Olutarvio: Bridge Road / Nøgne Ø Aurora Australis

4 kommenttia
 

Aurora Australis

Panimo: Bridge Road , Nøgne Ø
Oluttyyli: Quadrupel
Alkoholipitoisuus: 11,0%
Saatavuus: Ulkomailta (Ostopaikka: Vinmonopolet, Kristiansand 79,80 Kr / 0,25l)

Toinen veljistäni käväisi Norjassa ja huomaavaisena miehenä kysyi ennen reissuun lähtöä, että mitäs oluita tuodaan. Vilkaisin paikallisen "Alkon" eli Vinmonopoletin hienosti toimivia nettisivuja (miksi ette ottaneet näistä oppia uusille torsoille sivuillenne Alko?) ja tsekkasin mitä veljen määränpäänä toimivasta Kristiansandista löytyy. Pyysin tuomaan maltillisesti vain viisi eri olutta, kaikki norjalaisia pienpanimotuotteita, joista yksi oli siis tämä Aurora Australis. Hintaa viispäkille kertyi noin 44 euroa, eli ei oo harrastaminen helppoo sielläkään.

Aurora Borealis, eli kotoisemmin revontulina tunnettu luonnonilmiö esiintyy pohjoisella pallonpuoliskolla. Aurora Australis on vastaava ilmiö, mutta eteläisellä pallonpuoliskolla. Tämä on siis norjalaisen Nøgnen ja australialaisen Bridge Roadin yhteistyöolut, kuten on myös mm. Alkon kesäolutvalikoiman India Saison. Olut on valmistettu Bridge Roadin panimolla Australiassa, laitettu punaviinitynnyreihin, eli punaviinin valmistukseen aiemmin käytettyihin tynnyreihin, kypsymään ja sitten kuljetettu laivalla Norjaan. Tynnyrit ovat ylittäneet päiväntasaajan laivan kyydissä ja perillä Norjassa saapuneet Kristiansandin satamaan, eli samaan kaupunkiin mistä pullo on ostettu, sattuipa sopivasti. Kristiansand on alle 50 kilometrin päässä Grimstadista, jossa Nøgneläiset ovat yhdistäneet (blendanneet) eri tynnyreissä kypsyneet satsit ja hoitaneet pullottamisen. Tyylinä on siis punaviinitynnyreissä kypsytetty quadrupel, eli belgityylinen vahva ale luostarisuuntauksin. Vahvuutta löytyy 11%. Erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus.

Tällä oluella on myös "velipuoli", joka on valmistettu Norjassa, pakattu viskitynnyreihin ja lähetetty Australiaan Brigde Roadin astioitavaksi. Arvatkaapa nimi... Aurora Borealis. Siinä on samat speksit, ainoana erona viskitynnyri ja valmistava panimo tietysti. Borealista ei nyt ole käsillä, mutta ehkäpä sitä onkin paremmin saatavilla Australian suunnalla.

Pitkästä aikaa edessä on olut, jolta odotan jotain spektaakkelimaista.



Tumman punaruskea olut, joka vaahtoaa runsaasti. Beigesävyinen vaahto on kestävä, tiivis ja tarttuu paksuiksi pitsikuvioiksi lasin reunoille. Tuoksu on melko happamahkon marjainen, siinä lisäksi selkeää tammea ja punaviinin sävyjä. Suklaisia maltaan sävyjä on myös kivasti, mutta Quadrupel-tyylinen mausteinen hiivaisuus on vähän kateissa ja alkoholikin nostaa hieman päätään. No, ehkä tuoksu aukeaa paremmin kunhan se on hieman lämmennyt, vaikken läheskään jääkaappikylmänä korkannutkaan. Maku sen sijaan toimii heti ensimmäisestä siemauksesta lähtien. Se on täyteläinen, pehmeä ja sopivasti hapan, ja nyt hiivan mausteisuuskin nousee esiin - se on tärkeä ominaisuus niissä quadeissa joista pidän... ja joita rakastan. Punaviinin ja tynnyrin tammimaiset, hennon tanniinisesti suuta supistavat, sävyt tulevat makuun keskivaiheilla ja viinin rypälemäiset maut ovat parhaiten esillä jälkimaussa, jossa ne yhdistyvät suklaiseen maltaisuuteen. Mukavan täyteläistä ja pehmeää, joskin hieman turhaan runsaan hiilihappoista - siihen voi toki vaikuttaa kaadolla, seisotuksella ja pyörittelyllä. Hiivojen sekaan kaataminen tuo tuoksuunkin lisää ryhtiä - maussa en juuri noteeraa eroa, mutta ehkä mausteisuutta on nyt vielä enemmän. Onhan tämä todella hyvä ja maukas quadi, mutta ei totaalisen hekumallinen, kuten esim. Rochefort 10. Voin vahvasti suositella Norjaan matkaaville ja toivottavasti tulisi edes pienimuotoiseen ravintolajakeluun Suomessakin.

Yhteenveto

Mainio punaviinikypsyttely
ARVOSANA: 9+

4 kommenttia:

  1. Ei ole tainnut tynnyrikypsyteltyjä oluita yleisesti juuri näkyä Alkossa..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä pahemmin, enemmän tietysti Arkadian erikoisvalikoimassa. Ei sinänsä yllätä, eihän siellä ole kovin paljoa muutakaan :)

      Poista
    2. Jep, sillä vaan mietin, kun tuo rajanaapuri kerran osoitti, ettei sellaisten myyminen monopolissa ainakaan mikään kosminen mahdottomuus ole. Toki nuo tynnyriversiot ovat usein rajoitettuja eriä (esim. De Molenilla on pelkästään Hel&Verdoemeniksesta ties kuinka monta eri tynnyriversiota tehtynä), mikä ei välttämättä istu Alkon ostopolitiikkaan. Pieniä eriähän ei voi tuoda myyntiin kuin kerran vuodessa helmikuussa, joten ei voi mitään?

      Poista
    3. Ei voi mitään muuta kuin kantaa nekin veroshillingit jonkun muun valtion kirstuun. Ollaan lomareissulla ja eilen huomasin, ihan asian vierestä muuten, mutta kirjoitan sen kuitenkin. Niin, huomasin siis karvaasti, että esim. Härmässä Alko menee ma-to kiinni jo 18.00... Vieressä marketissa oli toki Keisari ja Urquellia, mutta ESB:t jäi ostamatta.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.