Kotiolutta: Antin ja Puavon Ropa-Antti 2 (DDH APA)

0 kommenttia
 
Sitten maistoon kotiolutta Joensuusta Puavolta ja Antilta. Näiltä tekijöiltä en ole ennen olutta maistanutkaan. Kyseessä on trendikäs DDH, eli  double dry hopped, APA - kuivahumalointi on siis suoritettu kaksivaiheisena. Vahvuutta 6% ja katkeroa peräti 110 IBUa. Ensin vähän tekijöistä heidän omin sanoin, sen jälkeen linkki oluen täyteen reseptiikkaan ja sitten vihdoin maistamaan. 

Ropa-Antti 2
DDH APA | 6,0% | Pilsner, Pale Ale, Carapils | Magnum, Citra, Amarillo, Cascade

Tekijän kommentit:
Tässä vähän taustatietoa meistä vielä. Kaksikon panomestari Antti on lukenut foorumeita hurjan määrän, ja rakentanut n. 30 litraisen laitteiston DIY-meiningillä kylmälaatikkoon - suihkuputken sisäkuorta, jämäkuparia + liitospaloja ym. hyödyntäen. Antti oli pannut parikymmentä olutta aiemmin, mutta mm. muuton ja perheenlisäyksen takia panoharrastus oli pari vuotta tauolla. 

Joensuussa kun Antti tutustui Puavoon, Puavo alkoi kiusoittelemaan että pitäisi tehdä tuorehumaloitua olutta siirtolapuutarhaan ja kotipihaan aiemmin istutetuista humalista (cascade ja polaris). Ajatuksena pitää oman sadon oktoberfestit, ja tehdä pieneen sadonkorjuujuhlaan hyvin epäortodoksinen hop-forward apa. Koska istutetut humalat ovat nuoria, ne eivät tuottivat vaan tosi pieniä käpyjä eikä niitäkään paljoa. Tilalle sitten pikaisen suunnittelun jälkeen klassikko-jenkkejä Amarillo, Citra ja Cascade, ja katkerot Magnumilla. Oluen ensimmäinen versio oli erittäin positiivinen yllätys, ja lähes koko 19 litran pullotettu erä meni Puavon järjestämissä 15 hengen koti-oktoberfesteissä. 

Oluen onnistuttua erinomaisesti, päätettiin tehdä uusi erä pienillä muutoksilla. Oluen seuraavaan erään nostettiin hieman huuhteluveden lämpötilaa ja säädettiin kaiken käytetyn veden pH:ta alaspäin kipsillä. Tarkoituksena saada maltaista hieman enemmän irti, ja humalille vielä lisää puraisua. Katkeroa lisättiin reseptissä vähän entisestään. Oluen humalaprofiilia muutettiin käytännön syystä siten, että kuivahumaloinnin toinen osa tehtiin pelkästään Citralla. Tämä oli lähinnä käytännön syistä kun skaalattiin reseptiä lennossa vähän suurempaan keittokokoon ja Citraa sattui olemaan isompi paketti. Aromihumaloinnissa humalien suhde on sama kuin edellisessä versiossa. 

Oluen nimi, Ropa-Antti 2, tulee sananmuunnoksena APA-oluttyylistä ja Rontti-nimisestä tanskandoggista, joka oli ensimmäisessä erässä hyvin avulias pyöriessään keittiössä omalla sirolla olemuksellaan.
Oluen täysi reseptiikka täällä: http://brewgr.com/recipe/60271/ropa-antti-2-recipe

Oranssihtava, utuinen ja vaahdoltaan lasin loppuun asti kestävä olut. Tuoksu on huumaavan humalainen - siitä löytyy sitrushedelmien kuoria, kukkaisuutta ja ananasmaista sekä hieman kuusenhavuistakin aromikkuutta. Raikas ja erittäin intensiivinen tuoksu. Olut laskeutuu kielelle ja katkero hyömäisee melkein heti kehiin ja jatkuu pitkälle loputtomaan jälkimakuun asti. Voimakas katkeruus eittämättä syö mehukkaasta hedelmäisyydestä tai ainakin sen aistimisesta jonkinlaisen siivun pois, mutta on sitä fruittia nytkin menossa mukana. Mehukas ananasmaisuus ei kauaa ehdi kielellä vaikuttamaan, ennen kuin katkeron myötä mennään enemmän sitruskuorimaisiin ja greippimäisiin tykityksiin. Vahvoja makuja ja katkeroakin sen verran (paljon!), että 6% oluen runko ei ole yhtään alimitoitettu - yhtään kevyempi ei tuota tykitystä näin nautinnollisella tavalla varmaan kestäisikään. Laatutasossa ei ole moitteen sijaa ja hiilihapotuskin on oikealla tasolla. 

Erittäin hyvää kotiolutta siis taas kerran, ei voi muuta kuin esittää nöyrän kiitoksen ja hyvän joulun toivotukset tekijöiden suuntaan - kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.