Olutarvio: Stift Engelszell Nivard Trappistenbier

0 kommenttia
 

Nivard

Panimo: Stift Engelszell, Itävalta
Oluttyyli: Belgityylinen ale
Alkoholipitoisuus: 5,5%
Saatavuus: Nettikaupat (Ostopaikka: Saveur-Bière)

Nivard on maailman kahdeksannen trappist-panimon Stift Engelszellin kolmas julkaistu olut. Julkaisu tosin tapahtui jo vuoden 2014 puolella, jolloin nimi oli aluksi "Nivard Jubiläumsbier" - olut pantiin aluksi luostarin kirkon 250-vuotisjuhlaolueksi, mutta jäi sitten pysyvästi "ohjelmistoon". Maistelin panimon kaksi aiempaa olutta Bennon ja Gregoriuksen keväällä 2014 ja tykkäsin kovin. Ne olivat hieman tätä Nivardia vahvempia ja niissä oli molemmissa käytetty luostarin omaa hunajaakin. Tämän Nivardin etiketti ei hunajaa mainitse. Päiväyskin on näemmä jo mennyt umpeen - se oli 08.10.15. Ostin pullon kesällä Saveur-Bièrestä, mutta se on jäänyt nauttimatta muiden uutuusoluiden vyöryessä vasemmalta ja oikealta - nämä on näitä ihmiselämän isoja ongelmia. Olut on toki pullossa jälkikäyvä ja sinänsä kellarointikelpoinen, mutta 5,5% vahvuus voi olla hieman turhan alhainen pidempiaikaiseen säilytykseen. Olisikohan tämä nyt sitten noin 15 kuukauden ikäinen? 

Mikäli trappist-panimot kiinnostavat, niin kaikkien kymmenen trappist-panimon historia on hienosti kuvattu I Think About Beer -blogissa (englanniksi).


Kultainen, kirkas ja vaahdoltaan belgityylisen runsas. Tuoksu on huomattavan kukkaisen hunajainen - ihme, mikäli hunajaa ei ole käytetty. Lisäksi löyty aprikoosimaista kuivahedelmää ja belgihiivaista mausteista otetta. Hunajaisuus on kyllä pinnalla ja ihan aidon hunajaisena. Ei löydy negatiivisia ikääntymisen merkkejä vielä ainakaan tuoksusta. Maku on aluksi myös tuntuvan hunajainen, mutta kuivuu loppua kohti kohtalaisen näykkäävän katkeroinnin ja belgihiivan happamamman mausteisuuden myötä. Hunaja hieman raskauttaa kokonaisuutta, mutta kokonaisuus pysyy kohtuullisen raikkaana. Pakko tässä on hunajaa olla mausteena - olen muutaman hunajaoluen maistanut ennenkin ja pari omaakin tehnyt, joten uskon kyllä tunnistavani sen. Tämä on kyllä maistamistani hunajaoluista siellä aivan terävimmässä kärjessä, koska hunajaisuus on aitoa ja belgihiiva tasapainottaa sen hienosti kokonaisuuteen istuvaksi - eli maussa on muutakin kuin sitä hunajaa. Hyvä olut, vaikka päiväys onkin jo paukkunut. Oliskohan tuoreempi ollut vielä terävämpi ja raikkaampi? Tämä tuntuu 5,5% olueksi jopa hieman raskaalta.

Yhteenveto

Hunajainen vaalea belgi
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.