Oktoberfestit käyntiin kahdella kotimärzenillä - Panimo Duuni Märzen & Torrvik Bryggeri Pello Jumal Märtzen

0 kommenttia
 
Viime lauantaina polkaistiin Münchenissä käyntiin 16 päivää kestävä Oktoberfest olutfestivaali. Raumalla lähdettiin sesonkiin kuitenkin varjofestivaalin merkeissä jo perjantaina 18.9. Festivaalin käynnisti paikallinen sahtikeisari Harri "Hayke" Metsäjoki ripustamalla Julius Paanasen saksalaista olutkulttuuria ylistävän "Prost 1516" teoksen juhlapaikkana toimivan grillikodan seinustalle. 

Saksalaiset bratwurstit paistettiin ja nautittiin hapankaaleineen päivineen. Oluet olivat puoliksi paikallisia, sillä tarjonnasta vastasi raumalainen Torrvik Bryggeri ja jyväskyläläinen Panimo Duuni - molemmat kahden hengen aktiivisia kotipanimoita. 

Ensimmäisenä lasiin kaadettiin Panimo Duunin Märzen, joka on aitoon tyyliin keittomäskäyksellä valmistettu lager. Tässä oluesta tekijöiden omin sanoin:
Märzen, eli Panimo Duunin ensimmäinen lager. Melko tummaksi ja maltaiseksi tuo lipsahti, saattas olla pikemminkin Münich Dunkel kyseessä, jos aletaan hifistelemään... Vaan joo, tämä on todellinen käsityöolut. Tuli tilattua epähuomiossa murskaamatonta mallasta, eikä löytynyt siihen hätään myllyä, niin päätettiin luottaa sauvasekoittimeen. Se toki päästi savut pihalle, joten puolet maltaastakin piti hakata käsin nuijan kanssa. Mäskäyksessä myös mentiin perinteisellä linjalla, eli kolmikeittomäskäys oli käytössä. Kaiken kaikkiaan hirveän aikaavievä homma, joten saattaa jäädä ensimmäiseksi ja viimeiseksi keittomäskäykseksi. Kämpässä on 2 jääkaappia, eli kesän alussa kun tämä tehtiin, niin se meni ensin 10 asteeseen käymään ja sitten toiseen kaappiin 3 asteeseen lageroitumaan. Maltaat: Pilsner, Caravienne, Munich II Humalat: Hallertau Perle, Hallertau Mittelfrüh Hiiva: WYEAST XL 2308 Munich Lager Alc.vol: 5,9%

Korkki suhahtaa avatessa ja vaahto alkaa heti nousta pullonkaulaa ylöspäin - verkkaisesti tosin, joten ehtii hyvin ottaa lasin ja aloittaa kaadon. Lasissakin vaahto nousee voimakkaasti. Olut on hieman utuista ja kauniin punaruskeaa. Tuoksu on hieman omenankuorimaisen hedelmäinen - käymisaromeita ehkä - ja miellyttävän maltaisen oloinen. Hieman karamellimaisuutta ja hieman kevyttä paahtoakin yleisen leipäisyyden rinnalla. Hyvä puhtaus ja raikas hedelmäisyys tuoksussa. Maussa on sama hennon omenainen yleisvire. Maltaisuus on asiaankuuluvan makeahkoa - tuoksun tavoin hieman karamellia ja paahdettua leipää. Loppu kuivuu kivasti ja lämmittää hieman. Katkeroa on mukavan runsaasti, ehkä rahtusen runsaammin kuin märzeneissä yleensä ja aromikkuuttakin nousee kukkaisena ja yrttimäisenä. Alkoholi on täysin piilossa. Varsin tyylikäs ja puhdaspiirteinen lager, ottamatta sen suuremmin kantaa tyylilokerointiin. 

Toisena oluena maistoon paikallisen äijäkaksikon kaunis duetto Pello Jumal, jonka tyylilajina on raumlaisittain Märtzen. Maltaina Sahtimallas, Cara Plus 10, Vienna, Caramünich III ja Pilsner. Humalina Perle, Saaz ja Hallerthau Mittelfruh. Hiivana kiintoisasti belgityylinen alehiiva Safbrew T-58, mutta tämä ilmeisesti aikataulun pakottamana, sillä lageria ei sadonkorjuujuhlaan enää olisi ehtinyt kypsytellä. Mielenkiintoinen kombinaatio. 

 
Tämäkin suhahtaa voimakkaasti avauksessa, mutta pysyy kuitenkin rauhallisesti sisällä pullossa. Tuopissa vaahtoa sen sijaan kertyy, eikä se meinaa millään laskeakaan. Tämä on siis ale ja tuoksussa onkin T-58:n tuttua mausteista ja hieman anismaista vibaa - olen käyttänyt tätä muutaman kerran itsekin ja sen kyllä tunnistaa heti. Maltaisuus hallitsee runsaan leipäisenä ja päärynänkuorimaista hedelmäisyyttäkin on. Maussakin belgihiiva on anismaisine ja mausteisina vivahtein pinnalla, mutta belgialeista poiketen suutuntuma on täyteläisen maltainen. Hedelmäisyyttä kehissä päärynänkuorimaisesti ja jälkimaussa hieman alkoholin lämpöä ja pippurisuutta. Täyteläinen ja maukas - märzenin tuntua vahvasti mallaspuolella, mutta hiiva vie kyllä aivan vastakkaiseen suuntaan. Jännä hybridi, joka osaltaan alleviivaa sitä, että hiiva pitkälti määrittää oluen tyylin. Tämä voisi olla belgi-märzen, onhan sitä belgi-IPAt yms. olemassa myös. Laatutaso on korkea, mutta en voi välttyä ajatukselta, että lagerhiivalla tai neutraalimmalla alehiivalla tulos olisi ollut autenttisempi ja parempikin. Toimii tämä näinkin ja on oikein miellyttävä ja lämmittävä siemailla, mutta jättää hieman sijaa jossitteluille.

Kiitokset Duunille ja Torrvikille oluista, voin kertoa, että nautin olostani kodan lämmössä!


...ja jotta kulutusjuhla olisi varjofestivaalille sopivaan tapaan autenttinen, niin sapuskoinnin oheen aukesikin sitten ihan aitoa saksalaista. Tästä löytyykin arvio jo viime vuodelta. Rennot saksalaisiltamat toimii, jos ei nyt jatkuvasti ihan ympärivuoden niin ainakin näin sesongin aikaan. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.