Kotiolutta: Kyllikki Brewing Apex Sauce (mango pale ale)

0 kommenttia
 
Kyllikki Brewing on kahden miehen kotipanimo Lahdesta. Kaverit lähestyivät kolmen mielenkiintoisen maistiaispullon kanssa ja lupasin tietysti kirjoittaa oluista kommentit. Oluet ovat mango pale ale Apex Sauce, jota maistelen tänään sekä Küllitarha witbier ja Lé Lorié vaahtera kookos porter. Alla panimosta ja reseptien laadinnan periaatteista Kyllikki Brewingin Andre Lindgrenin omin sanoin:
Laitteistoa ja historiaa:

Meillä mäskäyksen ja keiton hoitaa Klarsteinin Maischfest 35L "all-in-one" pönttö. Ollut erittäin toimiva peli näiden muutaman vuoden kokemuksella. Jäähdytys hoidetaan 10m kupariputkesta itse viritellyllä immersiojäähdyttimellä, jolla vierre saadaan hiivauslämpötilaan n. 25-35 minuutissa. Näiden päälle toki löytyy jos jonkinlaista roipetta. Samaa kamaa mitä enempi ja vähempi löytyy jokaisen harrastukseen vihkiytyneen kotipanijan arsenaalista. Ennen kun panohommia kimpassa kaverin kanssa alettiin hoitamaan reipas pari vuotta sitten, oli minulla jo muutama kattilakeitto alla. Päätin hypätä ns. syvään päähän heti ensimmäisellä yrittämällä maltaiden kanssa. Tosin, ennen sitä oli monta iltaa vietetty youtubessa erilaisia tutoriaaleja katsellen ja eri olutfoorumeilla homman saloja lueskellen. Jotenkin koko homma näytti sen verran helpolle, että skippasin olutkitit ja uutteet kokonaan. Tietoa tuli sitten joka erän kohdalla ahmittua lisää, kun halusi tietää miksi mikäkin asia toimii niin kuin ne toimii. Uskallanko väittää, että usealla tähän harrastukseen hurahtaneella on varmasti melko samanlainen etenemisprosessi ollut. Panolaitteistoa tuli päivitettyä / hankittua samaan tahtiin. Esim. pH-liuskat on ihan ok indikaattori alussa, mutta kun ensimmäistä kettle souria alettiin virittelemään, todettiin kunnon pH-mittarin olevan aika pakkohankinta. 
 
Reseptiikkaa:

Reseptejä kun lähdetään laatimaan, niin paljon tulee ensin luettua netistä minkälaisilla aineksilla muut on saaneet minkäkinlaisia tuloksia. Näiden pohjalta sitten laitetaan raamit omalle reseptille ja sitä sitten pyöritellään sen mukaan mitkä on omat toiveet lopputulokselle. Molemmat meistä diggailee oluista joiden maut on läskejä ja röyhkeitä. Ko. speksin oluita ei välttämättä montaa pysty putkeen nauttimaan, mutta tämä on juurikin se kulma mistä me omia reseptejä lähestytään. "Parempi överit kuin vajarit" toimiikin meillä jonkunsortin mottona. Toki matkan varrelle mahtuu oluita jotka enempi kunnioittaa ns. perinteitä. Ne kuitenkin yleensä ovat olleet testimielessä keitettyjä batchejä millä alustetaan ja/tai testataan erilasia pohjia seuraavia etappeja varten.

Kyllikki Brewing Apex Sauce
5,1% (OG. 1.055, FG 1.014) | 24 IBU | Mausteena limen kuorta, mangososetta ja vaniljaa | Muuta: Laktoosia

Tekijän kommentit: 
Tämä tuli keitettyä kun muisteltiin edellisiä pale-settejä ja teki mieli testata uutta twistiä. Modattiin vanhaan reseptiin mukaan melko satsi vehnää ja keittovaiheeseen tiputettiin 1,5 litraa mangososetta. Hiivakin vaihdettiin K-97 joka pärjää hieman viileämmässä ja jättää oluen himppasen makeammaksi. Ajatuksena näillä muutoksilla oli saada edellistä settiä sameampi ja raikkaampi lopputulos. Trooppinen fiilis tulee humalista, joiden kanssa joutuu vielä hieman kikkailemaan, jotta mangolla olisi selkeä(mpi) presenssi. Kevyt kuivahumalointi ja tuoretta mangoa + vaniljaa secondaryssä. Tällä voi korvata aamun appelsiinimehun! Rento humalointi pyytää kivasti ottamaan seuraavaa huikkaa.
Näin siis ensimmäisenä maistoon heti reilusti ainesosia sisältävä olut. Mausteena siis limen kuorta, mangososetta ja vaniljaa. Lisäksi käytetty laktoosia. Humalina kova kolmikko Citra, Mosaic ja Motueka. Hieno etikettikin oluelle on tehty. Siinä miesoletettu elpyy.


Samea, väriltään keltainen ja vaahdoltaan vitivalkoinen olut. Väri tosiaan on appelsiinimehumainen. Lasista nousee runsaasta ainesosaluettelosta huolimatta selkeitä elementtejä sisältävä tuoksu, joka on varsin voimakaskin. Hedelmänkuorimaisuutta ja sitrusta heti alkuun, sitten sosemaisempaa tropiikkia eli ilmeisesti mangoa, mutta myös herukkaista humalaa. Humala oikeastaan jopa päällimmäisenä, kuten oluessa toki pitääkin ja mausteet sitten mausteina. Vaniljakaan ei tunnu tuoksussa ainakaan haittaavan. Hieman jännitin ainesosaluettelon perusteella ja vielä kun tämä on ensimmäinen maistamani olut näiltä tekijöiltä niin siihen sisältyy aina muutenkin pientä jännitysmomenttia. Tuoksun perusteella kuitenkin homma toimii! 
 
Makukin on hyvä ja alhaisesta IBU lukemasta huolimatta varsin katkeroitukin. Jälkimaku kuivuu miellyttävään loppuliukuun, mutta hedelmäsokerista makeuttakin elää vielä. Riittävästi terävyyttä minun makuuni kuitenkin. Hedelmää löytyy sekä terävämmän sitrusmaisena, että pehmeämmän mangomaisena. Ilokseni huomaan myös, että humalien aromeja löytyy ja varsinkin nielaisun jälkeen myös, eli kaikkea löytyy mitä keittoon on laitettukin, paitsi ehkä vaniljaa enkä sitä kyllä kaipaamaan jääkään. Varmaan se solahtaa mukavasti tuonne hedelmäisyyden lomaan. Laatutaso on kunnossa ja resepti erinomaisen toimiva. Runsaista ainesosista on saatu siis rakennettua tasapainoinen ja laadukas olut. Tällaisella ainesosaluettelolla olisi mahdollisuus myös totaaliseen sotkuun, mutta tämä on kaukana siitä. Hieno ensikosketus Kyllikki Brewingiin!

Kyllikki Brewingin parissa jatketaan vielä myöhemmin kun teen makumatkan Küllitarhaan ja sitten pääsen vielä maistamaan vahvempaa vaahtera kookos porteriakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.