Olutarvio: De Dochter van de Korenaar Sans Pardon Russian Imperial Stout

4 kommenttia
 

Sans Pardon

Panimo: De Docter van de Korenaar, Belgia
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 11,0%
Saatavuus: Nettikaupat (Ostopaikka: Saveur-Bière)

Hollannin rajojen sisällä, mutta Belgian mailla Baarle-Hertogin enklaavissa sijaitseva De Dochter van de Korenaar on panimo johon pitää tutustua tarkemmin - se kävi selväksi kesällä loistavaa Extase Double IPAa maistellessa. Nyt maistossa toinen 66 senttilitrainen puteli tältä panimolta. Koko pakkaus paperikääreineen ja infolappuineen huokuu tyylikkyyttä. Kyseessä on oluiden kuningas, eli Imperial Stout. Mausteena on käytetty rooibos-teetä. Noh, nyt kun luin tuon wikipedia artikkelin, niin mainittakoon, ettei rooibos-juoma ole teetä, vaan teen tapaan haudutettavaa yrttijuomaa... Ominaispaino ennen käymistä 1.100 ja käymisen jälkeen 1.017. Väri 130 EBC, katkeruus 45 IBU. Päiväys marraskuu 2018. Ei voi olla kolmea vuotta pullotuksesta eteenpäin, koska hankin pullon jo viime kesänä. Olisikohan sitten viisi vuotta, koska kuka nyt neljää vuotta laittaisi? Tällöin oluella olisi ikää jo parisen vuotta, mikä ei ole näin vahvalle oluelle välttämättä ollenkaan huono.




 
Tummanruskea, vaahdoltaan kohtalaisen runsas olut. Tuoksu on paahteisen kahvimainen ja suklainen sekä hieman tupakkamainen ja kevyen savuinen. Vienoa merisuolaisuuttakin nousee tuoksun loppuun. Maltaisuus ei ole niin intensiivisen paahteista kuin tyylin tykeimmissä oluissa, mutta jotain kiehtovaa vetovoimaa tässä on. Ensivaikutelma on se, että maussakin voisi olla enemmän voimaa - maltaisuus ei tule niin voimakkaasti kuin 11% oluelta olettaisi. Pidemmän aikavälin nautiskelu, jonka 0,66-litrainen pullo hienosti mahdollistaa, kietoo kuitenkin nauttijan otteeseensa. Kahvia, suklaata, tupakkaa ja suolaisuutta tyylikkäästi tasapainossa. Loppumaussa on yrttisempää teelehtimäistä otetta, jossa on hieman minttuisen raikasta tuulahdustakin mukana - tämä lienee juuri se elementti, joka tekee tästä jollain tavalla yllätyksellisen nautittavan. Runko ei ole täyteläisin, mutta 11% vahvuus on silti täysin piilossa. Tunnelmallinen olut pakkausta myöden.

Yhteenveto

Rooibos teellä maustettu tyylikäs imperial stout
ARVOSANA: 9

4 kommenttia:

  1. Itse asiassa se päiväys lienee nimenomaan se neljä vuotta eteenpäin...

    t. Kiiski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päättelin lähinnä siitä, että ratebeeriin olut on lisätty vajaa vuosi sitten, niin olisiko pantu syksyllä ja sitten kypsytelty muutama kuukausi ennen myyntiä.

      Poista
    2. Aivan totta, näin se varmaan on. Samalla saatiin vastaus kysymykseen, että kuka laittaa päiväyksen neljän vuoden päähän :)

      Yleensä kun normi tuntuu olevan 1,2,3 tai 5.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.