Tällä kertaa otan tarkasteluun Maku Brewingin Imperial Stoutin perusversion ja australialaisissa Bundaberg rommitynnyreissä kypsytetyn version samasta oluesta. En ota oluita rinnakkain vaan kaatelen vuoronperään vähän lasiin ja makustelen rauhassa. Rinnakkainvertailu tuntuu aina hieman sellaiselta suoritukselta, ensin siemaus tuolta ja sitten tuosta - vuorovedolla pääsen itse enemmän rauhallisen nautiskelun makuun. Siitähän oluessa on kuitenkin kysymys - nautiskelusta. Sen olen tässä nyt jo yli kymmenen vuoden mittaisella olutblogistin matkalla sentään oppinut. Se ei ole paljoa, mutta on se jotain.
Speksit ovat molemmissa tölkeissä samat. Neljä raaka-ainetta - vesi, ohramallas, humala, hiiva. Vahvuutta tyylille ominaiset 10%. Perusversio on tullut suoraan Makun käymisastioista ja Aussie Rum versio kypsynyt jonkin aikaa aiemmin rommia sisältäneissä tynnyreissä.
Lasiin ensin perusversio, joka on minulle ennestään tuttu. Olut debytoi aikanaan joskus ehkä vuonna 2016 ja silloin 8,5% vahvana. Viime vuonna maistamani versiot olivat 9,1% vahvoja. Tällä kertaa vahvuutena siis 10% eli tavara on entisestään jämäköitynyt. Lasiin kaatuu mustaa olutta, jonka ylle muodostuva vaahto on rusehtavan mokkaista ja hieman viipyilee lasin reunoilla lasia pyöritellessä. Kertoo osaltaan oluen vahvuudesta. Tuoksu on paahteisen maltainen, tumman suklainen ja voimaa uhkuva. Hieman brittihiivan kaikuja ja humalaisuuttakin löytyy. Monipuolisen maltainen maku - paahteisuus alussa hallitsevana, lopussa lakritsaisuus nousee ja karamellimaisiakin sävyjä löytyy matkan varrelta. Hyvin tasapainoinen, täyteläinen ja miellyttävän hyvärunkoinen imperial stoutti.
Sitten merirosvoversiota eli rommitynnyrissä kypsytettyä. Tuoksu on huomattavan erilainen heti kättelyssä eli ensinenässä. Tammimainen tynnyröinnin perustuoksu heti melko voimakkaana ja kuivatun hedelmäinen sekä rusinainen rommimainen tuntu on pinnalla, mutta paahteinen imperial stoutin pohjavire löytyy vaivatta kaikkine herkkuineen sieltä alta. Suutuntuma on myös jonkin verran kepeämpi, mutta varsin pehmeä ja runsas siitä huolimatta. Maussakin tynnyröinti on selkeänä, mutta jälleen kerran Makun tapauksessa ei ylilyövänä elementtinä - oluessa on edelleen sopivasti makeutta ja paahteisuutta ja tynnyröinti tuo siihen vielä oman lisänsä päälle. Hieman alkoholisempi tuntuma kuin perusversiossa, mutta se kuuluu näihin tynnyrikypsytettyihin - ja luonnollisesti kuluukin, koska kyseessähän on rommitynnyrissä kypsytetty versio.
Palaamme perusversioon ja nyt huomio kiinnittyy tässä erityisesti runsaan mallaspohjan suklaisiin ja lakritsaisiin makuihin ja suutuntuman täyteläisyyteen. Tämä on muuten todella hyvää imperial stoutia. Ei kikkailua eikä säätöä - laadukas ja ryhdikäs perustekeminen kunniaan. Vaikka maltaisuutta on tuhdisti niin sitä ei ole liian tuhdisti, mutta kuitenkin riittävän tuhdisti niin että sen voi laittaa tynnyriin - käy järkeen, vai kuinka?
Rommitynnyröity on heti perusversion jälkeen tosiaan voimakkaampi ja lämmittävämpi, mutta ei niin täyteläinen, vaikka vahvuus onkin sama. Maku on tässä intensiivisempi ja voimakkaampi, mutta perusversiossa hurmannut maltaisuuden monipuolisuus tavallaan hukkuu tänne sekaan. Rommitynnyri on kuitenkin hyvä, tykkään tästä enemmän kuin bourbonversioista. Tämä on hieman pirteämpi - hyvät kuivahedelmät, ei niinkään vaniljaisuutta saati sellaista suoraviivaista viinaisuutta. Malaga tynnyreissä kypsynyt oli tästä ehkä vielä hienostuneempi, mutta lopullista totuutta on vaikea sanoa pelkkien muistikuvien perusteella. Rommitynnyri joka tapauksessa siis toimii ok.
Olipa hieno maistelu taas tänään. Pari varsin jykevää olutta, mutta ilman kiirettä ja jäpitystä. Ikiaikainen tynnyrikypsytettyjen oluiden sääntö pätee tälläkin kerralla - paskasta ei kultaa saa, mutta erinomaisen hyvä olut voi tynnyrissä saada vielä lisää sävyjä. Tässä tapauksessa kyse on tietenkin jälkimmäisestä - hieno olut, joka saa vielä lisää sävyjä tynnyröinnistä. Onko tynnyröinti sitten jokaisen makuun on jokaisen itse päätettävissä.
Maistellut oluet saatu panimolta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.