Kirja: Jouni Koskinen - Oluiden maailma

0 kommenttia
 
Yli kymmenen vuotta erinomaista Tuopillinen-blogiaan kirjoittanut ja sittemmin myös Olutposti-lehdessä vaikuttanut Jouni Koskinen on kirjoittanut esikoisteoksensa Oluiden maailma. Sain kirjan omistuskirjoituksella ja saatesanoin "Lukemista Kotaan Harrille". Kiitos tästä! 
 


Kirjan idea on olla kattava yleisteos oluesta. Historiaa, raaka-aineita ja valmistusprosessia käsitellään kuten ties kuinka monessa olutkirjassa aiemminkin ja perusteet onkin tietysti hyvä kerrata. Tämän kirjan vahvuutena on kuitenkin Jounin ilman kapulakieltä kirjoitettu helppolukuinen teksti ja kirjan rakenne, joka eri "kommentaattoreineen" mahdollistaa sen että väliin on voinut ujuttaa sopivasti myös huumoria, jota Jounin blogiteksteissäkin monesti on. Mitäs nämä "kommentaattorit" tai välihuutelijat sitten ovat? No ne, tai oikeastaan he, ovat kolme hahmoa, jotka esiintyvät kirjan sivuilla erillisissä kommenttikentissään. Yksi on olutnörtti, joka jakelee nippelitietoa, toinen on Panimomestari joka tarkentaa teknisempiä asioita ja kolmas on kirjan kirjoittaja eli Jouni itse omine mielipiteineen tai höpönlöpöineen. 
 
 
Toinen kirjan innovaatio on kolme tekstin tasoa, joita kuvataan eri olutlaseja esittävin ikonein. Pieni maistelusnifteri on maistiainen eli aiheen aivan perusteet. Niitä voi sitten jatkaa tuopillisella, eli maistiaisen lisäksi syventyä perusteellisemmin. Kolmas taso on sitten tulppaanilasin muotoon puettu herkuttelu, jonka parissa voidaan oikein syventyä aiheen nyansseihin. Tämä aiheen syvällisyyttä kuvaava olutlasi-ikoni löytyy aina otsikon tai väliotsikon viereltä. Itse aluksi vaan luin kirjan alusta loppuun kokonaisuudessaan niin en näihin lukiessani niinkään kiinnittänyt huomiota, mutta varmasti niistä voi olla apua satunnaisemmalle selailijalle. Hieno idea ja hienosti kuvaavat ikonit joka tapauksessa.  

 
Historia ja valmistus minulla oli itselläni jo varsin hyvin hallussa ennen kirjan lukemista, mutta kyllä uuttakin tietoa löytyi ja monta sellaista kohtaa nousi että olinpa tuonkin joskus kuullut tai lukenut jostain, mutta vähän ehkä unohtanut. Kirjan todellinen pihvi itselle oli perusteiden jälkeen löytyvät eri olutmaita ja niiden kulttuureja sekä oluttyylejä avaavat esittelyt. Näissäkin on paljon syventävää tietoa, kuten vaikka esiteltävän maan olutsanastoa. Oluttyylit avataan visuaalisen maku-ympyrän avulla ja itse asiassa kaikissa muissakin luvuissa on hyviä visualisointeja mukana tekstiä elävöittämässä eli pelkkään tekstiin ei ole tyytyminen, vaikka varsinaisia valokuvia ei juurikaan ole - enkä niitä kyllä kaipaakaan. 
 
Kirja tuli oikeastaan ahmittua aika nopeastikin läpi, mutta tämän arvion aikaansaamisessa on hieman kestänyt. Olutarvion pystyn kirjoittamaan vaikka pimeässäkin, mutta kirjojen arviointiin on vähemmän praktiikkaa. Vielä kuitenkin ehtii tämä laadukas ja kattava teos pukinkonttiin oluen ystävälle tai muuten aiheesta kiinnostuneelle!  Esikoisteos on Jounilta sen verran vahva taidonnäytö että toivottavasti jossain vaiheessa saamme nauttia vielä toisistakin teoksista. Esim. joku Pete Brownin tyylinen eri olutmaissa kulkeva enemmän tarinallinen kirja voisi toimia Jounin kirjoittamana hienosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.