulee hieman mieleen Saison De Randonneurin perusversio, mutta toki rotevammalla rungolla. Maistuu siis hyvältä! Humalajikkeina voisi olla perinteisiä eurooppalaisia lajikkeita kuten esim. Hallerthaun joku variantti ja toisena veikkauksena vaikka Styrian Golding. Hiivana jokin belgialainen saison-hiiva, ja kenties höysteenä hieman brettanomycesia, kai kotipanijatkin sitä jostain hankittua saavat.

Suutuntuma on keskitäyteläinen ja melko maltillisen, mutta nipistävän hiilihappoinen ja tietyllä tapaa ilmava. Kokonaisuutena raikas ja maukas olut. Ei mitään virheitä, jotka kielisivät ongelmista prosessissa. Ilokseenhan tällaista nauttii. 

Nyt veikkaukseen. Tällä kertaa olen mielestäni varmemmalla pohjalla kuin eilen ja uhkun itsevarmuutta julistaessani seuraavan totuuden. Tässä on olut, joka on tyyliltään Saison, jossa on käytetty Hallerthau- ja/tai Styrian Golding humalia ja joka on käytetty belgialaisella saisonhiivalla, ja jota on mitä todennäköisimmin höystetty brettanomycesillä (pullotusvaiheessa?). Olutta ei ole kuivahumaloitu ja se on täysmallasolut, jossa on saatettu käyttää myös pieni määrä vehnämallasta.


AAARGH! En voi uskoa tätä. Jotain on tapahtunut, sillä olut oikeasti maistuu aivan saisonilta, tallimaista happamuuttakin on mukana. Ehkä jokin villi kontaminaatio tai muuta funkyä, mutta että Pale Ale? Ei millään. Minulla on vielä lasissa pohjat jäljellä, ja edelleen, vaikka tiedän mitä on haettu ja mitä raaka-aineita on käytetty, niin olut maistuu Saisonilta. Edes jenkkihumalat eivät nouse esiin vaan oluessa on mausteisuutta ja ruohoisuutta ja sitä brettamaista happamuutta. Ei yhtään etikkaista (pilaantunutta) happamuutta, vaan brettaa - Orvalmaista tuntua. Olut on pantu marraskuun lopussa, eli ei siitäkään vielä niin kovin kauaa kuitenkaan ole.

Kehtaako tätä tekstiä edes julkaista - ehkä en sittenkään osaa maistella olutta? Ei, kyllä kyse on jostain jännittävämmästä, pakko olla. Ehkä jokin odottamaton kontaminaatio? Mutta ei tämä missään nimessä mitenkään pilalla ole. Ihan miten vaan, mutta olut oli erittäinkin maistuvaa. Ehkä kaikki saisonit ovat jotenkin hieman vituralleen menneitä pale aleja, mene ja tiedä. Maistapa Joppo yksi pullo, jos sinulla vielä on, ja palaa asiaan. Tässähän menee usko omaan tekemiseen, vaikkei tämä toki niin vakavaa ole, mutta olin niin varma siitä tyylistä, niin varma. Nyt yllä oleva julistus näyttää aika naurettavalta, mutta eihän sitä jälkikäteen enää editoida,  tämä on pelin henki. Toisaalta luotan edelleen omaan makuaistiini, joten toivottavasti kuulemme Jopolta vielä oman makutestin tuloksen. Tässä vielä pisteet:

Pisteytys
  • Tuoksu 7
  • Ulkonäkö 4
  • Maku 8
  • Suutuntuma 4
  • Yleisvaikutelma 15
Aistiarviot
  • Makeus 3
  • Katkeruus 5
  • Happamuus 5
  • Täyteläisyys 5
Kokonaispisteet: 38/50

Tästä on hyvä jatkaa seuraavan kotioluthaasteen pariin joskus lähitulevaisuudessa. Kiitokset Jopolle tästäkin maukkaasta oluesta. Olen kuin puulla päähän lyöty, miten APA muuttuu Saisoniksi muutamassa kuukaudessa? ...tai Riihimäki - Rauma välillä?

13 kommenttia:

  1. Eikö oluiden maailma olekin mielenkiintoinen? :)
    Olen viikoittain tätä maistellut ja viimeisen pullon varasin tätä hetkeä varten. Ja olet arviosi kanssa täysin oikeassa, eli ei tarvitse vielä siirtyä eläkkeelle. Saisoniksi minäkin tätä sanoisin, mutta haettu tyyli tosiaan oli APA - jostain käsittämättömästä syystä tämä olut on vaan jotain täysin muuta.
    Ennen lähetystä maistelin oluet ja totesin tämän hyväksi, joten päätin lähettää sen - vaikkei se nyt haettuun tyyliin osunutkaan. Olisin toki voinut vaihtaa haetun tyylin, mutta halusin olla rehellinen, koska mielestäni tämä oli niin outo tapaus. Miten ihmeessä noista raaka-aineista tulee tällainen olut? :)
    Tämä oli siis "onnekas huti" minun puoleltani, eikä siten ehkä ollut paras valinta tällaiseen maisteluun.
    Jos jatkossa lähetän oluita "sokkona", niin yritän lähettää vain selkeämpiä tapauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oluiden maailma on todellakin mielenkiintoinen, tämä oli siitä vahva todiste. Varmasti jonkinlaiset sopivan pienet ja onnekkaan hyvälaatuiset villihiivabakkanaalit ovat osuneet kohdalle tai jotain muuta erikoista.

      Ei välttämättä tarvitse jatkossakaan olla sen selkeämpiä tapauksia, tästähän kehkeytyi nimittäin aika opettavainen maistelu monellakin tapaa. Tämä oli tavallaan myös testi - joku arvostelija olisi voinut skannaamisen jälkeen muokata arviota vastaamaan APAa, mutta sehän ei tietysti omalla kohdalla tulisi kuuloonkaan. Ken leikkiin lähtee, se leikin kestäköön :)

      Session tärkein opetus lieneekin "luota omiin aisteihisi".

      Poista
  2. Nyt on Jopolla mennyt kellarissa pullot sekaisin. Ja noinkin taitava ja kokenut kotipanija kuin Joppo niin lähtöoletuksen täytyy olla että "virhemakuja" ei ole joten sen aina mainitseminen on turhaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ihan oikea pullo oli, ei minulla ole saisonia/muuta vastaavaa varastossa (vielä).
      Katsotaan josko saisonia tehdessä tulisi sitten APAa :)
      Puhtaudesta pidän hyvää huolta ja kaikki olueen koskevat välineet ja pullot desinfioin Star Sanilla.
      10 litran ämpäreissä kannet eivät ole niin tiiviitä kuin kunnon käymisastioissa, joten onhan se tietenkin mahdollista, että 93-vuotiaan talon villihiivat ovat pitäneet pienet pirskeet oluessani :) Olut oli tosin täysin kirkasta ennen kuivahumalointia, eikä mitään viitteitä kontaminaatiosta siinä vaiheessa ollut.
      Oluessa oli korkea hiilihappoisuus jo kuukauden jälkeen pullotuksesta, mutta se johtui lappoamisongelmista pullotusvaiheessa (arvioitu määrä ei toteutunut pellettimuhjun tukittua lapon ja olin jo laittanut sokeriliemen pullotusastiaan). Mielestäni tuo hiilihappoisuus ei ole tässä kuukausien mittaan noussut, mutta ei minulla yksikään olut tosin ole yrittänyt spontaanisti pihallekaan tulla.

      Poista
    2. Mistäs sen satunnainen lukija tietää kuinka taitava ja kokenut kukin kotipanija on - enhän minäkään tiedä.

      Kyllä sitä juttuun aina yksi lisäkehu (sellainenhan se on) joukkoon mahtuu.

      Jopolle vielä, että ei tämäkään mitenkään voimakkaasti pullosta yrittänyt ulos. Ei mikään De Moleni :) Avasin korkin, räpläsin kameraa muutaman sekunnin ja sitten kun katsoin niin pieni vaahtokukka oli jo tullut pullon suun yli, mutta olutta ei kuitenkaan valunut vielä mihinkään.

      Poista
  3. Eihän musiikiblogeissakaan mainita että tämän bändin soittimet olivat vireessä tai ruokablogissa että jauhot eivät tässä annoksessa tuntuneet olevan homeessa...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan se tuokin on, mutta kyllä välillä keikka-arvosteluissa mainitaan, että nyt oli esim. laulajalla surkea vire tai rummut kehnosti miksattu. Soittaminen ei taas ole kovin tarkkaa hygieniaa vaativaa hommaa, itseasiassa se menee monesti päinvastoin, minä tiedän :)

      Mutta joo, ei se mikään epäluottamuslause kotipanijaa kohtaan ole, jos totean oluen olevan kunnossa. En ikään kuin oleta, että siinä olisi jotain vialla. Kyse on toteamuksesta ja kehusta, että nyt on hommat kunnossa - eipähän jää epäilyttämään.

      Poista
  4. Olen valmis julistamaan Riihimäen Brysselin ohella toiseksi viralliseksi Lambic-alueeksi. Sen verran maukkaita villihiivoja tms. on liikkeellä. Olisihan se hienoa, Bryssel ja Riihimäki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vapiskaa Brettanomyces lambicus ja Brettanomyces bruxellensis, Brettanomyces horreumcollisus on täällä! :)
      (horreum = riihi/lato ja collis = mäki)

      Poista
  5. Sehän voi olla vaikka Jopon hiivasienikanta mikä siellä on muhinu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistäs sen tietää mikä on muhinut, mutta hyvää oli!

      Poista
    2. Sienihän se hiivakin on ;)
      Tein eilen ansan tuolle (mahdolliselle) villihiivalle, ja jos se onnistuu, niin yritän käyttää sitä oluen tekoon.
      Näin vanha talo on kaukana kliinisestä ympäristöstä, vaikka siivoaisi päivittäin, joten mahdollisuus kontaminaatioon on aina olemassa - oli välineet kuinka steriilejä hyvänsä.

      Poista
    3. Kuulostaa kiehtovalta. Toivottavasti onnistuu :)

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.