Suoritimme pari viikkoa sitten pientä kotiolutvaihtoa raumalaisen kotipanimon Smooth Rock Breweryn CEO / Head Brewer Timon kanssa. Kävimme Timon kellarissa tutustumassa optimaalisiin oluenkypsytystiloihin ja nappasimme samalla minulle kotiinviemisiksi IPAa (numero X) ja savuvehnää sekä savuportteria. Timo antoi maisteluiden tueksi myös oluiden täydet reseptit, kuten viime kerrallakin.
Ensimmäisenä maistoon intialainen kalpea.
X IPA
(India Pale Ale, 6,8%, 55 IBU)
Maltaat:
Viking Pale Ale (91.94%)
Viking Crystal 150 (4.03%)
Viking Munich Malt (4.03%)
Humalointi:
Columbus Pellet (14.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1 g/L)
Cascade Pellet (7.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
Simcoe Pellet (11.4% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
Amarillo Pellet (8.2% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1.7 g/L)
Cascade Pellet (7.1% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1.7 g/L)
Simcoe Pellet (11.4% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1.7 g/L)
Hiivana Safale S-04 (brittityylinen ale-hiiva) ja käymislämpötilana 20 astetta.
Näyttävän kirkas, kultaoranssi ja vaahdoltaan keskiverto. Vaahto laskee jättäen pienen pysyvän kerroksen oluen pinnalle. Kaunis ja Timon kotioluille tyypillisen kirkas. Hän käyttää irish mossia keiton lopussa (15 min kohdalla) kirkastumista auttamaan.
Tuoksussa on raikasta greippimäisen, sitrusmaisen ja mangomaisen aromikasta humalaa. Maltaisuus häilyy taustalla, mutta antaa humaloinnille tarvittavaa tilaa loistaa. On todella hyvä tuoksu - ei aivan vielä niin intensiivinen kuin parhaissa tyylilajin edustajissa (esim. Buxton Axe Edge), mutta riittävän monipuolinen. Hieman vaan vieläkin enemmän pellettiä kaikkiin vaiheisiin, niin ollaan napakympissä (ei se tv-ohjelma) - nytkin ollaan jo lähellä. Näin siis omia mieltymyksiäni ajatellen. Tällainen pehmeämmän hedelmäinen on tietysti monille enemmän mieleen kuin brutaalin katkera.
Maussa tulee alussa kevyen toffeemaista ja paahtoleipäistä mallasta, mutta greippinen ja pehmeämmän nektariinimainen hedelmäisyys vyöryy sen ylle nopeasti. Katkero alkaa maltillisena, mutta kerryttää voimaa loppua kohden - ei kuitenkaan nouse brutaaleihin sfääreihin, mutta helposti tasapainoisiin ja riittävän rapsakoihin perus-IPAn lukemiin.
Raikasta hedelmää ja kokonaisuus hienosti balanssissa. Maut ovat selkeät ja kirkkaat, laatutaso aivan priimaa. Olut on jo viitisen viikkoa ollut pullossa, mutta humalat ovat pysyneet raikkaina ja tuoreina. Kiitettävää arvosanaa kutittelee.
Seuraavaksi sitten savuvehnä, tai kuten Timo olutta kutsuu tumma hefe savulla. Oluen eränumero on XIII.
Savuvehnä
(Dunkelweizen, 5,6%, 35 IBU)
Maltaat:
Viking Wheat (55.03%)
Viking Pilsner (23.28%)
Thomas Fawcett Smoked Malt (9.95%)
Weyermann CARAMUNICH 2 (7.51%)
Weyermann CARAFA 3 (4.23%)
Humalointi:
Tettnanger Pellet (2.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (3 g/L)
Tettnanger Pellet (2.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (3 g/L)
Hallertau Tradition Pellet (5.7% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (3.7 g/L)
Hiivana Safbrew WB-06 (vehnäoluthiiva), käymislämpötilana 20 astetta.
Tummanruskea, mutta läpikuultavan punertava olut, jolla on vehnistyylinen mittava vaahtokukka. Tuoksu todellakin on runsaan aromihumalainen, kuten reseptistä ounastelin. Ruohoista, kukkean kesäistä niittymaisemaa saksalaishumalien tapaan. Aromihumaloinnin takana vehnähiiva tarjoilee neilikkaisuutta ja hapanta sitruunaisuutta. Maltaista tulee paahteisuutta ja kepeää nuotiosavua.
Maku on hieman paahteisempi ja "tummempi", mitä raikas tuoksu antoi olettaa. Savumallas tulee heti, sitten hentoa paahteisuutta ja raikkaampia vehniksen piirteitä. Lopussa katkero puree äkkijyrkästi, mutta lyhytkestoisesti ja jälkimakuun nousee taas paahtomallasta ja hieman suklaatakin. Hieman kaksijakoinen tapaus. Tuoksu on erinomainen, mutta vehniksille tyypillinen pehmeys katoaa maussa. Savujuuston kanssa nautittuna pehmeys palaa kermaiseen harmoniaan. Runsas, ja ehkä sittenkin vehnikselle epätyypillinen, humalointi leikkaa juuston rasvaisuuden ja savuiset maut tukevat toisiaan. Ehkei tätä pitäisikään nauttia soolona.
Brittiläisen Thomas Fawcettin savumallas on aika mietoa verrattuna saksalaiseen Schlenkerlan tyyliseen palvikinkkuun. Tästä brittiläisestä tulee sellainen mieto, aika nuotiomainen, hieman hiiltynyt aromi. Ihan autenttinen resepti tällaiseen kotaistuntoon. Itse pitäisin tästä reseptistä kiinni, mutta yrittäisin vielä saada lisää runkoa ja humalointia pehmeämmäksi - Tettnanger tuntuu raapaisevan aika äkkijyrkän ja terävän katkeron. Savujuustolla oikein miellyttävä, miksei ruokaoluenakin.
Viimeisenä maistoon sitten savuportteri. Eränumero tässä IX.
Savuportteri
(Portteri, 6%, 47 IBU)
Maltaat:
Viking Munich Malt (53.85%)
Viking Vienna (17.31%)
Thomas Fawcett Smoked Malt (10.58%)
Weyermann CARAFA 3 (7.69%)
Flaked Corn (5.77%)
Weyermann CARAMUNICH 2 (4.81%)
Humalointi:
Tettnanger Pellet (2.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (6.9 g/L)
D Saaz Pellet (3% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
Hiivana Safale S-04 (brittityylinen ale-hiiva) ja käymislämpötilana 20 astetta.
Musta, beigevivahteiselta vaahdoltaan runsas ja pienikuplaisen tiivis. Tuoksussa on aitoa nuotiofiilistä - hieman nokisen savuista, kahvimaista ja kermaliköörimäistä. Savu ei tule mitenkään voimakkaasti sellaisenaan, mutta mallaspohja on hyvin tumma ja se korostaa savuista efektiä.
Maku on myös hyvin paahtomaltainen, mutta ei kuitenkaan kitkerä, vaan enemmän tumman kahvimainen ja hivenen aitoa lakritsiakin nousee loppuvedossa esiin. Katkeruus jää spekseihin nähden yllättävän kepeäksi, mutta toisaalta riittää kyllä pyyhkäisemään maltaan hienoisen makeuden pois. Kokonaisuus on tasapainoinen.
Savuisuus on vain mietona elementtinä maussa mukana. Timon suosima Münich vaikuttaisi toimivan hyvin portterin perusmaltaana. Tämä ei ole aivan niin hekumallisen hyvä kuin aiempi lagerhiivalla käytetty versiointi, mutta ei jää kauaksi taakse. Suutuntuma tässä tuntuu hieman ohuemmalta, vaikka ominaispaino onkin hieman korkeampi, ja sellainen totaalinen paletin haltuunotto jää tekemättä. Laatutaso jälleen priimaa - tavara on kypsää, hyvää ja nautinnollista.
Kiitokset Timolle näistä! Tiettävästi vaihdossa antamani panimosima ja Katajainen Ruis Ale olivat myös maistuneet hyvin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.