Reittausblogin vuosi 2014

2 kommenttia
 

Vuosi vaihtuu, joten on jälleen aika muistella menneitä. Vuosi 2014 oli olutmielessä huikea, todella huikea. Reittausblogille vuosi oli jo neljäs kokonainen. Tilastoja tarkastellessa voidaan todeta, että näppäimistö on sauhunnut tänä vuonna 230 kertaa, kun viime vuonna juttuja tuli ennätykselliset 245. Reittaus-TV:lle, eli blogin Youtube-laajennukselle vuosi oli ensimmäinen kokonainen ja sen aikana laajakaista lauloi hoosiannaa 35:n videon uploadaamisen verran. Omasta mielestäni parhaita pätkiä ovat ehdottomasti olleet ne, joissa olemme istuneet Tero Suhosen kanssa kahdestaan "Reittauskodassa" fiilistelemässä milloin mitäkin herkkuja. Nämä ovat olleet myös niitä hauskimpia tehdä, koska yksin istuskellessa on... noh, yksin.

Reittausblogi DIPA
Kotiolutharrastukseni alkoi kunnolla vuonna 2014 ja valmistin kotona vuoden aikana 256 litraa olutta. Ensimmäisen kerran tein olutta täysmäskäyksellä aika tarkalleen vuosi sitten, joulukuun lopussa 2013. Niinpä ensimmäisen oman täysmäskätyn oluen - Reittausblogi IPAn - ensimaisto osui tämän vuoden puolelle. Heti ensimmäisellä kerralla niin sanotusti osui ja upposi. Olut oli onnistunut myös valtakunnan ehkä kovimman, noh.. ei mitään ehkä, vaan kovimman IPA-gurun Ari "Arde" Juntusen mielestä. Olin asiasta varma jo pulloa lähettäessäni, mutta Arin kommentit lämmittivät silti kovasti. 

Maltaiden huuhtelua


Ensimmäisen erän maistamisen jälkeen olikin kova hinku tehdä lisää ja niin teinkin. Harjoittelin, kokeilin ja totesin, että piru kun on helppoa ja halpaa tehdä hyvää olutta kotona. Eräänä iltana ajattelin, että kirjoitan nopeasti jonkinlaiset ohjeet, jotta muidenkin olisi mahdollisimman helppoa hypätä tähän kotiolutharrastukseen mukaan. Nopeasti ei ihan toteutunut, sillä kului ilta ja toinenkin, mutta sen seurauksena yksi vuoden kiitellyimmistä blogijutuistani sai syntynsä - Pussimäskäämisen lyhyt oppimäärä - eli kuinka tehdä maistuvaa olutta helposti kotona. Näiden ohjeiden pohjalta jo pitkälti yli 20 henkilöä on ottanut yhteyttä ja kertonut aloittaneensa oluiden tekemisen. Olen päässyt osalliseksi heidän harrastuksensa hedelmistäkin. Parhaiten on mieleen jäänyt kenties Espoolaisen Hannu Peltosen erittäin hyvä Frisbee All Day Summer Ale. Olen todella otettu, että olen pystynyt auttamaan uusia panomiehiä ja naisiakin maltaisilla urillaan alkuun. Myöhemmin vuoden aikana pidin Rauman kansalaisopistolla kurssin sahdintekemisestä ja julkaisin kurssia varten kirjoittamani ohjeet myös täällä blogissa. Tällä täsmäiskulla saatiin synnytettyä maailmaan ainakin kuusi joulusahtia. Kahta niistä pääsin maistamaankin ja hyviä sahteja olivat! 

Testowit koe-erä #3

Kotiolutharrastuksen huipennus eräällä tavalla tänä vuonna oli koodinimi "Testowit", jonka tarina sai alkunsa kesällä, kun Raumalla Ruokapuoti Lumoa pitävä Tero Suhonen kyseli lukuisia kotioluitani maistaneena apua reseptin kehittelyyn. Teron ideana oli valmistaa humalaton olut, johon tulisi mausteeksi ainesosia, jotka ovat luonnon omia testosteroniboostereita. Näitä ovat mm. pakurikääpä ja männyn siitepöly. Pyörittelin ideaa ja ehdotin tyyliksi Witbieriä, joka on luontaisestikin mausteinen, eikä kovinkaan humalainen tyyli. Tämä oli Teron mielestä hyvä idea, joten kehittelin reseptin ja teimme syyskuun alussa samalla kertaa kolme koe-erää kotipanimovehkeilläni. Maistelimme eriä lokakuun alussa ja totesimme, että varsin jännää, mutta hyvää tuli. Joulukuun alussa sitten olimmekin jo Pyynikin Käsityöläispanimolla avustamassa oluemme kaupallisen version valmistuksessa. Tämä olut tulee siis valmistuttuaan Ruokapuoti Lumoon myyntiin. Itselläni ei olueen mitään kaupallista sidettä ole, autoin vaan kaveria reseptin ja koekeiton kanssa - tunneside kuitenkin löytyy ja mielenkiinnolla odotan kaupallisen version maistamista. Huikea kruunaus muutenkin jo aivan uskomattoman antoisalle kotiolutvuodelle. Varmaa on se, että kotiolutharrastus tulee jatkumaan aktiivisesti ensi vuonnakin.



Vuoden luetuimmat jutut ovat ilman muuta olleet oluiden nettitilauksia käsittelevät maaliskuussa julkaistu "Laatuoluiden tilaaminen internetistä" ja syyskuussa julkaistu tilaamisen laillisuutta käsittelevä ulkopuolisen kirjoittajan kynäilemä "Vapauden manifesti". Muita olutblogeja paljon seuraavana olen kokenut niin, että kirjoitukseni jälkeen myös muiden oli helpompi käsitellä tätä asiaa ihan julkisesti - ei niin, kuten itsekin aiemmin, että ulkomailta tilatun oluen kohdalla mainitsin saatavuudeksi vain "ulkomailta" tai jotain sen suuntaista, vaan ihan suoraan niin, että "netistä tilasin". Siinä ei ole mitään väärää, ei mitään laitonta, eikä mitään erikoista. Se on arkipäivää. Aihetta ympäröinyt paha ilma puhdistui, siitä on nyt helpompi puhua. Ensi vuonna homma räjähtää käsiin ja siinä on viranomainen kusessa - näin ainakin oletan. Mielenkiinnolla siis vuoteen 2015 tätä asiaa seuraten.

SOPP Rauman lavalla

Rekolan Jari Leinonen laskee Amerikan Enoa tuoppiin Rauman SOPP:ssa
Winstonin Pienpanimo olutjuhlilla reitattiin
Oluttapahtumien saralla pitäydyin tänä vuonna lähialueilla. Raumalla järjestettiin nyt toisena vuonna peräkkäin toukokuussa Suuret Oluet Pienet Panimot tapahtuma, jonka lavalla kävin jälleen jutustelemassa niitä näitä oluiden maistelusta ja juonsinpa siinä yhden sokkomaistelukin paikallisille julkkiksille. Edelleen tuntui yhtä upealta ja samalla epätodelliselta, että tämä hieno oluttapahtuma voitiin järjestää kotikaupungissani Raumalla - alle 40 000 ihmisen kalastajakylässä. Elokuussa siirryin bussilla aina niin rakkaan naapurikaupunkimme Porin maaperälle, jossa järjestettiin paras oluttapahtuma, jossa olen koskaan ollut - Pub Winstonin Pienpanimo olutjuhlat. Paras, koska a) tarjolla oli laajat valikoimat kotimaisia ja ulkomaisia herkkuja, b) oluet ostettiin juomalipuilla, mikä nopeuttaa jonotusta c) Oli mahdollisuus istuskella ulko- tai sisätiloissa d) Siistit sisävessat e) Vettä ja hyvät sapuskat. Ohjelmaa en viitsi sen enempää kehua, koska itsekin esiinnyin kahdesti. Ensin puhuin olutbloggaamisesta ja sitten kotioluiden valmistuksesta. Bloggaamisesta taisin aloittaa niin, että "Monet varmaan ajattelevat, että oluista bloggaajat ovat hikisiä nörttejä, jotka istuvat näppäimistöjensä takana kirjoittamassa juttuja maistamistaan oluista - ja ovat siinä ihan oikeassa". Näin se menee, mutta elämä on... Hieno tapahtuma ja ensi vuonna uudestaan!

Tänä vuonna kävin ensimmäistä kertaa sahtiostoksilla suoraan panimoiden ulosmyyntipisteistä. Ensin hain juhannussahdit Sastamalasta Finlandia Sahdilta ja sitten tein kesälomareissun Tuulokseen, josta kaappasin mukaani pari kolmen litran pönikkää Lammin Sahtia.



Mediastakin oltiin minuun yhteydessä aiempaa enemmän. Parhaiten näistä on jäänyt mieleen Satakunnan Kansan haastattelu elokuun alusta ja tietysti vierailu YLE Aamu-tv:ssä marraskuun lopussa. Aamu-tv:n  pätkä löytyy vielä Areenastakin, joten jos se on jäänyt näkemättä niin kannattaa tsekata. Hesaristakin olivat yhteydessä kesäkuumalla suosituksia Helsingin SOPP-tapahtumaan kysellen. Lisäksi paikallislehti Raumalaisen sivuilla käsiteltiin alkoholimainonnan uusia rajoitteita.

66 floppasi pahasti
Sitten on vuorossa tietysti vuoden topit ja flopit... mistähän aloittaisi. Selkeänä floppina voidaan mainita Nokian Keisari 66:n romahdus maitokauppojen mahtiapasta jonnekin valjun kellerbierin ja suodattamattoman pilsin välimaastoon. Kirjoitin asiasta ensin kesällä ja otin sen jälkeen vielä syksymmällä testiin uutta erää olevan tölkin - molemmat suoraan sanottuna paskaa. Olen niin pettynyt, että tämä viime vuotinen suosikkiolueni on romahtanut näin alhaiselle tasolla. Muita floppeja ei nyt varsinaisesti tule mieleen - edes Olvi ei tänä vuonna pääse listoille, sillä Sandels Vehnäolut oli oikeasti ihan ok vehnis ja hyvä veto suurelta panimolta. Alkoholipolitiikkaa ei viitsi floppilistauksessa edes käsitellä, siitä tulisi niin turhan pitkä ja negatiivinen sepustus.

Del Norte Titan, vuoden kovin.



Top-listaukseen on pakko nostaa heti kärkeen vuoden paras olut, joka oli tänä vuonna heti tammikuun alussa maistettu Del Norte Titan kotiolut Kosoolan Panimolta. Monet muutkin blogistit tätä maistoivat ja kaikki ylistivät. Hype oluen ympärillä eteni niin pitkälle, että JaskanKaljat -blogisti Jaakko Matikainen saattoi Kosoolan Panimon Juhani Palttalan ja jyväskyläläisen Hiisi Panimon yhteen ja Hiisillä valmistettiin oluesta kaupallinen versio Pohjoisen Jättiläinen. Olutta oli tarjolla SOPP tapahtumissa ja olutravintoloissa. Itse en ole sitä vielä maistanut, mutta minulla on kellarissa yksi pullo, jonka sain Kosoolan Juhanilta hänen luonaan vierailtuani. Odotan vähintäänkin innolla, että löydän sopivan hetken sen maistamiseen. Kiitokset Jaskalle kätilönä toimimisesta! Kotiolutpuolella hekumallisen hyvän arvosanan ja kunniamaininnan erektion laukaisevasta makunautinnosta ansaitsee myös Kouvostoliiton Imperial Black Ale II - kaupallisista Kouvostoliiton hekumaa vastaavalle tasolle ylsi Troubadour Westkust.


Top-listalle pistetään myös Maku Brewingin loistava IPA, josta sain ensin maistaa kolme koeversiota ja sen jälkeen pääsin myös kaupallisen makuun. Yksi vuoden tapauksista suomalaisessa olutskenessä omasta mielestäni - puhdaspiirteinen jenkki! Muina hekumallisina olutelämyksinä mainittakoon Nøgne Ø Dark Horizon 4. edition, Founders Imperial Stout ja Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw. Hekumallisimpina rinnakkainvertailuina mieleeni palaavat taivaalliset trappistinautinnot - ensin vahvemmasta päästä Rochefort 10 vs "maailman paras olut" Westvleteren 12 ja sitten miedoimmasta Chimay Dorée vs Westmalle Extra, joka on jäänyt mieleen yhtenä vuoden mukavimmista jutuista kirjoittaa. Taisin tehdä sen kokonaisuudessaan puhelimen muistiin ulkoa terassilta. Rankan ukkosmyrskyn jälkeen hyttyset olivat tiessään ja pitkän hellejakson keskellä ilma rankkasateen huuhtomana raikas. Ikimuistoinen ilta.


Real Alea Kitty's:n pumpusta


Kochi Ait Trahter panimoravintolan tarjontaa Tallinnassa

Loppuvuodesta elämyksellisiä juttuja olivat YLE keikan yhteydessä Helsingissä heitetty nopea pubikierros ja seuraavan päivän panimovierailut. Siinä mahtui kahteen päivään aika tiivis paketti uusia kokemuksia. Tästä parin viikon päästä käytiin vaimon kanssa Tallinnassa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006. Baarimies Tallinnassa kirjan innoittamana heitettiin ravintolakierros, joka oli kyllä kaikin puolin huikea - mahtavia paikkoja ja edullista nautiskelua.

Päällimmäisenä tuntona tätä vuosikatsausta tehdessä ja nyt oikolukiessa pintaan nousee tietynlainen ylpeys. Ylpeys omasta lapsesta - Reittausblogista - ja siitä mikä siitä on tavallaan hieman varkain kuin itsestään tullut. Ylpeys siitä, että olen pystynyt vaikuttamaan jollain tasolla ihmisten käsitykseen siitä mitä nykyaikainen kotiolutharrastus on ja ylpeys siitä, että olen helpottanut monien olutharrastusta avaamalla nettikauppojen loputtomat valikoimat satunnaistenkin olutsieppojen tietoisuuteen.

Kiitokset kaikille Reittausblogin vuodessa mukana olleille henkilöille ja panimoille sekä tietysti myös oluttaan maistettavaksi lähettäneille kotipanijoille! Kiitokset myös oluiden nettitilauksia koskevan jutun lukuisille kommentoijille, se kommenttiosio on alkanut elää jo ihan omaa elämäänsä ja sitä kautta on tullut juttuun rutkasti lisää sisältöä.

Ensi vuonna jatkan kuten aiemminkin, eli kirjoitan niistä asioista jotka kiinnostavat jos ja kun siltä tuntuu.

Kippis!

2 kommenttia:

  1. Kippistä Reittausblogille ja sama meno jatkukoon! 256 litraa kotiolutta kuulostaa valtavalta määrältä, onko mitään jäänyt varastoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noita vahvempia belgejä kypsymässä ja yksi 2014 tehty laskuissa mukana ollut erä on vielä käymispöntössäkin. Suurin osa on kuitenkin juotu tai ainakin annettu eteenpäin - tiedä sitten ovatko kaikki juoneet :D

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.