Vappuaaton vietto aloitetaan espoolaisen Juhani Palttalan valmistaman kotioluen merkeissä. Kyseessä on Kosoolan Panimon Dunkelweizen, eli tumma vehnäolut. Tätä kirjoittaessa ei tarjolla ollut vielä valmistusaineiden tietoja, eikä vahvuuttakaan, mutta väliäkös tuolla. Voisin itseasiassa vaikka veikkailla niitä Jopon kotioluthaasteen tavoin, vaikka oluen tyyli onkin nyt selvillä. Pidemmittä alustuksitta itse asiaan.
Ruskeaa, sameaa ja runsaasti vaahtoavaa olutta. Kaadoin jalalliseen lasiin vehnislasin sijaan, se sopii paremmin tähän koska pullo on 0,33-litrainen. Sitä ei kuvasta näy, mutta vaahdon hieman laskettua kaadoin myös hiivat lasiin. Se kuuluu tyyliin ja itse myös pidän vehniksistä enemmän niin. Tuoksu on tuoreen banaaninen, suorastaan raikkaan banaaninen ja hieman neilikkainen. Myös tuttua hieman mausteista vehnishiivaa löytyy. Lisäksi siinä on tummille vehnille ominaista karamellisuutta, joka ei vaaleampiin kuulu - sen takia tuoksun yleisilme, vaikka onkin raikas, on myös vaaleaa vehnää selvästi tuhdimpi. Maku on tyylille ominaisesti hieman hapan, vehnäinen, melko runsaan neilikkainen ja mausteinen - banaanisuus on maussa selvästi taka-alalla ja kuivempi mausteisuus edessä. Vaaleista vehniksistä tämän erottaa, kuten tuoksunkin tapauksessa, keskivaiheilla kehiin tuleva hieman karamellinen ja kevyesti makea osuus. Jälkimaku on jälleen kuivemman mausteinen. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja tyylille ominaisesti melko runsaan hiilihappoinen. Mielestäni varsin tyylipuhdas ja tasapainoinen tumma vehnä. Hyvä balanssi happamuuden ja makeuden kesken. Valmistusaineissa on tietysti vehnämallasta, vehnishiivaa ja vahvuuden voisi arvuutella osuvan 5-6% väliin. Nyt täytyy sanoa, että en tiedä tehdäänkö dunkelweizenit tummiksi paahdetuilla vehnämaltailla vai ohramaltailla. Vehniksissähän normaalisti about puolet on ohramaltaita ja loput vehnää, eli täysin vehnämaltaista valmistettuja ne eivät ole. Juhani & muut asiantuntijat voivat varmasti valaista tätä asiaa kommentoimalla tai sähköpostitse.
Lopuksi pisteytys Olutoppaan asteikolla:
Pisteytys
- Tuoksu 7
- Ulkonäkö 4
- Maku 7
- Suutuntuma 4
- Yleisvaikutelma 15
- Makeus 4
- Katkeruus 2
- Happamuus 4
- Täyteläisyys 5
Kokonaispisteet: 37/50
ja sieltä oluen valmistanut Juhani pläjäyttikin emailin, jossa kerrotaan oluen vahvuudeksi 5,5%. Mallaspohjassa perusmaltaina vehnä- & pilsnermaltaita. Vaahdon pysyvyyttä ja suutuntumaa varten cara-palea ja vehnähiutaleita. Lisäksi väriä, makua ja pientä makeutta varten crystal 100 ja chocolate maltaita.
VastaaPoistaNäin ollen oluen tumma väri on saatu aikaan ohramaltailla, se lienee se normaali tapa, ehkä vehnämaltaita ei edes saa paahdettuna. Mene ja tiedä.
Vehnämaltaita saa kyllä paahdettunakin.
VastaaPoistaOsaatko sanoa onko tyylin normi tehdä väri vehnä- vai ohramaltailla? Vai ovatko kummatkin tavat yleisiä?
PoistaIhan oppimismielessä kyselen.
Normista tai yleisyydestä en tiedä, mutta molempia viljoja kuitenkin käytetään. Esimerkiksi Schneider käyttää suklaamallasta (ohra), kun taas Hacker-Pschorr käyttää paahdettua vehnämallasta.
PoistaKiitos tiedosta. Schneiderin perusvehnä TAP 7 Unser Original, vai mikä nimihirviö se nyt oli, on ihan maailman eliittiä.
VastaaPoista