Avoin kirje Alkolle: Tapaus Green Flash West Coast IPA - Reittausblogin vastaus #2

17 kommenttia
 


Alkon aiempaan vastausgeneraattorin suoltamaan nollatason viestiin vastaaminen on viivästynyt. Syksyn saapuminen on tietänyt kaikenlaista oluihin liittymätöntä savottaa, mutta nyt olisi ehkä hetki aikaa kynäillä perusteellinen palaute. Otin hieman selvää Alkoon saapuneista uutuusoluista viimeisten vuosien aikana ja kuten alla olevista kuvaajista huomaatte niin erikoisvalikoiman "vain helsinkiläisille" saatavilla olevat oluet näyttelevät noin neljäsosaa Alkon uutuuksista. Merkittävä osuus mielestäni.

Tässä palautteeni:

Moi!

Pahoittelut, että vastaus on viivästynyt. Toivoitte palautetta, joten tässä muutama mielipide ja kehitysehdotus.

Tutkiskelin Olutwikiin listattuja Alkon uutuuksia viime vuosilta ja Alkon olutvalikoiman voidaan niiden valossa tosiaan huomata melko tasaisesti kehittyneen. Uutuusoluiden määrä lisääntyy n. 15-20 kpl vuositahtia. Se kuvastaa osaltaan sitä muutosta, mikä olutmarkkinoissa on tapahtunut - tarjolle tulee enemmän kertaluontoisia tai lyhytkestoisempia erikoisuuksia kuin panimoiden pysyviä vakiotuotteita.

Ymmärrän, että iso laiva kääntyy hitaasti. Alkon nykyinen valikoimaanotto ei Arkadiaa lukuunottamatta niinkään suosi kertaluontoisia pienempiä eriä. Tähänkin on teiltä löytynyt pientä yritystä nyt kahtena vuotena peräkkäin helmikuussa julkaistujen kertaluontoisten pienpanimo-erien kanssa, joiden menekki on käsittääkseni ollut hyvä. Tarjoaisin lääkkeeksi tähän valikoimaanoton kankeuteen toimivampaa tilausvalikoimaa. Olen ehdottanut tilausvalikoiman ehtoihin parannuksia jo aiemmin, viimeksi viime vuoden elokuussa. Alla suora kopio tuosta viestistä, parannusehdotukset pätevät edelleen:

Tilausvalikoiman järkevöittäminen voidaan toteuttaa joko erikoisoikeutena pienille tuottajille (esim. pienpanimoiksi laskettaville) tai kokonaisvaltaisesti niin, että se pätee maahantuojiinkin. Seuraavissa numeroiduissa kohdissa on ensin kopioituna nykyisen tilausvalikoiman ehdot Alkon valikoimaanotto-ohjeesta ja niiden alapuolella on esitetty eritoten pientä tuottajaa helpottava parannus kyseiseen kohtaan. 

1. Tilausvalikoimaan ei voi tarjota kausituotteita 

Kausituotteiden tarjoaminen on sallittava.

2. Jos tuote on hylätty vakiovalikoiman tarjousprosessissa, sen voi tarjota tilausvalikoimaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua hylkäyspäätöksestä.

Tämä on suorastaan idioottimainen ehto, en ymmärrä tälle mitään perustetta. Tarjousprosessissa valitsematta jäänyt tuote pitäisi ottaa automaattisesti tilausvalikoimaan, mikäli toimittaja näin haluaa. 

3. Alko lähettää tarjoajalle näytepyynnön tarjotusta tuotteesta. Näytteet tulee toimittaa kahden viikon kuluessa. Tilausvalikoiman tuotteista tulee toimittaa yksi näytepullo. Näytteiden mukana tulee toimittaa virallisen laboratorion analyysitodistus ja Alkon analyysiyhteenvetolomake sekä tuotteen mahdollinen luomutodistus ja/tai eettinen sertifikaatti. Tilausvalikoiman tuotteista ei tarvitse toimittaa jakelunaloitusnäytettä.

Näytteitä ei enää vaadita lähetettäväksi ollenkaan, tuotetiedot riittävät.

4. Uusia tuotteita otetaan tilausvalikoimaan kerran kuukaudessa. Tuotteen prosessointi kestää näytteen saapumisen jälkeen noin 6 viikkoa.

Uusia tuotteita otetaan valikoimaan jatkuvasti (palvelu asuu Alkossa?) tai vähintään kerran viikossa. Tuotteen prosessointiaika lyhenee merkittävästi, sillä näytteitä ei enää lähetetä. Tuote pitää saada tilausvalikoimaan tilattavaksi max. 2-3 vko tarjouksen jättämisestä. 

5. Alko veloittaa tilausvalikoimaan tulevista uusista tuotteista käsittelymaksun 100,00 € (sis. alv).

Käsittelymaksua voidaan huomattavasti pienentää tai kokonaan poistaa, sillä näytteitä ei enää tarvitse prosessoida.

6. Myyjä vastaa siitä, että tuotetta on tarjouksen mukaisesti toimitettavissa joko Alkon keskusvarastoon kolmen (3) työpäivän tai myymälöihin viiden (5) työpäivän sisällä tilauksesta.

Nämä aikarajat muutetaan suosituksiksi ja pienten tuottajien tuotteiden yhteyteen lisätään tuottajan halutessa kommentti "tuotetta ei aina välttämättä ole saatavilla". Pienet erät saatetaan myydä loppuun nopeastikin, jolloin nykyinen todella kireä ehto muodostuu pienelle tuottajalle mahdottomaksi.

Tilausvalikoiman järkevöittämiselle on mielestäni selkeät perusteet. Mikäli järjestelmä nykyisellään toimisi, sitä varmasti käytettäisiin laajemminkin, olisihan se ainut vähittäismyyntikanava pienpanimoiden vahvemmille tuotteille. Resursseja löytyy, enää tarvitaan aitoa halua.

Siirrytään agendassa eteenpäin, eli meitä pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvia syrjivän erikoisvalikoiman kimppuun. Alla olevassa kuvaajassa on eritelty normaalivalikoiman uutuudet, kausioluet ja erikoisvalikoiman uutuudet prosenttiosuuksina uutuuksien kokonaismäärästä.



Arkadian "vain helsinkiläisille" saatavilla olevien uutuuksien määrä on noin neljänneksen luokkaa kaikista uutuuksista. Vuonna 2009 oli meneillään jonkinlainen murros valikoimissa, sillä silloin Arkadian uutuudet haukkasivat jopa kolmanneksen kaikista uutuuksista.

Neljännes on mielestäni merkittävä osuus uutuuksien kokonaismäärästä. En pysty ymmärtämään, miksei näitä voida laittaa laajemmin saataville. Tämä seuraava kysymys ei (luullakseni) enää kuulu Kauppisen Mikan toimialueeseen, mutta mielelläni kuulisin vaikka toimitusjohtajan suusta, miksi ainut erikoisvalikoiman omaava myymälä on Helsingissä?

Mielestäni erikoisvalikoiman myymälät pitäisi avata vähintään Turkuun, Tampereelle, Ouluun ja Kuopioon. Mikäli tämä ei ole mahdollista niin erikoisvalikoiman voisi siirtää, jos ei nyt aivan koordinaatteihin 64°10′50.55″N, 25°48′11.6″E, niin vähintäänkin Tampereelle, lähemmäs Suomen maantieteellistä keskipistettä.

Tässä kaikki tällä erää.

Parhain terveisin,

Harri Metsäjoki
Random oluthäiskä Raumalta

ps. Oktoberfestoluet näyttävät tehneen kauppansa, ensi vuonna valikoiman voisi tuplata neljästä huimasti jopa kahdeksaan!



17 kommenttia:

  1. Niin ja se ei ole mikä tahansa neljännes uutuuksista joka Arkadiaan menee, vaan sieltä kiinnostavimmasta päästä olutharrastajan näkökulmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on juurikin näin. Alkon perus-uutuudet uppoavat usein keskinkertaisuuden suohon, vaikka toki hyviäkin oluita joukkoon mahtuun. Erinomaiset ovat sitten harvemmassa. Erikoisvalikoiman taso on korkeampi. Oluet ovat ehkä vaikeammin saatavilla, eikä niitä välttämättä saada kuin muutama sata pulloa, mutta silti ne pitäisi jakaa tasaisemmin saataville.

      Poista
  2. Hienoa työtä kyllä teet kaikkien meidän olutharrastajien hyväksi. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi! Motiivit ovat toki itsekkäät - haluaisin Raumalle tai lähemmäs Raumaa paremmat valikoimat. Mielellään ilman monopolia, mutta se lienee kaukaisempi haave kuin se, että Alko edes hieman nopeammin kehittäisi toimintaansa. Auttanee tämä samalla toki muitakin, jos jotenkin johonkin vaikuttaisi.

      Poista
  3. Hei Harri, tuuppas tuonne twitterin puolelle #olut-twiittailemaan. Siellä ovat useat kotimaiset pienpanimot ja harrastajat varsin aktiivisia.

    VastaaPoista
  4. Eipä tuo muidenkaan alkoholijuomien meno ole ihan nykyaikaista Alkossa. Bittersejä ei Alkosta saa Angostura Bittersin lisäksi ollenkaan. Kotibaarin omistajan on siis pakosta turvauduttava ulkomaan kauppoihin. Oluen hankkimisessakin olen itse siirtynyt hyvin pitkälti ulkomaalaisten liikkeiden kantille. Tosin vahvasti humaloituja ja tuoreina juotavia oluita en ole uskaltautunut ostamaan sieltäkään, koska tuoreudesta ei ole takuuta. Paikallisesta Alkosta saa onneksi hyvää palvelua, jos muutoin tuotteissa onkin vajavaisuutta.

    VastaaPoista
  5. Mitä oluita ja kuinka paljon siellä alkossa pitäisi olla että blogisti olisi tyytyväinen tarjontaan?
    Jos reittaus mielessä tikkailee aina uutta niin eihän sitä silloin ole koskaan olutta riittävästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teoriassa Alkossa pitäisi mielestäni olla kaikki ne oluet mitkä olisivat saatavilla jos Alkon monopolia ei olisi. Toisin sanoen kaikki kotimaiset ja kaikki maahantuodut (sekä lisäksi kaikki ne omatuonnit, joita yksityiset oluiden erikoisliikkeet tekisivät jos kauppa olisi vapaa...)

      Käytännössä yllä mainittu ei tule koskaan toteutumaan, mutta jollain tavalla realistinen skenaario olisi se, että erikoisvalikoiman tuotteita levitettäisiin laajemmalle (useampi myymälä) ja lisäksi niiden tilaaminen muualle pitäisi tehdä huomattavasti nykyistä huokeammaksi. Lisäksi lähituottajien juomat pääsisivät automaattisesti heti tuottajaa lähinnä oleviin Alkoihin ja tilausvalikoimaakin järkevöitettäisiin, kuten on ehdotettu tässä blogitekstissä.

      Ideaalitilanne olisi se, mikä on jo nykypäivää useissa muissa maissa, eli alkoholimonopolia ei olisi, vaan voisin tilata vaikka Helsingistä belgioluisiin erikoistuneesta liikkeestä netitse belgioluita laatikollisen tai Jyväskylästä jenkkioluisiin erikoistuneesta liikkeestä laatikollisen IPAa. Maksaisin Paypalilla ja oluet tuotaisiin parin päivän päästä kotiovelle. Kotimaiset saisin takuuvarmasti paikalliselta kauppiaalta, kuten maitokauppavahvuiset tähänkin asti.

      Poista
    2. Missään päin maailmaa ei ole sellaista olutkauppaa jossa on kaikki saatavilla olevat oluet ostettavissa, ei edes keski-euroopassa niin miten voit vaatia alkolta sellaista?

      Poista
    3. En ole missään viestissä vaatinut sellaista Alkolta. Muualla on kuitenkin vapaa kauppa - mahdollisuus ostaa mikä tahansa olut alan erikoisliikkeestä. En epäile hetkeäkään, etteikö valikoiman runsaus räjähtäisi nopeasti kasvuun heti monopolin kaaduttua. Erikoisliikkeitä, maitokauppoja, lähiolutta...

      Poista
    4. Niin kauan kun hinnat ovat tätä luokkaa niin suuri valikoima palvelee vain olutharrastajia, suurinosa suomalaisista ostaa oluet hinnan perusteella, eli halvinta mitä kaupasta löytyy.

      Poista
    5. Näinhän se on, mutta scene on nousussa. Vaikka monopoli murtuisi, en silti odota, että jokaiseen kaupunkiin nousisi oluiden erikoisliikkeitä. Vapaasta maailmasta löytyy hyviä esimerkkejä erikoisliikkeistä, joita pitävät asiaan vihkiytyneet harrastajat - postimyynti on tietysti sallittua, joten kusti polkee ja valikoima on eri liikkeiden kautta yhdelle ihmiselle ns. "loputon".

      Vapaa kauppa alkoholin osalta ratkaisisi kaiken - silloin kysynnän ja tarjonnan laki olisi normaali, sellainen kuin me siitä tekisimme.

      Poista
    6. "Anonyymi28. syyskuuta 2013 21.35

      Missään päin maailmaa ei ole sellaista olutkauppaa jossa on kaikki saatavilla olevat oluet ostettavissa, ei edes keski-euroopassa niin miten voit vaatia alkolta sellaista?"

      Et siis ole kuullutkaan Total Wines & Co. nimisestä yrityksestä. Noin 3 tuhatta olutta tarjolla kaikissa myymälöissä.

      Poista
  6. Pitäisi olla edes kaikkia eri oluttyylejä. Nythän niitä ei ole. Kaikki vähänkään paremmat, ei edes kovin erikoiset oluet tulevat pääsääntöisesti vain Arkadiaan. Melko reilua näin Turkulaisen näkökulmasta.

    Kyllä sitä valinnanvaraa saisi olla, vaikka ei reittaaja olisikaan. Aina on mukava maistella uusia makuja, vaikka ei siitä harrastusta tekisikään. Toki eihän sitä ymmärrä paatunein lagerin juoja, mutta hei, meitä on muitakin.

    VastaaPoista
  7. Pystyisitkö nimikkeiden määrien lisäksi katsomaan myyntimääriä ja sitä kautta arvioimaan, olisiko valikoiman maantieteellinen laajentaminen perusteltua? Ehkä tätä tukemaan tilastoa tai arvailuja, kuinka paljon Suomessa on "olutharrastajia", jotka kaipaavat nykyvalikoimaan laajennuksia.

    Tuskin edes millään vapaastikilpaillulla alalla on kauppoja, joissa on kaikki toimialansa tuotteet samaan aikaan saatavilla. Ja kaikkien eri oluttyylien määritteleminen on kai mahdotonta, joten Alkossakaan ei voi olla kaikkia tyylejä.

    Olisi myös mielenkiintoista, jos voisit kertoa mielipiteesi, mitä erikoisvalikoiman pitäisi olla. Viimeksi kun kävin Arkadiassa, 0,75 l pullot koostui pääosin +30 euroa maksavista oluista. Epäilemättä kaikki erikoisuuksia. Mutta voisiko niiden tilalla tai vähintään lisäksi olla esim. järkevän hintaisia belgejä, jotka kuitenkin ovat hyviä oluita ja Suomessa "erikoisuuksia". Jos tuollainen valikoima laajennettaisiin Kuopioon, niin vaikea uskoa kovin isoon menekkiin.

    Hienoa, että annat Alkolle palautetta. Itsekin olen sitä tehnyt ja valitettavasti samainen vastausgeneraattori tuli silloinkin vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myyntimääriä ei näe mistään, joten on mahdoton vetää niistä johtopäätöksiä. Eikä oikeastaan tarvitsekaan. Jos ajatellaan erikoisvalikoiman laajentamista Hesan ulkopuolelle, niin ei se liene Alkon mielestä millään tavalla perusteltua. Siitähän aiheutuu heille kustannuksia ja vaivaa. Kansa vaikuttaa tyytyväiseltä kunhan hanaviinipakkauksia on tarpeeksi ja riittävän halvalla.

      Erikoisvalikoiman sisältöön en ota sen enempää kantaa, siellä on mitä siellä on. Pääpointti on se, että missä se on ja mistä niitä saa ostaa. Olen seurannut erikoisvalikoimaa monta vuotta, eikä se ole missään vaiheessa koostunut pääosin +30€ maksavista oluista. Muistan ehkä kaksi yli 30€ maksanutta olutta, joista toinen oli Samuel Adams Utopias (146€) ja toinen Shepherd Neamen Generation Ale (41,90€). Yleensä hinnat pyörii kympin molemmin puolin ja sitten on muutamia 20€ ja ylöspäin maksavia.

      Vapaasti kilpailulla alalla kysyntä määrää saatavuuden, nyt saatavuuden määrää Alko tai pikemminkin tietyt Alkon palveluksessa olevat henkilöt. Sehän tässä sapettaa.

      Poista
  8. Sen verran päivitystä tähän tilanteeseen, että mitään vastausta ei ole kuulunut.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.