Kotiolutta: Tampereen Insinööripanimo Ursus Arctos Brown Ale

0 kommenttia
 
Tampereen Insinööripanimon Villen, Anssin ja Jaakon Ursus Arctos ei ole mikään Porin Karhu, vaan enemmän sitä täyttä olutta, vahva, mutta lempeä - lupailee näyttävä etiketti. Olut on kuusenkerkällä maustettu Brown Ale. Tarkat speksit:

Ursus Arctos
Brown Ale, 6,1%, 32 IBU, 49 EBC

Maltaat: Pale Ale, Vehnä, Ruis, Kaurahiutale, Crystal Rye (Thomas Fawcett), Amber (Thomas Fawcett), Chocolate Wheat (Weyermann)
Humalat: Amarillo & Palisade
Hiiva: US-05
Lisäksi mausteena kuusenkerkkää ja kirkasteena Irish moss.

"Kuusenkerkällä tuunattu Brown Ale ja se myös maistuu. Kuusenkerkkää heitettiin sekaan huuhtelun yhteydessä, keiton lopulla ja "kuivahumalana". Kuusenkerkkää meni yhteensä puoli kiloa noin 15 litran satsiin."

Tummanpuhuva, miltei musta nalle kaatuu lasiin. Vaahtoa muodostuu runsaasti ja se on hieman mokkavivahteista. Tuoksussa on jännää raikasta "sitrusmaista metsäisyyttä" - hedelmäisten humalien ja kuusenkerkän yhteisvaikutus tuntuu heti. Taustalla vaikuttaa rukiisen limppuisaa maltaisuutta ja hieman tupakansavuista paahteisuutta. Oluen lämmettyä tuoksu saa maanläheisiä turpeisiakin sävyjä, samalla kun sitrusmaisuus heikkenee. Olut alkaa hieman porterimaisen paahteisena ja rukiin sävyttämänä. Keskivaiheilla mukaan tulee yrttisiä sävyjä kuusenkerkän havuisuuden ja öljyisyyden noustessa esiin ja loppuvedossa koetaan pieni sitruspiikki, jonka jälkeen metsäinen tuntu ottaa jälleen vallan pitkässä jälkimaussa. Suuhun jää öljyinen kuorrute nielaisun jälkeen - samankaltainen tuntuma tulee, jos oluessa käyttää runsaasti neulasia. Mallasrunko jää vähän ohueksi omaan makuuni, eikä tunnu antavan runsaalle kerkän ja humalan aromikkuudelle ihan riittävästi taustatukea. Muuta moitittavaa ei sitten juuri olekaan. Aluksi oluen ollessa tyylille hieman turhan kylmä, olin sitä mieltä, ettei sitruksen ja kerkän yhteispeli oikein toimi, mutta oluen lämmettyä kerkkä sai enemmän yrttistä otetta ja homma alkoi toimimaan paremmin. Silti jokin perinteisempi miedomman yrttinen aromihumala voisi ehkä toimia tässä yhteydessä paremmin. Se pitää kyllä sanoa, että etiketti ja oluen maku peilaavat nyt erittäin hyvin toisiaan. Metsän kuningas ja metsäinen olut, hienoa! Mitään näin kuusenkerkkäistä en olekaan aiemmin maistanut, joten siitä pointsit myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.