Rinnakkainvertailu: Malmgård Arctic Circle Ale 2011 ja 2013

2 kommenttia
 

Arctic Circle Ale

Panimo: Malmgård, Suomi (Pernaja)
Oluttyyli: Aromatisoitu olut (kataja-ale)
Alkoholipitoisuus: 7,3%
Saatavuus: Alko (5,22€ / 0,5l)

Suomen Pernajassa on jo muutaman vuoden ajan pantu katajalla maustettua ja runsaasti humaloitua ale-tyyppistä olutta, jota on viety aina jenkkeihinkin asti. Mitä on tämä mystinen nektari, josta suurin osa Suomen kansaa on toistaiseksi vielä autuaan tietämätön? Se on olut, joka iskee kuin kovin korkeajännitys, Macgyver tai John J. Rambo. Se on olut, jossa runsas katajaisuus kohtaa sopivan paahteisuuden ja runsaan katkeruuden. Viimeksi tämä olut oli saatavilla Alkon jouluolutvalikoimasta vuonna 2011. Silloin ihastuin ja hamstrasin. Vuonna 2012 Alko ei tätä myynyt (ne perkeleet!), mutta tänä vuonna sitä taas saa. Saatavuus on ilmeisesti jatkuvampi Tallinnan puolella - monopolin kannattajat hajotkoon viinaralliin. Vuoden 2011 pulloja oli yksi vielä kellarissa, joten rinnakkainvertailu oli selviö. Miten toimi 2v vanha vs tuore. Katso ja koe.


Yhteenveto

Aina yhtä hyvää!
ARVOSANA: 9

2 kommenttia:

  1. Osaatko sanoa kumpi on parempi kypsytykseen/säilytykseen, huoneenlämmössä vai ihan normi jääkaapissa? Tällä hetkellä on lähinnä "isoja" belgejä, Dark Horizonia ja imperial stouteja. Ja onko olemassa jotain nyrkkisääntöä tyylien tai %-vahduuden perusteella kauanko kypsyy/säilyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea sanoa. Nyrkkisääntönä pitäisin sitä, että lämpimässä asiat tapahtuvat nopeammin ja joskus se näkyy oluessa negatiivisena vaikutuksena. Kylmässä asiat tapahtuvat taasen hitaammin, mutta se lienee "turvallisempaa" oluen kannalta. Paras ratkaisu olisi huoneenlämmön ja jääkaappikylmän väliltä, mutta se onkin usein vaikea toteuttaa, ilman ihan oikeaa kellaria.

      Oikea lämpötilakaan ei takaa mitään, vaan loppupeleissä kyse on yksilöistä. Voi olla korkkivikaa tai jotain muuta. Samasta erästä joku pullo voi olla aivan pilalla ja toinen uskomatonta herkkua, koskaan ei tiedä ja se on tietysti osa kellaroinnin viehätystä.

      Säilymis- ja kypsymisajoista en osaa sanoa oikein mitään. Netistä löytyy juttuja, joissa maistetaan 1800-luvun puolella pullotettuja oluita ja ne ovat ihan nautittavassa kunnossa, eli se asia ei kai selviä kuin kokeilemalla. Onnea kypsyttelyihin!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.