Aika juoksee niin nopeasti että raumalainen paikallispanimomme Linden Brewery täyttää jo viisi vuotta. Jututin olutmestari Lindeniä samana päivänä kun panimo sai viralliset luvat syyskuussa 2016 eikä siitä vielä niin pitkä aika tunnu olevan. Panimon rakentaminen oli aloitettu jo toukokuussa 2016, eli viisi vuotta on nyt jo täynnä. Korkeasta tasostaan niin laadun kuin hiotun reseptiikankin puolesta tunnetuksi tullut panimo ei juhlaoluen tapauksessakaan mene sieltä missä aita on matalin. Isoon pulloon korkilla suljettu olut huokuu panimon alkuajoilta tutun Pi.La farmhouse alen henkeä, mutta reseptiä on muokattu vahvempaan suuntaan. Alkoholipitoisuus on nyt oluttyylille ominainen 7,5%. Mallaspohjassa on ohramaltaan (Pilsner, Vienna) lisäksi vehnämallasta ja humalapuolella Sorachi Ace on saanut kaverikseen Citran. Oluen pääasialliset aromit tulevat kuitenkin edelleen belgihiivan (Safale BE-134 Belgian Saison) tuottamista käymisestereistä ja juhlavat hiilihapot jälkikäytetään pullossa shampanjahiivalla. Tämähän on niin spekseiltään kuin pakkaukseltaan (isot belgit!) aivan kuin blogistin päiväunista repäisty, mutta ei tätä kuitenkaan minua varten ole tehty - tekijällä vaan sattuu olemaan samansuuntainen maku ja hyvä niin.
Linden 5 Vuotta Juhlaolut
Farmhouse ale | 7,5% | Vesi, ohramallas, vehnämallas, humala, hiiva
Korkki on kuulemma tosi tiukka ja sen avaamiseen sain sellaiset vinkit, että kannattaa pistää korkki ensin poikki puukolla ja avata sitten korkinavaajalla. Tämä metodi toimikin hyvin ja pullo aukesi iloisen poksahduksen saattelemana. Tavara pysyy kuitenkin säyseästi pullossa, ”savuaa” vain suuaukolla. Väriltään juhlaolut on utuisen oranssinen ja vaahtoaa runsaasti. Rauhallisellakin kaadolla saa tiheäkuplaisen kumpuilevan ja painovoimaa uhmaavan vaahdon aikaiseksi. Näin sen pitää ollakin kun pullossa jälkikäytetään aitoon tapaan. Tuoksussa minulle ensimmäisenä nousee esiin mausteiset ja päärynänkuorimaiset saisonhiivan käymisesterit ja sen jälkeen varsin voimakkaana myös Sorachi Acen sitruunaruohoinen ja limemäinen aromikkuus. Humalalajikkeesta ei voi erehtyä ja myös sen pohjana toimineen panimon alkuajoilta tutun Pi.La farmhouse alen henki on sen myötä tässä vahvasti mukana. Raikas ja kunnolla aidon belgimäinen saisonin tuntu tuoksussa. Olut on suussa kuiva, mutta täysmaltaisena ei kuitenkaan rutikuiva vaan runkoakin on sopivasti. Täytyykin olla, että vahvuus, katkeruus ja runsaat hiilihapot saavat edes hieman vastakaikua makeasta. Erittäin onnistunut ja juhlava suutuntuma. Katkeruus jatkuu pitkälle jälkimakuun mausteisena ja edelleen humalien hedelmäisiä kaikuja heijastellen. Oluen päämaut tulevat tässä ehdottomasti hiivan käymisestereistä ja humalista. Hiivasta belgioluille ominaista pirskahtelevan päärynäistä hedelmäisyyttä ja miltei jopa pippurista mausteisuutta. Humalista taas se Sorachi Acen tunnistettava sitruunaruohoisuus ja limemäisyys on koholla ja ehkä siitä sitä tilliäkin hieman esiin saa. Citra jää Sorachin jalkoihin ainakin minun suussani, mutta kyllä herukkaisuuttakin löytää jos etsii. On sitten niin todella hyvää. Kevyempi Pi.La maistui aiemmin hyvin ja tämä kun vielä nostaa vahvuuden ja sitä kautta maun intensiteetin sekä suutuntuman jykevyyden sinne kunnon lukemiin niin onhan siinä voittava kombinaatio. Tämä pullo oli saatu, mutta näyttää siltä että Harri saa vetää ostohousujakin jalkaan kunhan pullot saadaan panimon myymälään julki.
Tätä on tehty kuulemani mukaan sellainen n. 600 pullon erä ja pääasiallinen myyntipaikka on panimon oma myymälä. Joihinkin ravintoloihinkin olutta voi mennä, mutta muualta ei tätä erää tule saamaan. Se on edelleen se alkoholipoliittinen realiteetti tässä maassa.
Reittausblogi onnittelee ja kiittää Linden Breweryä ja Mikko Lindeniä menneistä viidestä vuodesta ja toivottaa isosti onnea tulevaan!