Grainfather yhden panon kokemuksella

1 kommenttia
 
Tempaistiin tuossa eilen eurajokelaisen Beer Brothers Home Brewing Companyn eli BBHBC:n kanssa yhteispano kaksikon Grainfatherilla. Grainfather on tuollainen all-in-one panolaitteisto, jolla onnistuu niin mäskäys, huuhtelu, keitto kuin jäähdytyskin. Kaikki samassa 30-litraisessa astiassa ja helposti - kaiken sen vaivattomuuden huomasi heti jo näin ensimmäisellä panokerralla, enkä ollut itse edes puikoissa. 

Panoprosessi Grainfatherilla lyhyesti:

Mittaat mäskäysvedet ja asetat kontrollipaneelista haluamasi mäskäyslämpötilan. Laite lämmittää mäskäysvedet kohtalaisen nopeasti kohdilleen.

Lisää maltaat, sekoita, anna mäskäytyä. Laite pitää lämpötilan kohdillaan ja kierrättää mäskäysvettä, niin että lämpötila on tasainen. 90 minuutin mäskäyksen aikana ei tarvinnut huolehtia mistään, vaikka toki välillä kävimme ihastelemassa ja haistelemassa panimon toimintaa.

Ulosmäskäys, tai jos haluat mäskätä useammassa lämpötilassa, käy helposti - säädät vaan kontrollipaneelista seuraavan lämpötilan ja laite nostaa sen siihen tarkasti ja ilman vaaraa pohjaan palamisista.  

Huuhteluasemissa

  • Huuhtelussa laitteen sisällä oleva siiviläpohjainen mallaspiippu, jossa mäski siis on, nostetaan ylös laitteen päälle ja huuhtelu onnistuu sen läpi  näppärästi ja nopeasti. Laite seisoo tukevasti paikoillaan, vaikka onkin tässä vaiheessa aikamoinen torni. 
Kun huuhtelu on valmis tai vähän ennenkin sitä, napsautetaan kontrollipaneelista kytkin asentoon "Boil", jolloin 2000W vastus kytkeytyy päälle ohittaen kontrollipaneelin säädöt ja alkaa lämmittämään vierrettä kohti keittoa. Mallaspiippu nostetaan pois keittokattilan päältä ja voidaan tässä vaiheessa jo putsata. Suunnilleen sama aika meni, kuin mitä itselläni menee induktioliedellä ja 17 litraisella kattilalla kiehumispisteen saavuttamiseen, eli noin 20 minsaa, mutta tässä eräkoko oli 7-8 litraa suurempi. Tehoja on kyllä riittävästi.

Jäähdytys tapahtui vastavirtajäähdyttimellä. BBHBC:llä niin, että saaviin otettiin hanasta kylmää vettä, johon murskattiin vielä jäitä joukkoon. Akvaariopumppu (ei sis. Grainfatherin perussettiin) imi saavista vettä jäähdytinkierukan ulkovaippaan ja Grainfatherin pumppu lykkäsi vierrettä toiseen suuntaan saman kierukan sisällä kulkevaan putkeen. Kierukan läpi kulkenut jäävesi muuttui jäähdytyksen alussa tulikuumaksi kun tuli poistoputkesta ulos ja vierre palasi takaisin Grainfatheriin viileänä. Tätä sitten jatkettiin niin kauan, että lämpötila oli tipahtanut hiivaukselle sopivaksi. Perstuntumalta noin puolisen tuntia. 

Tekemämme oluen reseptiikka:

Reseptiikkaa


Syy tällaiseen kollaboraatioon on tietysti urheilu, olemmehan kaikki urheilijanuorukaisia ja harrastamme aktiivisesti puulaakitasolla sekä salibandyä, että jalkapalloa. Tämä nyt valmistamamme olut - Rantojen Toveri - valmistuu parahiksi kuukauden päästä kisattaviin Otanlahden urheilukarnevaaleihin, joissa se nautitaan seuramme Lapijoen Toverien pilttuussa beachfutiksen ja katusählyn ohessa ja varsinkin jälkeen... ehkä ennenkin.

Haimme olueen pelipaitojemme väriä, eli punaista, lisäämällä keiton loppupuolella kahdesta murskatusta punajuuresta tehty punajuurimehu kattilaan. Punajuuret vedettiin blenderissä soossiksi, lisättiin noin litra vettä ja suodatettiin sitten kiinteä aines pois, niin että jäljelle jäi vain punainen mehu. Olimme netin foorumeilta tutkineet, että metodin pitäisi toimia ja vieläpä niin, ettei punajuuresta jää olueen värin lisäksi mitään havaittavaa makua. Lopputulos jää nähtäväksi ja maistettavaksi. Heti punajuurimehun lisäämisen jälkeen tavara punertui selvästi, mutta jäähdytyksessä ja lopulta käymisastiassa väri oli taas vaaleampi - mielenkiinnolla odotellaan minkälainen väri on tavaran kirkastuttua. 

Lyhyesti siis Grainfatherista tällä vaatimattomalla kokemuksella: Seems legit! 

Selkeitä plussia omaan kahden kattilan laitteistooni tai pussimäskäykseen verrattua:
  • Vähemmän häsläystä ja säätöä - rennompi panopäivä
  • Siistimpi keittiö / panotila
  • Isompi eräkoko
  • Tarkempi lämpötilan säätö (mahdollistaa monivaihemäskäyksen)
  • Parempi / tasaisempi tehokkuus (meillä tässä keitossa 70%, eikä puristettu kaikkia)
  • Varsin tehokas jäähdytys

Selkeitä miinuksia ei ole!

Kollegani Arto "El Comandante" Halonen on avannut laitteen saloja Tuopin Ääressä blogissaan tätä juttua huomattavasti syvällisemmin, joten tsekatkaa se ulos tästä linkistä.

Kyllähän se kieltämättä vähän rupesi hotsittamaan, mutta yli 800€ hintalappu on tietysti kova pala purtavaksi, koska ihan yhtä hyvää olutta saa nykysysteemilläkin tehtyä - vaiva on vain suurempi. Halvempiakin vaihtoehtoja tietysti löytyy, mm. Panimonurkassa kovassa tarjouksessa oleva Bulldog Brewer, joka speksien perusteella vaikuttaa varsin samankaltaiselta. 

...ja kyllä, Grainfatherilla voisi aivan yhtä hyvin tempaista tulemaan sahditkin ;)

1 kommentti:

  1. Kantsii varoa sahdin kanssa ettei vedä konetta tukkoon :D

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.