Tässä kotipanimoni panopäiväkirja, eli käytännössä "lokikirja" siitä mitä tapahtui 5.6.2015:
Tavoite:
Panna noin 11% Quadrupel tyylinen vahva belgiale, jossa mausteena omalta tontilta haalitut kataja, kuusenkerkkä ja punaherukanlehti sekä lisäksi appelsiininkuori ja kotimainen hunaja.
17.00
Oluen työstö alkaa maltaiden mittaamisella. Reseptiin 2kg Pilsneriä ja 0,5kg Biscuitia, Vehnää ja CaraRye -ruismallasta.
17.10
Mäskäysvesi, 10 litraa, lämpenee pestyssä kattilassa. Tavoitelämpötila on 75 celciusta ja siihen kun täräyttää maltaat sekaan niin pitäisi olla mäskäyslämpöistä - tässä reseptissä tavoiteltu mäskäyslämpötila on 69 astetta. Pistin myös uunin lämpeämään noin 70 asteeseen, laitan kattilan sinne mäskäyksen ajaksi.
Maltaat |
17.20
Mäskäysvesi on 75 asteen lämpöistä. Nostan kattilan lattialle patalappujen päälle ja kaadan maltaat sekaan. Sekoitan vimmatusti ainakin puoli minuuttia. Lämpötila näyttää 67-68 astetta. Nostan kattilan levylle ja lämmitän koko ajan sekoittaen. Reilun minuutin päästä lämpötila on noin 69 astetta. Nostan kattilan uuniin ja asetan uunin piippaamaan 60 minuutin päästä.
17.30
Ulos keräämään oluen mausteita - katajanoksia, kuusenkerkkiä ja punaherukanlehtiä. Lapset innoissaan apuna.
18.30
Mäski on muhinut jo noin 70 minuuttia - otan kattilan pois uunista. Mäskin lämpötila näyttää 70 astetta - uuni kenties lämmittänyt, vaikka jätin sen päälle 50 asteeseen, eli minimille. Kaadan mäskin käymisastian päälle asettamaani pesuvatisiivilään, johon on siiviläpussi viritetty päälle. Sen jälkeen mittaan 8 litraa huuhteluvettä kattilaan ja alan lämmittämään sitä, tavoite noin 85 astetta.
18.40
Huuhteluvesi OK. Suurin osa "ensivierteestä" on jo valunut käymisastiaan. Nostan siiviläpussissa olevan kuivahkon mäskin nyt kattilaan, jossa on huuhteluvesi ja sekoitan raivoisasti puolisen minuuttia. Annan olla hetken ja vien tässä vaiheessa keittolevyn ulos, koska suoritan keiton siellä (ei hajuja sisälle -> tyytyväinen vaimo -> voitte arvata loput).
18.50
Keittolevy on ulkona ja mäskipussikin on lillunut huuhteluvedessä aikansa. Nostan pussin ylös kattilasta, annan valuttaa enimmät vierteet kattilaan ja nostan sen sitten pesuvatisiivilään käymisastian päälle. Sen jälkeen kaadan kattilassa olevan huuhtelusta syntyneen vierteen taas siivilässä olevan mäskin päälle ja sekotan vielä kerran vimmatusti. Päätän vielä painella viimeisetkin mehut mäskistä painamalla pesuvatisiivilässä olevaa mäskiä kattilan kannella - se on täydellisen kokoinen tähän käyttötarkoitukseen. Saan käymisastiaan vierrettä sen verran kuin Brewmate kertoo, 14 litraa.
19.05
Kattila on ulkona keittolevyllä ja levy on päällä. Nyt odotellaan, että alkaisi kiehumaan. Odottelun aikana on hyvä punnita mausteet:
60g kuusenkerkkää (olisi ollut 150 grammaa ja rapiat tarjolla, mutta 60 näytti silmämääräisesti oikealta - alunperin olin ajatellut max. 30 grammaa...)
20g punaherukanlehtiä
20g appelsiininkuorta
100g katajaa (oksia, neulasia ja marjaa) määrä kuulostaa paljolta, mutta tämä on huomattavasti vähemmän mitä yleensä käytän esim. sahtiin.
19.20
19.20
Ei kiehu vielä. Korkkaan kotitekoisen pilsin oluenteko-olueksi.
19.30
We have a boil! Nakkaan 10g Magnumia kattilaan ja siinä onkin tämän keiton ainoat humalat. Viritän kattilan sopivasti raoilleen, niin että DMS karkaa, mutta vierre ei kiehuessa kuitenkaan käy aivan olemattomiin. Sytytän pihagrillin ja naatiskelen pilsiäni.
20.15
Vartti keittoa jäljellä, joten sokeria kehiin! Lisään luomuruokosokerin ja tumman sokerisiirapin pienissä erissä, jottei pala pohjaan.
20.20
Laitan siiviläpussin mausteineen (kataja, kuusenkerkkä, punaherukanlehti, appelsiininkuori) kattilaan ja painelen sitä puukontupella nesteen pinnan alapuolelle.
20.30
Keitto ohi, joten keittolevy pois päältä ja kansi kiinni - annan siiviläpussin olla vielä kattilassa kannen alla. Uuttukoon nyt aikansa.
20.33
Tuon desinfioidun käymisastian sisältä ulos ja nostan IKEA:n lävikön aka siivilän sen päälle ja sitten kattilassa vielä olevan maustepussin siivilään. Tämän jälkeen valutan kattilassa olevan vierteen vielä maustepussin läpi käymisastiaan. Sitten pesemään kattilaa ja desinfiointi siihen perään.
20.36
Kaadan höyryävän kuuman vierteen takaisin kattilaan ja jälleen IKEA:n lävikössä olevan siiviläpussin läpi. Kaikki mausteet ovat pussissa yhä paikoillaan. Kaadan vierteen takaisin kattilaan siksi, että haluan suodattaa ylimääräisen ruvan pois ja lisäksi jäähdyttää vierteen mahdollisimman nopeasti vesihauteessa - kattilassa tämä onnistuu minulta parhaiten. Pistän kattilan käymisastian päälle ja annan veden valua puutarhaletkusta - vierre jäähtyy puolessa tunnissa hiivauslämpöön.
Vierre on 22 asteista, joten kippaan herätellyn Safbrew Abbayen sekaan. Ominaispaino tässä vaiheessa on 1.080, mutta se nousee tavoiteltuun 1.093:een kunhan lisään pääkäymisen loppuvaiheessa 500g hunajaa pönttöön, kuten aikomus olikin. Nostan pöntön yläkerran komeroon, noin 18 asteiseen tilaan, jossa se saa käydä rauhassa.
Oluen valmistus on päättynyt. Nyt vielä pakolliset pesut ja sitten eteenpäin.
"Viritän kattilan sopivasti raoilleen, niin että DMS karkaa, mutta vierre ei kiehuessa kuitenkaan käy aivan olemattomiin." Mikä on mielestäsi "sopivasti raolleen"? Kuinka paljon ehkäisee vierteen haihtumista harakoille? Onko ihan havaittava ero? Oletko koskaan törmännyt tuohon DMS:ään panemissasi oluissa?
VastaaPoistaMukava lukea tällaista lokikirjaa!
Kansi viritetään niin kuin se hyvin kattilan päällä pysyy, eli sopivasti. Mun kattilalla se on auki silloin 5-10 cm. Sisällä en tätä metodia käytä, mutta ulkona keitellessä se on melko ehdoton, vähemmän epämääräistä materiaalia tuulen mukana kattilaan. DMS:ään en ole omissa oluissani törmännyt. Haihtumista tapahtuu kuitenkin huomattavan paljon vaikka kansi olisi raoillaan. En ole laskenut noita haihtumisprosentteja, koska... näääh, jaksa.
Poista