Isot belgit: De Ranke XXX Bitter
Maistossa gluteeniton kotiolut Sensonin Gluten Free uutteesta
Maistossa Kahakka Brewlab #5A Witbier ja Kråkö Iizi Pale
Kotiolutta: BBHBC Old Fart Barley Wine
Nyt maistoon kotiolutta Eurajoelta. Liekö hiljattain neljäkymmentä ikävuotta saavuttaneen tekijän omaksi juhlaoluekseen panemaa. Nimen perusteella kenties ainakin - Reittausblogi onnittelee! Jenkkiläisellä Anchorilla on erinomainen barley wine Old Foghorn ja kyllä vanha pierukin sellaiselta varmasti kuulostaa voi. Maku on oluita arvioitaessa kuitenkin ääntä tärkeämpi ja sitä tässä on lähdetty hakemaan melko kunnianhimoisinkin kääntein. Olut on nimittäin kypsytetty tekijän omalta tontilta kaadetun tammen lastuissa, joita on ensin paahdettu ja sitten uitettu Ron Jeremy rommin ja luomurusinoiden seassa parin viikon ajan. Mallaspohja on neljän viljan tavaraa, eli enimmäkseen ohramallasta, mutta myös ruismallasta, vehnämallasta ja kaurahiutaleita löytyy. Vahvuutta on noin 9% vaikka hakusessa oli vieläkin vahvempaa, mutta ominaispainosta hieman kuulemma jäätiin eli tehokkuus jäi alemmas kuin yleensä. No, vahvuutta kuitenkin on rukiiselle barley winelle ihan tarpeeksi, sen näytti viime viikonloppuna erinomainen Kimito Brewing Rye Wine.
Kotiolutta: Kyllikki Brewing Lé Lorié (Coconut Maple Imperial Porter)
Ideana tämän kanssa oli vain testata miten kookoos käyttäytyy tummassa oluessa. Tummia erikoismaltaita tosin lorahti reseptiin sen verran paljon, että tulos venyttää porterin määritelmää. Paahdettua kookoslastua meni keittoon ja secondaryyn. Keittovaiheessa lisättiin mukaan myös loraus kookosvettä sekä loppua kohden vaahterasiirappia sekä laktoosia. Pehmeä ja pyöreä. Täydellinen syysillan lämmittäjä.
Olutarvio: Robinsons Trooper Fear Of The Dark
Fear Of The Dark
Panimo: Robinsons, EnglantiOluttyyli: English stout
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Kaupat (arvioitu olut saatu maahantuojalta)
Yhteenveto
Isot belgit: Poperings Hommelbier
Hommelbieriä valmistaa nykyään Leroy Breweries nimellä kulkeva yhtiö, joka muodostettiin vuonna 2016, kun Van Eecke ja Het Sas panimot yhdistyivät. Van Eecke on näistä kahdesta se, joka Hommelbierin kehitti vuonna 1981. Panimosta on ensimmäiset merkinnät aikakirjoissa vuodelta 1624, joten historia on mittava. Panimo sijaitsee Watoussa, hyvin lähellä Ranskan rajaa ja luonnollisesti myös Poperingen lähellä. Panimon toinen tunnettu brändi on Kapittel ja olen niistä maistanut ainakin blonden ja tripelin.
Olutarvio: Robinsons Iron Maiden Trooper IPA
Trooper IPA
Panimo: Robinsons, EnglantiOluttyyli: India Pale Ale (IPA)
Alkoholipitoisuus: 4,3%
Saatavuus: Kaupat (arvioitu olut saatu maahantuojalta)
“An IPA is something we’ve always wanted to do with TROOPER but had to wait until the timing and recipe were right. We are extremely proud of this brew which marries together familiar American hoppy flavours with a fundamentally British backbone. -Head brewer Martyn Weeks”
Yhteenveto
Hangaround & Nobody Brewingin NEIPAt Hangaround ja Nobody
Nyt maistoon Jyväskylästä ponnistavan kaksikon
Kotiolutta: Kyllikki Brewing Küllitarha (witbier)
"Tämän idea syntyi epäonnistuneen vehnäkokeilun jälkeen, kun haluttiin testata miten onnistuttaisiin sullomaan samaan pulloon meidän omia suosikkeja. Päädyttiin kokeilla minkälainen olut saataisiin tehtyä jos ryöstetään pohja Hoegaardenilta, hiiva Weihenstephanerilta ja mausteet Blue Moonilta. Lopputulos on kyllä lähellä mitä haettiin. Seuraavaa satsia vois vähän koittaa saada kuivemmaksi, josko sillä saisi mausteet pomppaamaan hieman tukevammin. Tämä oli meidän ensimmäinen testi uudelleenkäyttää hiivaa. Raikas vehnä missä himppasen banaania taustalla. Saunaseuraksi tositarkoituksella."
Kotiolutta: Kyllikki Brewing Apex Sauce (mango pale ale)
Laitteistoa ja historiaa:
Meillä mäskäyksen ja keiton hoitaa Klarsteinin Maischfest 35L "all-in-one" pönttö. Ollut erittäin toimiva peli näiden muutaman vuoden kokemuksella. Jäähdytys hoidetaan 10m kupariputkesta itse viritellyllä immersiojäähdyttimellä, jolla vierre saadaan hiivauslämpötilaan n. 25-35 minuutissa. Näiden päälle toki löytyy jos jonkinlaista roipetta. Samaa kamaa mitä enempi ja vähempi löytyy jokaisen harrastukseen vihkiytyneen kotipanijan arsenaalista. Ennen kun panohommia kimpassa kaverin kanssa alettiin hoitamaan reipas pari vuotta sitten, oli minulla jo muutama kattilakeitto alla. Päätin hypätä ns. syvään päähän heti ensimmäisellä yrittämällä maltaiden kanssa. Tosin, ennen sitä oli monta iltaa vietetty youtubessa erilaisia tutoriaaleja katsellen ja eri olutfoorumeilla homman saloja lueskellen. Jotenkin koko homma näytti sen verran helpolle, että skippasin olutkitit ja uutteet kokonaan. Tietoa tuli sitten joka erän kohdalla ahmittua lisää, kun halusi tietää miksi mikäkin asia toimii niin kuin ne toimii. Uskallanko väittää, että usealla tähän harrastukseen hurahtaneella on varmasti melko samanlainen etenemisprosessi ollut. Panolaitteistoa tuli päivitettyä / hankittua samaan tahtiin. Esim. pH-liuskat on ihan ok indikaattori alussa, mutta kun ensimmäistä kettle souria alettiin virittelemään, todettiin kunnon pH-mittarin olevan aika pakkohankinta.Reseptiikkaa:
Reseptejä kun lähdetään laatimaan, niin paljon tulee ensin luettua netistä minkälaisilla aineksilla muut on saaneet minkäkinlaisia tuloksia. Näiden pohjalta sitten laitetaan raamit omalle reseptille ja sitä sitten pyöritellään sen mukaan mitkä on omat toiveet lopputulokselle. Molemmat meistä diggailee oluista joiden maut on läskejä ja röyhkeitä. Ko. speksin oluita ei välttämättä montaa pysty putkeen nauttimaan, mutta tämä on juurikin se kulma mistä me omia reseptejä lähestytään. "Parempi överit kuin vajarit" toimiikin meillä jonkunsortin mottona. Toki matkan varrelle mahtuu oluita jotka enempi kunnioittaa ns. perinteitä. Ne kuitenkin yleensä ovat olleet testimielessä keitettyjä batchejä millä alustetaan ja/tai testataan erilasia pohjia seuraavia etappeja varten.
Tämä tuli keitettyä kun muisteltiin edellisiä pale-settejä ja teki mieli testata uutta twistiä. Modattiin vanhaan reseptiin mukaan melko satsi vehnää ja keittovaiheeseen tiputettiin 1,5 litraa mangososetta. Hiivakin vaihdettiin K-97 joka pärjää hieman viileämmässä ja jättää oluen himppasen makeammaksi. Ajatuksena näillä muutoksilla oli saada edellistä settiä sameampi ja raikkaampi lopputulos. Trooppinen fiilis tulee humalista, joiden kanssa joutuu vielä hieman kikkailemaan, jotta mangolla olisi selkeä(mpi) presenssi. Kevyt kuivahumalointi ja tuoretta mangoa + vaniljaa secondaryssä. Tällä voi korvata aamun appelsiinimehun! Rento humalointi pyytää kivasti ottamaan seuraavaa huikkaa.
Kyllikki Brewingin parissa jatketaan vielä myöhemmin kun teen makumatkan Küllitarhaan ja sitten pääsen vielä maistamaan vahvempaa vaahtera kookos porteriakin.
Maistossa Full Taste oluet #004, #006, #007 ja #008
Testissä Senson Gluten Free Liquid Malt Light 10 - gluteeniton mallasuute kotioluiden valmistukseen
Ja näytteen väri valoa vasten tällainen ja maku "normaali" eli makean vierremäinen ja hieman katkeroakin erottui.
Isot belgit: Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Imperial Dark
Maistossa Shepherd Neame Bishops Finger ja 1698 Kentish Strong Ale
No enpä saanut brittioluista vielä viimeksi tarpeekseni, joten toinen sessio oli viime torstaina tarpeen toteuttaa. Tällä kertaa tartuin tutun panimon tuotteisiin, mutta sellaisiin, joita en taida olla maistanut kuin kerran aikaisemmin. Vuonna 1698 perustettu Shepherd Neame kertoo olevansa Britannian vanhin panimo, mutta asiasta on erilaisiakin lausuntoja. Varmaa kuitenkin on, että Kentin Favershamissa East Kent Goldings humalasatojen katveessa on olutta pitkään valmistettu. Panimon tunnetuin olut lienee ikoninen brittibitter Spitfire.
Shepherd Neame Bishops Finger
5,4% | Vesi, mallasohra, glukoosisiirappi, humala
Kauniin värinen kuparisen punertava olut. Täyttää pintin vaahtokukkineen vaivatta. Tuoksu on ehtaa Neamea tunnistettavan East Kent Goldings humalaisena Spitfiren tyyliin. Mallaspohjassa karamellimaista runsautta sopivasti ja hiivakin hentoisen marjaiset esterit on tuottanut mukaan. Oikein mukava tuoksu. ESB:n tuntua, mutta vähemmän hedelmää ja enemmän Shepherd Neamea. Keskitäyteläinen suutuntuma ja kohtalaisen lempeä hiilihappoisuus takaavat pubioluelle tyypillisen vaivattoman kaatuvuuden. Maussa aluksi mallaspohja viehättää karamellisine ja pähkinäisine piirteineen, kunnes valokeilaan nousee humalointi neamelaisine piirteineen ja lopussa myös bittermäisen tiukentuvine katkeroineen. Jälkimaussa humalaa ja marjaisuutta. Maukas ja suutuntumaltaan erittäin mieluisa olut. Kunnolla makuakin. Olen aina tykännyt Neamen talon mausta, joten tämäkin maistuu oikein hyvin. Sanotaan sekin, että mielestäni tämä oluen kuvakin on yksi parhaista, jonka olen onnistunut taltioimaan. Hieno muisto hienosta oluthetkestä.
Ostopaikka Rauman Prisma ja nautintapaikkana Kokkovuori auringonlaskun aikaan. Kokkovuorelta laskeuduin grillikodan lämpöön nauttimaan panimon perustamisvuotta nimessään kantavaa vahvempaa alea.
Shepherd Neame 1698 Kentish Strong Ale
6,5% | Vesi, mallasohra, glukoosisiirappi ja humala
Kirkas
kultaoranssi olut kestävällä vaahdolla. Mainio hunajainen
runsasmaltainen tuoksu, jossa myös karamellin sävyjä ja hedelmäisyyttä.
Shepherd Neamen tuttua vibaa myös. Tuoksun
perusteella maltaisuudeltaan tuhdimpi ja humalaisuudeltaan hedelmäisempi kuin Bishops Finger, marjaisuutta
ei tästä niinkään löydy. Molemmat ovat erehtymättömän tunnistettavasti
kuitenkin Neameläisiä. Makea ja pehmeä, mutta loppua kohti kauniisti
kuivuva on tämä. Loppu- ja jälkivedossa brittihumalaa hekumalliseen
tapaan alati katkeroituen, mutta aromit kuitenkin säilyttäen. Makeutta
kantaa vielä loppuunkin asti ja vahvuuskin hieman pilkistelee lämpönä,
vaikkei tämä edes vielä niin kovin strong ale edes ole. Nautittavuus
kuitenkin erittäin hyvä, maltillisine hiilihappoineen ja pehmeyksineen.
Bishops Fingeriä lempeämpi, hedelmäisempi ja vahvempi. Pubioluena
sessiokäytössä piispansormi olisi kuitenkin parempi, koska tässä makeus
jää siltä kantilta tarkastellen liiaksi roikkumaan. Pullollinen kaatuu kodassa kuitenkin kohtalaista hekumaa aiheuttaen. Arvioitu olut ostettu Rauman Äyhön Alkosta.
Sanotaanko niin että vietin tässä juuri kahden oluen verran laatuaikaa laatupanimon parissa. Suosittelen.
Kotiolutta: Raita Brewery Stout
Vehmaalta tipahti kotitekoista stoutia maistoon. Olut on kaakaonibseillä maustettu ja osallistunut himabisse kisaan 2019. Ikääkin on jo varsin hyvin, sillä olut on ehtinyt kypsyä pullossa noin 8 kuukautta. Ennen arvioon siirtymistä laitan tähän vielä kuvan Raita Breweryn komeasta aittaan pystytetystä pubista. Kyllä tuolla kelpaa omatekoista laskea hanasta ja uskoisin vieraidenkin viihtyvän.
Raita Brewery Stout
5,8% | n. 8kk ollut pullossa
Maltaina: Pale ale, Chocolate, Caramel 300, Munich dark, Flaked oat, Roasted barley
Humalat: Columbus, Cascade.
Muuta: Nibsejä keitossa ja primäärissä vodkaan uutettuna.
Musta,
reunoiltaan rusehtavan punaista vuotava ja vaahdoltaan mokkainen.
Kauniin värinen. Tuoksussa on tosiaan maukkaasti konvehtimaista
suklaisuutta, mutta myös stoutmaisia paahteisia sekä kahvimaisia sävyjä
ja humalaa. Ikää on, mutta hapettumista tai muutakaan ongelmaa en
havaitse - prosessi siis kunnossa! Maku on kunnolla stoutmainen.
Reilusti, mutta ei liikaa paahteinen ja lopussa kuivaksi katkeroituva.
Suklaisuus on tuoksua vähäisemmässä roolissa, mutta kuitenkin tärkeänä
osana kokonaisuutta tasapainottamassa. Jälkimaku on kahvimainen ja
hieman suolaisuuttakin nousee pidemmälle laskeutuessa esiin. Hyvää on.
Runko omaan makuuni hieman kepeä, mutta ei kuitenkaan mitenkään liian
ohkainen. Paahteisemmat ja kuivemmat toki ovatkin kepeämpiä kuin
makeamman maltaiset, jotka sopivat ehkä paremmin makuuni. Mutta kunnon
stouttia siis, ei välimallia paahteisen ja makean väliltä vaan reilusti
irkkujen suuntaan paahteisena ja kuivana sekä mikä tärkeintä - katkeroa
unohtamatta. Hyvin on säilynyt näinkin matalilla prosenteilla. Ei mitään
ongelmia laadussa.
Kiitokset Raita Brewerylle oluesta!
Isot belgit: Huyghe Delirium Tremens
"Pitkäaikaisen ja runsaan (satunnaisesti myös lyhytaikaisen) alkoholin käytön äkillisestä lopettamisesta johtuva psykofyysinen sairaustila)."
Huyghe Delirium Tremens
8,5% | Vesi, ohramallas, humala, hiiva
Kirkas, väriltään syvän kultainen ja vaahdoltaan kestävä olut. Kaunis. Tuoksu on miellyttävästi hunajainen, belgihedelmäinen eli päärynänkuorimainen, hieman omenainen sekä mausteinen. Uuniomenan tuntua, tavallaan. Oikein miellyttävä, mutta ehkä vähän sellainen perusbelgin tuntu, joskin raikkaasti ja voimakkaasti. Eli tosi hyvä tuoksu, mutta kermaperseisen blogistin pitää kuitenkin vähän nillittää, hah! Pehmeän hunajainen, mutta samalla raikkaan hedelmäinen maku. Kuivaksi vaikuttaa käyneen, eli loppuveto tiivistyy varsin rapsakaksi ja belgihiivan mausteisuutta kun tulee siihen tykö niin loppuvetohan on oikein miellyttävä. Nielaisun jälkeen vielä pikkuisen lämpöä ja edelleen mausteisuuden sävyttämää pitkää jälkimakua. Mitenkäs tämä nyt näin maukasta oli. Suoraan sanoen odotin vähän kehnompaa, onhan tämä ”vain” Huyghen olut. Kokonaisuus kuitenkin toimii aivan briljantisti. Ei minkäänlaista valittamista. Hunajainen maltainen pohja, ei kuitenkaan sokeria käytetty ainakaan ainesosaluettelon mukaan, joten hiivan täytyy olla aikamoinen voimanpesä kun on oluen on näin kuivaksi käyttänyt. Suutuntuma on erittäin bueno. Runsas, löytyy maltaisuutta ja täyteläisyyttä, mutta myös kuivahko lopetus ja jos ei nyt hirveästi katkeruutta niin mausteisuutta kuitenkin. Juotavuus on kerrassaan hyvä ja iso pullo kaatuukin vaivatta joskin myös kiireettä ja nautiskellen.