On aika ottaa kotipanimossa uusi steppi ja tehdä ensimmäinen lager. Tyyliä ei tarvinnut sen enempää miettiä, sillä Pils on parhaimmillaan ihan parasta. Sitä luulisi, että lagerin tekeminen olisi alen tekemistä helpompaa, koska kauppojen hyllyt suorastaan notkuvat lagereista ja ne ovat usein ale-oluita edullisempiakin. Näin ei kuitenkaan ole, sillä lagerin valmistus kestää pidempään ja vaatii käymisolosuhteiltaan paljon enemmän. Pääkäyminen vaatii mielellään 10-12 asteisen tilan ja lämpötilan tulisi olla vielä tasainenkin. Juuri oikeassa vaiheessa pääkäymisen loppupuolella olut pitää ottaa huoneenlämpöön päiväksi tai pariksi - tätä kutsutaan diasetyylitauoksi. Tämän jälkeen olut lageroidaan - hence the name lager - eli olutta kylmäkypsytetään 3-4 viikkoa ja lämpötila saisi laskea mahdollisimman lähelle nollaa.
Itse löysin sopivan käymispaikan oman kellarin yhdeltä hyllytasolta - lämpötila heilahtelee hieman vuorokauden ajan ja ulkolämpötilan mukaan, mutta vain asteen tai pari ja muutos tapahtuu hitaasti. Lagerointia varten minulla on vanha jääkaappi, joka täysillä pidettäessä sahaa nollan ja noin kolmen celciusasteen väliä. Ihan käypä vehje tähän hommaan.
Lagerointikaappiin mahtuu 30-litrainen käymisastia kokonaisuudessaan, joten ajattelin tietysti heti tehdä lähes täyden pöntön - en viitsi minkään pikkusatsin takia huudattaa kylmäkonetta montaa viikkoa. 17-litrainen kattila ei ihan riitä 30 litran tekemiseen, joten ajattelin aluksi tehdä samana päivänä kaksi keittoa. Koska olen laiska ja mukavuudenhaluinen, niin yritin tähänkin tietysti keksiä helpomman tavan. Pihasaunassa on vanha pata, jonka tilavuus on vähintään 60 litraa. Enää puuttuisi kaasupoltin, jota lähdin kavereilta facebookissa kyselemään. Lopulta sellainen löytyikin, mutta lähempää - appiukolta tietysti. Pitäisi aina kysyä sieltä ensin jos jotain tarvitsee.
Reseptihahmotelmaa |
Olen tässä alkuviikolla kasannut pihalle valetun betonilaatan päälle irtotiilistä keittopaikan, eristänyt saunanpadan Finnfoamilla ja sitten repinyt eristeet pois - kaasupoltin tuottaa niin paljon lämpöä, että ne perkuleet lähtivät sulamaan ekassa testikeitossa. Tänään testasin "uutta" laitteistoa koekeitolla ilman eristeitä. Kaadoin pataan käymisastiallisen hanakylmää vettä ja lähdin lämmittämään. Lämpötila nousi aika hitaasti, kunnes nostin rengaspolttimen tiiliskiven päälle, eli lähemmäs pataa. Nyt alkoi tapahtumaan nopeammin ja hanakylmä vesikin lämpesi kiehumispisteeseen. Vierre on keittoa aloittaessa jo valmiiksi lämmintä, 60 astetta ja ylikin, joten se lähtee nopeammin kiehumaan.
Mäskäyksen ajattelin suorittaa käymisastiassa, jonka pistän makuupussin sisään ja vuoraan vielä toppatakilla, jotta lämpö pysyy hyvin yllä. Lämpötilat haetaan kohdalleen "old schoolisti" eli vesilisäyksin. Huuhtelussa käyttänen tekemääni "pesuvatisiivilää".
Nyt vaan toivomaan ettei lauantaina tule räntää niskaan, jotta pääsee ulos keittelemään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.