Maistelussa isot jytkyt Alesmith Speedway Stout ja Sierra Nevada Barrel-Aged Narwhal

0 kommenttia
 
Illan jo pimetessä maistoon pari isompaa jytkyä. Maistelen vuorotellen lasillinen kerrallaan, en siis rinnakkain. Näistä Speedway Stout on ehkä se legendaarisempi, mutta itse en ole sitä koskaan aikaisemmin maistanut. Narwhalin, juuri tämän tynnyrikypsytetyn version, olen kerran aikaisemmin nauttinut ja silloin tykkäsin todella paljon. Nyt on siis oletettavasti melkoista tykittelyä luvassa.
 
Alesmith Speedway Stout
12% | Sisältää kauramallasta, ohramallasta ja kahvia




Mustaa jykevää nektaria kaatuu lasiin. Vaahto on mokkainen ja pitsikäs. Tuoksussa paahteinen mallas saa hieman karamellimaisia sekä kermaisia syventäviä sävyjä ja tummapaahtoisen kahvin peräti espressomainen aromi tulee siihen selkeänä rinnalle. Onpa aikamoinen tuoksu - tällaiset erinomaiset vaan erottuvat niistä tosi hyvistäkin selkeästi. Maku ei tuoksun jälkeen voi olla enää muuta kuin kultaa. Mustaa kultaa. Suutuntuma on pehmeän kaurainen, täyteläinen ja pehmeän kuohkeat hiilihapot kruunaavat kokonaisuuden. Pelkkää kermaista linnunmaitoa olut ei ole vaan katkeroakin löytyy, kahvista tulee pientä olueen sopivaa kitkeryyttä ja pieni lämmittävyyskin nousee loppuun - kuten näissä vahvuuksissa kuuluukin. Pehmeä yleisilme kuitenkin, mutta ei siis todellakaan mikään läpsyttely vaan kaikkea on isosti. Aivan ansaittu asema klassikkona. En ole juurikaan parempaa imperial stoutia maistanut - ainakaan sellaista ei nyt tule tässä mieleen, ellei sitten tuo Narwhal, johon nyt siirryn seuraavaksi. 

Sierra Nevada Barrel-Aged Narwhal Imperial Stout
11,9% | Sisältää ohramallasta

Suurin ero Speedway Stoutiin on ilman muuta tämän oluen tynnyrikypsytys. Tölkin tekstin mukaan vuosi on vierähtänyt bourbontynnyreissä ja niistähän tyypillisesti irtoaa tammimaisuutta, vaniljaa ja tietysti bourbonmaisuutta. 




Mikäli mahdollista niin tämä on lasissa vieläkin tummempaa kuin verrokkinsa. Vaikea sanoa, kun aurinko ehti jo laskea ja pimeys vyöryy ylle elokuussa jo yllättävänkin nopeasti. Tuoksussa on tammea, bourbonia, tummaa marjaisuutta ja vaniljaa, joiden lomassa sitten makaa imperial stoutin jykevän paahteinen ja lakritsainen mallas. Todella intensiivinen ja voimakas tuoksu tässäkin. Aivan loistavaa. Suutuntuma on tässä hieman tiukemman tuntuinen, ei niin täyteläinen eikä pehmeä - se on tietysti tynnyrikypsytyksestä johtuva juttu. Samalla olut maistuu alkoholimaisemmalta, koska siinä on bourbonin sävyjä mukana. Varsinaista lämpöä ei kuitenkenkaan poskipäille nouse yhtään verrokkia enempää. Maku on niin ikään tummemman paahteinen, lakritsaisempi ja tavallaan voimakkaampi kuin pehmeämmässä Speedwayssa. Kuivempi tuntuma - sekin jälleen tynnyrikypsytyksestä johtuvaa. Todella häikäisevän upea olut tämäkin.

Vaikea ja turhakin näiden keskinäistä paremmuutta on pohtia. Molemmat ovat loistavia ja omilla vahvuuksillaan. Molempia oluita on vielä ainakin toiset lasilliset jäljellä tölkeissä, mutta nyt en tee perinteistä 50-50 sekoitusta vaan nautin molemmista ihan ominaan - nämä todella ansaitsevat sen. 

Kun kuitenkin haluatte tietää että kumpi nyt lopulta on se parempi, niin lähestyn tilannetta seuraavanlaisen kysymyksen keinoin: "Jos saat valita kumman oluen ostat seuraavaksi uudelleen, niin kumpi se olisi?"

Tähän vastaan Speedway Stout. Syyt löytyvät pehmeydestä, sekä kokonaisuuteen täydellisesti integroituvasta maukkaasta kahvimaisuudesta. Narwhal tiukempana toimii pienenä annoksena paremmin, Speedwaytä menisi isompikin tölkki - siinä se hienoinen ero, jonka näiden välille saan.  Aivan viimeisen päälle erinomaisia oluita kumpikin. Sellainen ”vertailu” ettei mitään järkeä. Blogin sloganin tavoin nyt voi todeta että ”maltaan mahtia ja humalan hekumaa”. Tarkoitetaanko tässä sitten humalan aromia vai liikuttunutta olotilaa, sen jätän lukijan arvioitavaksi.

Hekumoidut oluet ostettu Rauman keskustan Alkosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.