Suunnittelupöydällä muinaisolut

4 kommenttia
 

Rauman Suuret Oluet Pienet Oluet -tapahtumassa reilu viikko sitten nautiskelin Olubryki Rauman, eli Lapin Voiman muinaisoluita ruissahtia ja taaria. Tapahtuman jälkeen en ole saanut oluita mielestäni - ne piinaavat minua ajatuksissani... man's got to brew what a man's got to brew! Pakkohan sitä on siis kokeilla, josko saisi itsekin maistuvaa Taaria, eli niin sanottua itäistä muinaisolutta aikaiseksi.

Jouko Ylijoki Rauman SOPP:ssa
Jututin SOPP:ssa pitkät tovit komeaan muinaispanijan sotisopaan sonnustautunutta Jouko Ylijokea, joka kertoi mm. Taarin valmistuksesta. Taari valmistetaan keittämällä ensin katajanoksia mäskäysvedessä jokusen tovin, sitten suoritetaan sahdintapainen mäskäys ja mäskin kiehautus. Mäskätessä voidaan lämpötilaa nostaa esim. kuumilla kivillä - kuten kivisahdissa tai steinbierissä. Erikoisuutena - ja tämä on samalla yksi tekijä joka erottaa tämän perinteisestä sahdista - koko mäski käytetään, eli vierrettä ei eroteta mäskistä ennen käyttämistä. Taari käytetään pullahiivalla ja se käy muutaman päivän. Käymisajasta ei ollut puhetta tapahtumassa, mutta nettisivuillaan kertovat, että muinaisolut juodaan viikon käymisen jälkeen.

Perinteisen juhannussahdin sijaan ajattelin pyöräyttää muutaman litran Taaria juhannuksena nautittavaksi. Seuraavaksi ajatuksia siitä, miten olen suunnitellut homman toteutettavaksi.

Olubryki Raum Taari
Mallaspohjaan sahtimallasta, hieman vehnämallasta ja hieman ruismallasta. SOPP:ssa Taari oli aika vaaleaa, mutta tästä taitaa tulla hieman tummempi. Ensin keittelen mäskäysvedessä katajanoksia noin 20 minuuttia - tästä tulee kauniin kuparinen ja hyvän tuoksuinen mäskäysvesi, kokeilin viime viikonloppuna tätä samaa metodia yhteen ruisolueen. 

Mäskäys on oleva pitkä ja suoritetaan sahtityyliin, eli lämpötilaa nostetaan hiljakseen vesilisäyksin. Suoritan mäskäyksen ja mäskin kiehautuksen samalla 17-litraisella kattilalla, jolla teen oluenikin, mutta käytän induktiokeittolevyä - ei ihan ole riittävästi munaa pistää kaunista kiiltävää teräskattilaa avotulelle, kuten asiaan kuuluisi. 

Mäskäyksen päätteeksi ajattelin lisätä "huuhteluveden", eli jonkun määrän kuumaa vettä kattilaan ennen kiehautusta, jotta saan tavarasta vähän juoksevampaa ja sitten tipauttaa kattilaan pari nuotiolla kuumaksi lämmitettyä kiveä. Tästä aiheutuu karamellisoitumista ja lämpötilakin noussee. Jostain olen lukenut myös, että kivet voisi kastaa ja "leivittää" esim. ruisjauholla ennen notskiin laittoa, mutta tätä pitää vielä harkita. Annan kivien olla mäskissä hetken, noukin sitten pois ja kiehautan mäskin induktiolla. Tässä kiehautusvaiheessa saatan survoa kattilaan vielä lisää katajanoksia. Humalaa Taarissa ei käytetä. 

Kiehautuksen jälkeen jäähdytän kattilassa olevan mäskinsekaisen vierteen vesihauteessa noin 25 asteiseksi, kaadan käymisastiaan (ilmaantuu siinä samalla) ja päästän jonkinlaisessa esikäytteessä herätellyn pedon, eli teh magical mystical pullahiivan irti.

Käyminen on tapahtuva avokäymisenä, eli kantta en käymisastian päälle laita. Minulla on tähän tiedossa sopiva paikkakin - meillä on yläkerrassa käytöstä poistettu vanha suihkukomero, joka on varusteltu tyylikkäällä 60-lukulaisella punaisella seinäkuosilla. Tila on suhteellisen viileä ja ennen kaikkea suljettu, eli vierre saa käydä siellä rauhassa. Vaikka kantta ei astian päälle tulekaan, niin siiviläpussin viritän kuitenkin estämään koirankarvojen ym. pääsyn astiaan. Käyn kuitenkin päivittäin katselemassa käymisen kuohuja ja sukimassa partaani astian yläpuolella, joten siiviläpussi tulee tarpeeseen.

Neljän tai viiden vuorokauden käymisen jälkeen uskoisin tavaran olevan sen verran valmista, että voisin laittaa kannen päälle ja siirtää astian kylmäkaappiin "cold crashiin". Sieltä sitten vuorokauden tai kahden jälkeen kauhalla suoraan lasiin ja nauttimaan. Mäskinjämien uskoisin laskeneen hiivamujujen kanssa astian pohjalle, jolloin päältä saisi hyvin tavaraa lasiin. Muutama mallashippu ei toki juomassa haittaa, olisi ainakin ruokaisaa. Osan saatan lapota sahtikanistereihinkin, mutta sen aika näyttää.

Juhannus Raumalla vuonna 2015
En malttaisi odottaa, että pääsen kokeilemaan, mutta en kuitenkaan viitsi tehdä tätä kuin vasta viikkoa ennen juhannusta, jotta olisi juhannuksena sitten hyvin aikaa nautiskella satsi jonkinlaisessa seurassa pois, tuoretuotteesta kun kuitenkin on kyse.

Jos tiedätte joitakin hyviä linkkejä muinaisolutta käsitteleviin juttuihin tai muita vinkkejä, niin lisäilkää kommentteihin - olen kiitollinen!

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista kuulla miten tuo juoma selkiytyy ja miten paljon maku eroaa siivilöidystä mallasjuomasta. Tässä on mielenkiintoinen linkki muinaisoluesta, katkelma U. Sireliuksen kirjasta vuodelta 1919:

    http://blog.kansanperinne.net/2009/11/oluen-historiaa-ja-perinteita.html

    Sireliuksen kaksiosainen kansanperinteen kirja löytyy myös kirjastoista, mutta tuossa linkissä on kirjan oleellisin olutta koskeva tieto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt muistelen kyllä, että Jouko kertoi mäskin siivilöinnistä pois ennen nauttimista. Ehkä siis käytän mäskeineen päivineen muutaman päivän ja siivilöin sitten mäskin pois jotenkin nätisti, maistan ja pistän kylmäkypsytykseen joksikin aikaa.

      Poista
  2. Nyt löytyi hyvä juttu Viini-lehden Oluelle -liitteestä vuodelta 2013: http://proofer.faktor.fi/epaper/viini-lehti/oluelle-1-2013/files/assets/basic-html/page20.html

    Tämän perusteella Taari pitäisi käyttää hanallisessa astiassa ja valutella sieltä sitten suoraan lasiin nautittavaksi. Päälle voidaan lisätä uutta vettä sitten kun astia alkaa ehtymään.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.