Minä niin mieleni pahoitin... Kyynisiä pohdintoja käsityöläisoluista ja vähän muustakin

7 kommenttia
 
 
On taas se aika vuodesta, kun Alko julistaa "saamme taas myymälöidemme hyllyille erikoiserän käsityöläisoluita".  Pakko heti tarttua tuohon "saamme" -sanaan, koska totuushan on se, että tämä oluiden markkinasegmentti on Alkolle niin pientä (eli siitä ei tule hilloa), että heidän on kenties ulkoisen kuluttajilta ja panimoilta tulevan paineen vuoksi kerran vuodessa panostaa edes tämän verran. Se on markkinataloutta se. Olutta myydään litramääräisesti Alkosta vähän kossuun ja suosituimpiin (bulkki) viineihin verrattuna - vaikka kossukin on tuntuvasti keskimääräistä olutta vahvempaa.

Lähes samaan hengenvetoon voin kyllä myöntää, että pienpanimo-oluiden määrä Alkossa on lisääntynyt männä vuosista. Toisaalta niin on pienpanimoidenkin määrä. Joka tapauksessa monopolin hyllyille on edelleen liian vaikea päästä, koska paikallisuutta ei tunneta. Ei ole mahdollista ottaa paikallista olutta paikallisiin myymälöihin, vaan kapasiteettiä tulisi panimolla olla niin paljon, että voitaisiin valloittaa koko maa. Harvalla pienpanimolla on. Alko on siis huono olutkauppa. Se ei johdu resurssien puutteesta, vaan siitä, ettei oluiden myyminen ole heille mielekästä (siitä ei tule hilloa). Pienpanimo-oluiden vähyyttä on perusteltu EU:n pelko perseessä myös tasavertaisuudella. Monopoliasemassa toimiva Alko ei saisi suosia suomalaisia tuotteita ulkomaalaisten kustannuksella, vaan muidenkin EU:n jäsenmaiden tuotteiden tulisi olla tasavertaisesti edustettuna. Paskan marjat. Olut on historiallisesti aina ollut nimenomaan paikallinen tuote - paikallisilta paikallisille, ekologisesti ja tuoreena.

En haluaisi nillittää, mutta Alkon tiedotteen osa - "Myyntiin tulee panimoiden uniikkeja käsityöläisoluita Suomesta, Englannista ja Skotlannista. Oluet ovat varta vasten meille tehtyjä, niitä ei löydy muualta." reväytti kyllä hersyvät naurut. Molemmat ulkomaalaiset ovat olleet viime syksystä lähtien saatavilla ulkomailla - niistä on reittauksia Ratebeerissä. Kotimaisista aiemmin ravintola-, tai festarimyynnissä olleita ovat Rekolan Amerikan Eno, Suomenlinnan Thor Bock, Lammin Pyy, Teerenpelin Mokkamatti ja Mufloni Keripukki. Näistä kaikista on Olutoppaassa reittauksia AEA (ajalta ennen Alkoa). Oluista siis vain 8/15 tekee nyt ensiesiintymisensä. Kotiin ostettavissa nämä ovat toki Suomessa ensimmäistä kertaa, koska eihän niitä muualta kotiin saa myydäkään.

Aiemmin käsityöläisoluiden saapuminen on aiheuttanut innostunutta liikehdintää, mutta nyt lähinnä näitä kyynisiä pohdintoja. Olen toki iloinen, että nämä oluet ja nämä panimot saavat EDES nyt tuotteensa Alkoon, mutta kaikki se muu hatuttaa mikä asian ympärille nivoutuu ja kai sitä on kyynistynyt, kun on jo muutaman vuoden seurannut tätä alaa kohtalaisen tiiviisti. Miksi meillä on tällainen järjestelmä, jossa alkoholikauppaa hallitsee mielivaltainen monopoli ja kauppaa Keskon ja S-ryhmän duopoli? Ravintolakulttuuriakin ollaan tappamassa. Muualla panimot voivat myydä oluitaan suoraan panimoilta ja alkoholin nettimyyntikin on arkipäivää. Monilla panimoilla on omat nettikaupat, joista voi myydä omia tuotteita juuri niin paljon ja juuri sinne mihin asiakas ne haluaa - se on nykyaikaa, mutta ei meillä. Asiaan vihkiytyneiden erikoisliikkeiden laajoista valikoimista voi tilata oluita Suomeenkin, sitä ei valtio pysty EU:n pelossa estämään. Suomessa Alkon monopoliasema torppaa sekä oluiden erikoismyymälät, että nettikaupan. Kenelle tämä on hyvää bisnestä? Valtion omistamalle Alkolle. Alkon pääjohtaja tienaa muuten kolme kertaa enemmän kuin pääministeri Katainen. Vertaappa tehtävien vaativuutta - johda hallitusta tai myy tuotteita, joita kukaan muu ei tässä maassa saa myydä. Kumpi lie haastavampi pesti...

Tekisi mieli tarttua myös käsityöläissetin oluiden hintoihin. Kuusi euroa pikkupullosta, eli lähes 18 euroa litralta, on jo rajusti yli ainakin henkilökohtaisen kipurajan. En haluaisi syyttää tästä panimoita, vaan vierittäisin syytä enemmän muualle. Alkon kiinteä kate, hinnoittelukerroin ja EU:n korkein alkoholivero. Energian hinnat ja kaiken jumalaton kalleus tässä maassa. Toisaalta on hyvä pohtia, miten Plevnan Siperia, joka valmistettiin panimoravintolan pikkupannuilla ja kuljetettiin Nokian Panimolle pullotettavaksi, myytiin Alkosta 4,5€ hinnalla. Nyt Suomen suurimman pienpanimon, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan, olut maksaa 5,91€. Samankokoinen pullo ja suht sama vahvuus. Ostinko? Ostin - siinä ehkä vastaus kysymykseen, miksi hinta on noin korkea.

Tällaisia pyörittelin mielessäni tänään, enkä saanut oikein mitään järkeä mihinkään. Paha mieli tuli kyllä. Turha sitä on enempää pohtia. Olisi ehkä mielekkäämpääkin rentoutua hyvä itse tehty olut lasissa. Jatkaamme siis iloisemmista aiheista tulevaisuudessa.

7 kommenttia:

  1. Vaikka Ridgeway ja Innis & Gunn olisivat teknisesti ottaen pienpanimoita, niin niiden ujuttaminen tähän satsiin on melkeinpä olutharrastajille haistattelua. Molemmat panimot ovat tuttuja Alkon vakiovalikoimasta, eivätkä ne tyyliltään vastaa harrastajien mielikuvaa craft beerista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. Innis & Gunnit valmistetaan kaiken lisäksi Skotlannin "Koffilla", Wellpark Breweryssä, joka tekee Skotlannin myydyintä olutta Tennents Lageria. Panimon vuosituotanto on 240 miljoonaa litraa, se on 22 kertaa enemmän kuin Suomen kaikkien pienpanimoiden vuosituotanto yhteensä. Hieman erilaisista käsitöistä lienee kyse... Innis & Gunnin osuus tuosta kakusta on vain 400000 litraa, mutta panimo lienee siis kuitenkin pitkälti automatisoitu. Pullotuslinjakin vetää 50000 pulloa tunnissa.

      Poista
  2. Tarkennusta sen verran että myös Marsalkka Dipaa on ollut saatavilla muualta ennen Alkon julkaisua ja on saatavilla edelleenkin.

    VastaaPoista
  3. Huh, hienoa että joku muukin jakaa samat ajatukset kanssani!!
    Toisaalta kun miettii niin muuttuisiko hinnoittelu alemmaksi jos panimot saisivat suoraan myydä olutta? Toki mielummin annan 6 euroa käteen suoraan panijalle kuin Alkon kassalle, mutta ahneushan tuossa hommassa äkkiä iskee. Jos Alkossa kauppa käy 6 eurolla per pullo, niin miksi panimo myisi sitä vaikka 3-4 eurolla... Näin niinkuin yrittäjän näkökulmasta katsottuna. Kyllähän jokaiselle yrittäjälle kaikki eurot kelpaa jos kauppa käy. Halvalla kun ei varmasti viitsi myydä sen takia että jollekin hifistille tulee siitä parempi mieli.
    StaPan omistaja harmitteli sitä että vanhentuneita pulloja ei saa enää myydä ja ne menee hävikkiin vaikka olut olisi täysin kuranttia. Niitä voisi myydä panimosta suoraan asiakkaille halvemmalla. Hyvä idea.
    Mutta joo, hinnoittelu on yksi syy miksi olen pari vuotta pannut olutta itse. Tallinnassa/Virossa on erittäin hyvä valikoima pienpanimo-oluita, joskus jopa suomalaisiakin. Sieltä sitten lastia mukaan täydentämään hyllyjä. Toki Alkossa tulee edelleen käytyä, mutta yhä vastenmielisemmäksi se käy. Suomalaisten pienpanimoiden tukeminen Alkon kautta on nappikauppaa.
    t. MIka

    VastaaPoista
  4. Samalla kun "tukee" suomen pienpanimoita, lahjoittaa saatanalle pikkurillin. Tällä tavalla hyväksyt monopoliaseman ja ne murut jotka pöydältä sinulle tippuvat. Kannattaa muistaa, että harvalla yrittäjällä on pokkaa vetää yli 50% kate ostohinnan päälle. Ainiin, mutta sillä rahallahan rakennetaan hyvinvointia!

    Juho

    VastaaPoista
  5. Blogistille vinkkinä että ei niitä kaikkia ole pakko ostaa, jos hinta on korkea ja tuote ylihinnoiteltu, vai onko se niin että harrastajan on pakko saada tikkejä lisää oli hinta mikä tahansa?
    Kuinka paljon enempi sinä joisit jos olut olisikin halpaa ja lähes kaikki oluet olisi suomesta saatavilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tupakkakin vapaasti myynnissä, mitä nyt kaapeissa, en silti polta. Jos kauppa olisi vapaa ja vero maltillisempi, niin joisin saman verran kuin nytkin - juuri sen verran kuin haluan. Siihen ei mitkään rajoitukset ja hinnat vaikuta. Maltaita, humalia ja hiivaa, ei siinä muuta tarvita.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.