Ajelin eilen Tokmanniin katselemaan kotipanimon seuraavaa laitepäivitystä, eli välineistöä yksinkertaiseen pussimäskäykseen. Käytännössä tämä tarkoittaa induktioliedelle sopivaa isoa kattilaa, hakusessa 10-litrainen tai isompi, ja luotettavaa nestelämpömittaria. Tokmannissa oli 10-litrainen induktioliedelle sopiva kattila, hintaa vain 20€ ja risat, mutta ei oikein sopivaa ja luotettavan oloista lämpömittaria. Jätin kattilankin vielä sinne, jos jostain löytyisi edullisesti isompi. Hyvä kuitenkin tietää, että tarvittaessa saan heti läheltä kattilan, jolla pääsen alkuun.
Samalla reissulla mukaan tarttui hetken mielijohteesta kaksi purkillista Thomas Coopers Wheat Beer uutetta. Mielessä siinsi tehdä kenties viimeisenä uuteoluena reilummin humaloitu vehnäolut. Kaksi purkkia humaloitua uutetta takaisi mukavasti katkeroa ja pakkasesta voisi keittää sekaan aromiksi hieman Sorachi Ace ja Cascade humalia. Omiin suosikkeihini kuuluuvat Schneider-Weissen Hopfenweisse ja Vakka-Suomen Panimon cascade-humaloitu Wehnäbock toimivat tässä innoittajina.
Olin juuri viime perjantaina pullottanut aiemmin valmistamani savuoluen, joten käymisastia odotteli puhtaana seuraavaa satsia. Tällä kertaa selvisin panohommista ennätysajassa - alle tunnissa.
Ensivalmistelut:
- Uutepurkit lämpimään veteen "löysistymään"
- Käymisastian, kauhan, siivilän ja ruokalusikan huolellinen desinfiointi
- Kolmisen litraa vettä kiehumaan
- Desinfiointiaineen huuhteleminen pois
Cascadessa päiväykset paukkunut. Olen kuitenkin säilönyt aina pakastimessa. |
Humalien keittäminen:
- Pienempään kattilaan joku 0,5-litraa vettä kiehumaan ja perään pari desiä uutetta
- Huolellinen sekoitus
- Vartin keitto, jonka aikana humalaa sekaan (aromihumalointi)
- Keiton aikana uutepurkkien sisältö ja kiehuva n. 3 litran vesisatsi käymiastiaan ja huolellinen sekoitus
- Hanasta kylmää vettä käymisastiaan niin paljon, että vierrettä on haluttu määrä (pois lukien humalien mukana kiehuva muutama desi)
Heitin hatusta heti aluksi hyppysellisen Sorachi Acea (15 min keitto), viiden minsan jälkeen hieman pienemmän hyppysellisen Sorachi Acea (10 min keitto), taas viiden minuutin kuluttua hyppysellisen Cascadea (5 min keitto) ja aivan lopuksi vielä Cascadepussin jämät, sellaisen reilun hyppysellisen. En punninnut humalia sen tarkemmin.
Kaadoin tästä pikkukattilasta siivilän läpi nesteet käymisastiaan, niin että humalamuhjut jäivät suurimmaksi osaksi siivilään. Painelin vielä ruokalusikalla muhjuja siivilää vasten, niin että viimeisetkin tipat humalien aromikkaista öljyistä menivät varmasti astiaan. Huomaa, että olin desinfioinut sekä lusikan, että siivilän aikaisemmin - varmuuden vuoksi!
Humalien keittoa pienessä uutesatsissa |
Tein eräkooksi noin 15-litraa käymisastian asteikon mukaan. Tässä vaiheessa otin desinfioidulla kauhalla vierteestä näytteen ominaispainon mittaamista varten. Mittarini näytti 1.055 ja koska tiedän sen näyttävän 0.006 - 0.008 liian vähän, niin todelliseksi ominaispainoksi tuli noin 1.062. Tämä tarkoittaisi jälkikäymisen jälkeen noin 7% olutta, joka vaikutti aika hyvältä Weizenbockin vahvuudelta. Enemmänkin olisi voinut vettä laittaa, mutta kunnon humalointi vaatinee kunnon rungon eikä mulla toisaalta ole valmiiksi pulloja tuon 15 litran satsin pullottamiseenkaan. Onneksi tiedän kyllä miten tyhjiä pulloja tehdään...
Ominaispaino |
Helppoa kuin heinänteko siis, eikä senttiäkään kulu alati nouseviin alkoholiveroihin ja Alkon tai maitokauppojen katemarginaaleihin. Suosittelen kokeilemaan.
Kiitoksia mielenkiintoisesta kirjoituksesta, toivottavasti saat maistuvaa olutta
VastaaPoistaItse luovutin tarpeeksi ison järkihintaisen kattilan etsimisen Suomesta ja tilasin Saksan Amazonilta 17 litran vehkeen. Maksoi muutaman kympin ja käsittääkseni toimii induktioliedelläkin (en tosin ole varma kun ei ole itsellä semmoista, mutta magneetti pohjaan tarttuu, käsittääkseni sillä voi testata asian? Tai näin annoin itselleni kertoa.) Sinne vain "Suppentopf" hauksi niin löytyy monenlaista.
VastaaPoistaMeneekö blogistilla tosiaan noin paljon olutta, teet vahvaa weizenbockia ison ämpärin ja toisen ämpärin savuolutta sekä tilaat laatikon Urbockia + kaikki muut alkon/maitokaupan oluet + jouluoluet, Huh, maksa kiittää, tulee mieleen humalanhakuisuuis ja salkkuoluet.
VastaaPoistaJuovathan kaikki panimotkin itse kaikki valmistamansa oluet, juopot saatana!
PoistaTosiasiahan on se että kun teet harrastajana ensimmäisiä eriä olutta niin ei ne kovin maistuvia ja nautittavia tule olemaan verrattuna vaikka kaupallisiin keskitason tuotteisiin, siinä on sitten mukava särpiä naamaan 10-20 pisteen arvoista olutta isoa ämpärillistä eikä viemäriinkään raaski kaataa, mutta pakko kehua hyväksi kun on itse tehtyä. ;)
PoistaEi v*ttu, Anonyymi, nyt ihan oikeesti :naamapalmu:
PoistaEt kai vain paista kinkkua jouluksi? Huh, siinä verisuonet ja elimistö kiittää, tulee mieleen pakkosyöminen ja mäkkisafkat. -J
Eikä siinä vielä kaikki. Tarkoitus olisi tehdä jouluksi sahtia mehumaijalla :)
PoistaPakkauksen mukana tuleva hiiva on lukemani mukaan neutraali (ei tuo olueen weizeneistä tuttua banaania/neilikkaa), joten tullee weizenbockin sijaan "vehnäbockia", eli vahvaa vehnäalea. Kuivahiivoista WB-06 olisi käynyt tuohon, mutta sitä ei ihan noin vaan saa kauppareissulla ostettua. Eiköhän tuosta kuitenkin ihan juotava ex tempore -olut tule ;) -J
VastaaPoistaSamaa lueskelin. Jotkut väittivät myös enemmän witbier kuin weizen hiivaksi. Joku neuvoi stressaamaan hiivaa estereiden tuottamiseksi mm. niin, että hiivaisi reilusti liian alhaisessa lämmössä, jopa 10 asteessa. Mulla olut käy suositeltua viileämmässä, 20 astetta oli suositus, tuo on 15-17 asteisessa kopperossa.
PoistaOlisiko lämpötilan raju nosto 25+ asteeseen tai yli pääkäymisen lopussa toinen mahdollisuus saada jotain esterisyyttä? Onneksi tuli pistettyä humalaa, se ainakin maistuu jos ei banaania tule.
Mielenkiintoista, varsinkin Sorachi Acesta olisi kiva kuulla tarkempia kommentteja myöhemmin! Itsekin tilasin eilen pussin, mutta todennäköisesti laitan pakkaseen ja hyödynnän vasta keväällä.
VastaaPoistaVoithan sä vaikka kuivabananisoida ja -neilikoida ton oluen sekundäärissä! :P
Sorachi Acen kanssa saa olla aika varovainen. Se on aika erikoinen humala ja liikaa käytettynä saattaa tehdä olueen tillimäisen maun. Muita aromeita on sitruunaruoho ja/tai lime. Tein sillä 2012 kesällä yhden pale alen, jonka myös kuivahumaloin aika reilulla kädellä. Siihen tuli ylitselyövää limemäisyyttä ja tilliä. Nämä tähän käytetyt Sorachit oli siitä satsista yli jääneitä, eli olin säilönyt niitä pakkasessa reilun vuoden verran. Sitä itseasiassa jäi vieläkin... Hyvin aromikas ja tunnistettava humala, mutta helppo käyttää liikaa.
PoistaTässä lisää siitä Pale Alesta: http://www.reittausblogi.info/2012/08/kotiolutta-forestriver-low-hangin-fruit.html
Ok, kiitos vinkeistä. Itse ajattelin jotain n. 30 grammaa 15 min kohdalla (josta tulisi suurin osa ibuista). Plus muita humalia keiton lopussa.. Lime on jees, tilli kuulostaa epätoivotulta... :-)
PoistaTilliolut voisi toimia kalan kanssa - siinä markkinarako panimoille!
PoistaPuolet satsista meni äsken pulloon. Ominaispaino jäi sinne 1.016 kieppeille, eli jälkikäymisen jälkeen tulossa on semmosta 6% ja rapiat päälle olutta. Toisen puolikkaan satsista kuivahumaloin Sorachi Acella koska... miksi ei :) Se pullotetaan sitten muutaman päivän päästä. Jälkikäymissokeria lisäsin reilumman puoleisesti. Maistiaisista jäi hieman ristiriitainen fiilis, humalanaromia ei paljoa löytynyt, vaikka katkeroa olikin ns. sopivasti.
VastaaPoista